ZÖLD

Wow, a mindenit!

2009. november 7., szombat 11:49

termeszetfoto-fokuszHa imádod a fotókat, nem kevésbé a természetet, és kíváncsi vagy milyen az, amikor egy muréna farkasszemet néz veled, ne hagyd ki a naturArt - Az Év Természetfotósa 2009 kiállítást.  

cikk-tipus-altalanos

 

A természetfotó kiállításon egyetlen kép mellett sem lehet közömbösen elmenni. Modellt álló, amúgy ijedős gőte,  egymással brutálisan összecsapó sasok, makróképek a világ szabad szemmel észre sem vehető szépségeiről, égbolton táncoló fényjelenség, dinó alakú baktérium, mormoták játékos összecsapása…

1-etetes

Az Év Természetfotója: Etetés - Haarberg Orsolya / Wild Wonders of Europe

 

Az idén tizenhetedik alkalommal rendezték meg hazánk, s egyben a régió legjelentősebb természetfotós pályázatát. A legjobbnak ítélt 115 képet a Természettudományi Múzeumban láthatod. 

 

A fotó rádöbbent

Napjainkban aranykorát éli a természetfotózás, mondhatni mozgalommá növekedett - hangsúlyozta a kiállítás megnyitóján Eifert János fotóművész, a zsűri elnöke, aki azt is hozzátette, hogy a veszélyeztetett természeti értékek (legyen az például táj, állat- vagy növényfaj) megörökítése nagyban hozzájárul azok fennmaradásához, védelméhez. Egy-egy jó fénykép számos esetben bírta rá például a törvényalkotókat, hogy védetté nyilvánítsanak növény- vagy állatfajokat, tájakat, természeti és kulturális értékeket. 

2-sas-harc

Sas-harc - Lóki Csaba

 

Radisics Milán, a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke hozzátette: a fotósok általában a természet szép, esztétikus, művészi oldalát mutatják be, és ez a látvány (a fotó) ébreszti fel az emberekben a tudatot, hogy milyen gyönyörű környezettel vagyunk körbevéve - amellyel igenis foglalkoznunk kell!

3-modell

Modell - Darázs Zsolt

 

A világ élvonalában

- A naturArt – Az Év Természetfotósa pályázat méltán vívta ki nemcsak a magyarországi, de a nemzetközi fotós világ elismerését - monta Radisics Milán, hozzátéve: a magyar természetfotósok sorra hozzák haza a legrangosabb külföldi elismeréseket. - A nemzetközi szakmai találkozókon egyre gyakrabban teszik fel a kérdést: mi a titka a magyar természetfotósok sikerének?

4-level-viz-alatt

Levél a víz alatt - Daróczi Csaba

 

Az egyik titok alighanem az, hogy vagyunk, hogy létezik a magyarországi természetfotósoknak olyan fóruma, amelyen kicserélhetik a tapasztalataikat, összemérhetik tudásukat és képességeiket. A másik titok pedig, hogy a pályázaton egyre többen vesznek részt, évről évre egyre többen mennek a természetbe, hogy megörökítsék a csodáit. A szövetség húsz éves múltja, az utánpótlás nevelés (fotós iskolák) is sokat hozzátett a sikerhez.

5-eszaki-feny

Északi fény a nyírerdő felett - Haarberg Orsolya

 

November végéig

Mitől jó egy fotó? Kérdésünkre Radisics Milán válaszolt: 

- A technikai rész - élesség, jó kompozíció, megfelelő fényviszonyok - elengedhetetlen egy jó fotóhoz, de legalább ilyen fontos a mondanivaló, az üzenet és persze az emocionális hatás is. Egyszerűen fogalmazva, jó kép az, amely láttán felkiáltok: Wow, a mindenit! Ha mindezek mellett a fotó megismételhetetlen pillanatot örökít meg, nagy esélye van a sikerre egy ilyen pályázaton. Egyébként a fényképezés egy része tanulható, de a gép mögé kell egy kíváncsi, kreatív személy és elszántság, hiszen egyes felvételekért akár napokat vagy heteket kell „egy helyben ülni”.

6-murena

Muréna - Tökölyi Csaba

 

Ha már a jó fotónál és fotósnál tartunk: az Év Természetfotója Haarberg Orsolya Etetés című képe lett (Orsolya kapta az Év természetfotósa díjat is), az Év Ifjú Természetfotósa pedig Rakó Alex, aki Tömegverebedés című képével az Ifjúság kategóriában is győzött. 

8-mormotak

Verekedő mormoták - Kurucz Ádám

 

Idén 200 pályázó mérte össze technikai tudását, kreativitását, s a zsűrinek összesen mintegy 4000 kép közül kellett kiválasztania a legjobbakat – ez 115 kép november végéig látható a Természettudományi Múzeumban.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta