Ajándékozhat egészséget is karácsonyra

Íme pár karácsonyi ajándékötlet az egészséges életmód jegyében: igazi menő cuccok, némelyik ráadásul nem is túl drága. Az ilyen ajándékok sikere szinte garantált, mindenki örül nekik, és még hasznosak is.

Én abban hiszek, hogy amikor ajándékozunk, igyekezzünk olyasmit adni, aminek magunk is örülnénk. Oké, ez azért nincs teljesen így. Nyolc évvel ezelőtt például, a hasonló megfontolások szerint vásárló korábbi páromtól  két friss, meleg grillcsirkét kaptam névnapomra.

Viszont az is szörnyű, amikor az ember karácsony másnapján kétségbeesetten nézegeti a távoli rokonoktól, ismerősöktől és üzletfelektől kapott, teljesen használhatatlan ajándékokat, amiket kidobni nem akar, de tudja, hogy az életben soha nem fogja használni őket. Továbbajándékozni veszélyes, könnyen lebukással végződhet, és olyan rokon is van, aki nem átall rákérdezni fél év múltán, hogy na, és jól szuperál a salátaszárítód?

Szerintem megtaláltam a jó megoldást. A legjobb ajándék az egészség – ezzel mindenki egyetért, nem igaz? Összegyűjtöttem néhány terméket a sport, egészség és wellness jegyében, amikkel nem nagyon lehet mellélőni – mindenki örülni fog nekik, persze ha sikerül kinek-kinek a megfelelőt kiválasztani. Nagyrészük ráadásul online is beszerezhető. Van köztük olcsóbb és drágább, és néhány olyan is, amit csak külföldről lehet megrendelni.

Kütyük

Ezek természetesen nem túl olcsók, de akinek közeli hozzátartozója sportkedvelő, annak feltétlenül ajánlom a figyelmébe:

Walkman W MP3 lejátszó és sportfejhallgató egyben a Sonytól. Ideális megoldás minden futónak, vagy azoknak, akik más hasonló ugrálós, izzadós sportot űznek. Vezeték nincs, még zuhanyozni is lehet vele, és a honlap állítása szerint saját keresőrendszere segítségével pillanatok alatt ki lehet választani a megfelelő számot. van rajta 3 perces gyorstöltési lehetőség, ami 90 perc zenehallgatáshoz biztosít elegendő akku-erőt, de egy teljes feltöltés után 11 órán át lehet hallgatni. Nekem egyébként a Walkman sorozatból egy másik modell tetszik jobban, annak klasszikusabb a formája, de van hozzá egy kis csípteteő, amivel bármilyen futócuccra oda lehet rögzíteni. Utóbbi 15 000 Ft,  előbbi 19 000 Ft körüli áron szerezhető be.

A következő egy szuper ajándék mindazoknak, akik hosszan úsznak, vagy akiknek a gyereke nem akar úszóedzésre járni, és szükségük lenne valamilyen motivációs eszközre. A Speedo Aquabeat olyan MP3 lejátszó, amit kifejezetten úszóknak terveztek, 3 méteres vízmélységig vízálló, fürdőruhára rögzíthető, és 11 000 Ft körüli áron lehet megvásárolni.

spd

Álmatlansággal, vagy egyéb alvászavarral küzdő rokonaink biztosan nagyon örülnek majd ennek a Zeo nevű szerkezetnek. A homlokpánt segítségével a gép percről percre nyomon követi az alvással töltött időt, az adatokat pedig átküldi a tulajdonos okostelefonjára egy ingyenesen letölthető applikációt használva. A csomag tartozéka egy alvás-fitnesz program is, ami abban segít, hogy – ha már kiderült, hogy mi a probléma –, jobban, hosszabban, vagy mélyebben tudjunk aludni. A Zeo 100 dollárba (kb 22 000 Ft) kerül, és többek közt az Amazonról rendelhető meg.

A Fitbit Ultra Wireless Fitness Tracker nevű szerkentyűt az örök fogyókúrázók biztosan imádni fogják. A szép kis kütyü nyomon követi és nyilvántartja az egész napi elhasznált kalóriák mennyiségét, beleértve azt is, amennyit alvás közben, vagy az értekezleten ülve égettünk el. Ráadásul még figyelmeztet is rá, hogy lift helyett inkább a lépcsőt használjuk. Az egyetlen szépséghibája a 100 dolláros ár, és persze az, hogy Magyarországon még nem kapható. Mi a Trails.com-on találtunk rá.

Wellness Program

Ma már egy jobb konditeremben olyan drága egy bérlet, hogy akár az is jó karácsonyi ajándék lehet. De semmiképpen sem annak, akiről nem tudjuk biztosan, hogy tényleg szeretne ilyesmit, máskülönben az illető kinézetére tett faragatlan célzásnak, vagy erőszakos nyomásgyakorlásnak tűnhet. Aki nem teremrajongó, annak hasonlóan jó ötlet az uszodabérlet is. Utóbbit érdemes megnézni szállodákban is. Sokszor van, hogy a szállodai wellness kapacitásokat külső vendégek is igénybe vehetik, néha még olcsóbban is mint a sportuszodákat. Az árak: A Hajós Alfréd uszodában vagy a Komjádiban egy 10 alkalmas bérlet 15 000 forint, a Sportmax Hegyvidék uszodájában a 10 alkalmas bérlet 20 900 forint.

Romantikus ajándék lehet akár szülőknek, akár más pároknak egy páros masszázs. Nagyon sok ajánlat van a weben, én példaként az újpesti Oxygen Wellness Malibu Spa páros masszázs programját találtam. A 90 perces program során a pár előbb kókusz-aromaolajos masszázst kap, majd kókusztejes fürdőt vesznek, miközben trópusi gyümölcsökkel, gyümölcslével, és koktélokkal kínálják őket. A páros program ára 14 900 Ft.

Sporteszköz

Kettlebell. Ez egy igazi jó ajándék férfiaknak, már amennyiben ismerik azt a fajta edzésmódszert. Egy 2,5 és egy 16 kilós darabot hoztam példának, de van rajtuk kívül még egészen sok féle is. Célszerű azért először edzőteremben megtanulni a helyes technikát, és csak azután beszerezni a saját kettlebellt. A Reebok könnyű modellje 4690, az RKC 16 kilós szörnye pedig 15 000 forintba kerül.

Fa hullahopp karika. Mivel nehéz, szerintem könnyebb vele hullahoppozni, mint műanyag társaival. Kétféle méretben kapható, és megint csak olyasmi, amit nem érdemes előzetes puhatolózás nélkül megvásárolni.

Az ugróláb fantasztikusan nagy hülyeség, ráadásul elég drága is, 66 000 forint. Mindenesetre a kedvcsináló videót megnézve, én is szívesen kipróbálnám, imádkozva, hogy közben össze ne törjem magamat.

A csocsó is sport, hát persze. Egyébként tényleg az, van csocsó világbajnokság, meg magyar nemzeti csocsó válogatott is. De az biztos, hogy csocsó rajongók vannak, mégpedig szép számmal. A stoci webáruházban számos csocsó asztalt találunk, 10 és 100 ezer forint közötti árfekvésben.

Nem bírtam megállni, hogy a síszezon kezdetén ne válogassak be egy bukósisakot is, aminek viselése egyébként egyre több síterepen kötelező. A gyártók igyekeznek minél csinosabb vagy jópofább modellekkel előállni, ilyenek ezek a Lucky Bums modellek is, amelyek az Amazonról szerezhetőek be, 30 és 60 dollár közötti áron.

Egyéb

Airwolf légtisztító süni. A teljesen magyar tulajdonban lévő cég terméke ez a jópofa levegőtisztító sündisznó. A készülékbe a víz mellett különböző adalékokat is önthetünk, így a levegő megfelelő páratartalmának biztosítása mellett a dohányfüst semlegesítése, vagy influenzajárvány esetén a levegő fertőtlenítése is megoldható. A süni 21 600 forintba kerül.

legtisztito

Ülőlabda. A fitnesztermek labdája az irodában. A nagyméretű labdát lábacskákkal látták el, hogy ne induljanak felfedezőútra az irodában, de a derékfájósoknak valódi megváltás néhány órát egy ilyen labdán ülni az irodaszék helyett. Nekem van (láb nélküli változat) és nagyon sokszor használom munka közben. A méret nagyon fontos, nem árt előtte egy konditeremben kipróbálni, de szakboltban tanácsot is adnak ezzel kapcsolatban. Sok helyen kapható, mi 5900 forintért láttuk.

Laptoppárna. A felső része merev műanyag lap, az alsó pedig műanyag gyönggyel töltött párna. Lehetővé teszi, hogy még az ágyba is velünk tarthasson kedvenc háztartási gépünk, a notebook. De félretéve a tréfát, fotelben ágyban, vagy egyéb nem megszokott helyeken is kényelmessé teszi annak használatát. Az íróasztalon használva pedig abban segít, hogy megdöntve a gépet, jobb testtartással tudjunk ülni előtte. Ez a párna 6000 forintba kerül, de például az IKEÁ-ban már évek óta kapható hasonló nagyjából feleennyiért.

jane fonda

Fitnesz dvd-k idős rokonoknak. Meglepő, de nagyon hasznos ajándék lehet idős embereknek ez a két fitnesz dvd. Sajnos mind a kettő angol nyelven van, de remélhetőleg lesz hasonló magyarul is hamarosan. Azért tetszik nagyon, mert nem gyógytorna, vagy fizikóterápia, vagy olyasmi, ami a betegségtudatot sulykolná szegény idősekbe. Nem, ezek a dvd-k az egészségről szólnak. Az egyik egy Tai Chi gyakorlatsor, kifejezetten a senior korosztálynak, a másik pedig Jane Fonda egyik új dvd-je. Igen, az aerobic anyukája egyáltalán nem tűnt el. Oktató dvd-je mellett nemrég jelent meg új könyve is, ami igazi inspiráció lehet minden 50 feletti nő számára. Az Amazonról rendelhetőek meg, 10, illetve 6 fontért (  (3540, és 2124 Ft).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek