ZÖLD

Vásárolj „zöldtudatosan”!

2009. június 26., péntek 08:48

zoldtudatosA lebomló sem bomlik le mindig – ne tévesszen meg a jól hangzó öko, bio, környezetbarát jelző, mert az esetek nagy többségében ez becsapás, „zöldre festés”. Nem muszáj támogatnunk a környezetszennyezést. Te tudatosan vásárolsz?

Bármit helyezzünk is a boltban a kosarunkba, a választást mindig döntés előzi meg. Kérdés azonban, hogy e döntés mögött mi húzódik meg: meggyőzés, hiányérzet, divat, birtoklási vágy… vagy netán a külső befolyásoló tényezőket kizáró tudatosság?

 

Az öntudatlan és a tudatos fogyasztó

A fogyasztói társadalom szerves részei az öntudatlan fogyasztók, akiknek mindegy, mit tartalmaz egy adott termék, csak legyen trendi, legyen szép a csomagolása, és kellően alacsony vagy magas az ára.

Vásárolni persze másképp is lehet. Úgy, hogy csak olyasmit veszek meg, amiről tudom, hogy mit tartalmaz, mert megnézem a címkén lévő összetevőket. Ha vannak benne veszélyes élelmiszer-ipari adalékanyagok vagy a környezetre káros vegyi anyagok, akkor bármily csábító is a csomagolása, az íze, a színe, a formája, egyszerűen a polcon hagyom. A zöldségekre-gyümölcsökre nincsenek ráírva, milyen vegyszermaradványokkal dúsítottak, ezért ezeket megbízható őstermelőtől, bioboltból, illetve biopiacról szerzem be.

A tudatos választás fő ismérve, hogy nem a reklámok és az éppen aktuális divat diktálja, hanem a józan ész, amely az előbb említetteken kívül még számos egyéb szempontot is figyelembe vesz. Például azt, hogy nem mindegy, milyen messziről jön az áru, több ezer kilométert utazott, vagy netán a szomszéd kertjében termett… Az utaztatás ugyanis környezetszennyezést generál, ezért érdemes inkább helyben termelt élelmiszereket választani, s közülük is inkább a friss – nem feldolgozott, továbbá nem agyoncsomagolt – termékeket részesíteni előnyben. Azért is lényeges, hogy helyi termelők áruit válasszuk, mert ezzel az ő gazdaságukat, az életben maradásukat támogatjuk.

 

Mi az, ami felesleges?

Nem árt, ha előre összeírjuk, hogy mire van szükségünk, mert így nem veszünk majd felesleges dolgokat – ehhez persze ellen kell állnunk az üzletek pénzköltésre csábító trükkjeinek is. Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a kosárba rakott termékkel milyen csomagolóanyagot viszünk haza, lebomlót, újrahasznosíthatót vagy olyat, amely a szeméthegyeket gazdagítja?

Mindig vigyünk magunkkal bevásárlókosarat, textil- vagy papírtáskát, hogy ne kelljen az üzletből beszerzett nylonszatyorban hazavinni a „zsákmányt”. A legújabb zöldhírek szerint a lebomló műanyag csomagolás, illetve bevásárlótáska nem is olyan zöld, mint eddig hittük. Ha a szeméttelepen eltemetődvén nem éri oxigén és fény, akkor nagy valószínűséggel egyáltalán nem bomlik le.

 

Csak rajtunk múlik

A kozmetikumok óriási kínálatából a természetes alapanyagokból álló, állatkínzás nélkül bevizsgált készítményeket válasszuk. Egyéb termékek vásárlása esetén is legyen a legfőbb szempontok között, hogy a gyártó a természetes alapanyagokat részesítse előnyben. Azokra az árukra pedig mindenképpen mondjunk nemet, amelyek előállításával kapcsolatban felmerülhet a gyermekmunka alkalmazása.

Ne tévesszen meg minket a jól hangzó öko, bio, környezetbarát jelző, mert – ha nem bevizsgált termékről van szó – az esetek nagy többségében ez becsapás, „zöldre festés”. A valódi biotermékeknek nincs szükségük reklámkampányra.

A mi döntésünk, hogy milyen áruk kerülnek a birtokunkba. Nem muszáj támogatnunk sem a vegyipart, sem a környezetszennyezést, sem a felesleges holmik tömeges előállítását.

 

Ökodívány – további cikkek a témában

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta