ZÖLD

Tested biopamutért kiált!

2009. június 30., kedd 23:11

biopamutSzíntartós, olcsó, és jól bírja a gyűrődést – de vajon bírja-e a bőröd a szuperszintetikust? Tested gyapjúért, pamutért, lenvászonért és selyemért kiált, ám ma már ezek sem mentesek a vegyszerektől.

 

Bőrünk védelmi vonal a külvilág felé, és nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagokkal érintkezik. Természetes anyagokból áll, és azt szereti, ha a ruhánk is természetes. A műszálas, szintetikus anyagok élettartam, színtartósság, gyűrődés szempontjából ugyan előnyösebbek természetes társaiknál, ám testünk igényeinek – jó bőrlégzés, hőtartó képesség, nedvszívó képesség – nem igazán felelnek meg.

A természetes alapanyagok közül a pamutot gyártják a legnagyobb mennyiségben. Gyapotból készítik, melyet hagyományos (azaz környezetkárosító) módon (növényvédő és rovarirtó szerek, műtrágyák felhasználásával) termesztenek. Ráadásul a gépi betakarítást is vegyszerekkel könnyítik meg (ami nem mellékesen a betakarító munkásoknak sem tesz jót).

A vegyszerek egy része a végtermékben marad, ahogy a pamutgyártás során felhasznált egyéb szintetikus anyagok is. A vegyszerek egészségügyi szempontból károsak lehetnek, a bőrrel érintkezve allergiás, asztmás, ekcémás tüneteket okozhatnak.

Persze pamutból is van bio.

 

Mitől bio a biopamut?

A gyapottermesztésre szigorú szabályok vonatkoznak: a termesztők nem használhatnak génmanipulált magvakat, növényvédő és rovarirtó szereket, továbbá műtrágyát. Permetezőszerek helyett szarvasbogarakat és növényi főzetet vetnek be. A műtrágyákat szerves trágyával váltják ki, továbbá vetésforgót alkalmaznak. A termést kézzel takarítják be, vegyszerek nélkül.

A biopamut így nem tartalmaz vegyi anyagot. A belőle készült ruhák azonban nem biztos, hogy bioruhák is. Ahhoz, hogy annak nevezhessük őket, nem elég, hogy alapanyaguk vegyszermentes textília legyen, a ruhagyártás során csak olyan anyagokat – például környezetbarát, lebomló festékeket – használhatnak fel, amelyek nem jelentek veszélyt a ruha viselőjére. És nem terhelik a környezetet sem.

Bár 2004 és 2008 között megnégyszereződött a termelés, a biopamut ma még csekély piaci részesedést tudhat magáénak. Ám a kínálat a kereslettől függ, így azt a fogyasztók maguk alakíthatják „zöld” irányba. Tudatosság kérdése.

 

Ökodívány – további cikkek a témában

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta