ZÖLD

Új magyar natúrpark – szilvapálinkával

2010. január 19., kedd 18:41

naturparkMóricz Zsigmond biztosan örülne – szülőhazája, a szatmár-beregi táj lett hazánk legújabb natúrparkja, ahol a természetvédelem, a turizmus, sőt talán a pálinka is hangsúlyosabb lesz a jövőben.

cikk-tipus-altalanos

Létrejött Magyarország legújabb natúrparkja, a Szatmár-Beregi Natúrpark - a címet hatvanhét Szatmár-Beregi település kapta meg, amelyek eddig is nagy hangsúlyt fektettek a turizmusra, fontosnak tartják a térség természeti, táji értékeinek megőrzését, illetve az egészséges környezet fenntartható használatát és fejlesztését. Ennek érdekében például minimalizálnák-megszüntetnék a környezetre káros hatásokat, helyreállítanák a természeti és a kulturális értékeket, támogatnák a természet- és környezetbarát gazdálkodási módszereket, fejlesztenék a térség falvait, tovább ápolnák a hagyományokat.

A Szatmár-Beregi Natúrpark kiterjedése egyébként mintegy 104 ezer hektár, lakossága majdnem 58 ezer fő. 
 

Pálinka-turizmus

Olyan városok, községek tartoznak ide, mint például Szatmárcseke (itt található Kölcsey Ferenc sírja); a híres kuruc település, a lekvárjáról is híres Tarpa; Tiszacsécse (itt áll Móricz Zsigmond szülőháza); Túristvándi, ahol megnézhetjük az ország egyetlen működő Vízimalmát; Tákos, a beregi keresztszemes hazája; és az aranyhomokos, tiszai strandjáról ismert Tivadar, amely a Bereg egyik legszebb települése.

A térség egyedülálló tájtermékeiről is ismert, gondoljunk csak a beregi keresztszemes hímzésre, a fafaragásra és a szilvából készült finomságokra. És ha már szilva: a natúrparkban a számtalan tanösvény mellett ott van a Szilva-út is a gasztronómiai kiruccanások, a pálinkák és a lekvárok szerelmeseinek. A Kis szilvaút Penyigétől Panyoláig tart, a Nagy szilvaút tizenhat szatmár-beregi településen halad keresztül - Vásárosnaményból indul, és oda is tér vissza. Panyolát önmagában is érdemes megnézni - ebben a csodálatos természeti környezetben működik a pálinkafőzde, ahol megkóstolhatjuk a kiváló minőségű szilva- és gyümölcspálinkákat.

 

Mi az a Natúrpark? 

Európai mintára létrehozott nagy kiterjedésű tájvédelmi terület, amely egységes arculattal rendelkezik, területén - a fenntartható fejlődés alapján - komplex területfejlesztés valósítható meg, léte a települések közötti együttműködésből fakad, a táj - elsősorban a természet szépsége által - a szelíd turizmusra, a pihenésre, üdülésre különösen alkalmas. Mindezeknek az elvárásoknak a szatmár-beregi térség maximálisan eleget tesz. Hazánkban nem ez az egyetlen natúrpark – a szatmár-beregi mellett hivatalosan minősített például a Vértesi Natúrpark, az Írottkő Natúrpark is. 

 

szatmarbereg.hu
szilvaut.hu


cikk-tipus-linkek

Szabin a zöld szállóban

Mielőtt megszállnál, nézd meg, hogy van-e a hotelnak Zöld Szálloda logója, biomatraca, napkollektora – Ausztriában a burgerlandi centrum eleddig a legnagyobb öko-energia központ, de idehaza is vannak pozitív kezdeményezések.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta