ZÖLD

Szegény lemmingek!

2009. december 4., péntek 15:34

Ha ez így megy tovább, gyerekeink már csak képekről láthatnak jegesmedvét vagy sarki rókát, de lemminget is – kipusztulhatnak ugyanis.

cikk-tious-rovid

LemmingleadA sarkvidéken olyan elképesztően gyors változásoknak lehetünk tanúi, figyelmeztetnek a Helsinki Egyetem kutatói, hogy az eredetileg a sarkkörön élő fajok komoly veszélyben vannak. Délebbről fajok tömegeit készteti a globális felmelegedés északabbra vándorolni. Ott viszont az őshonos fajok életterét foglalják el a jövevények, kiszorítva az eredetileg ott élőket. Ahogy ez megtörtént a sarki rókával, amelyet már kiszorít a vörös róka.

A hósirályok, a gyűrűs fókák, a jegesmedvék, speciális élőhelyet igényelnek. Az ilyen állatfajok esnek leginkább áldozatul a klímaváltozásnak. Tengerjégre van szükségük ahhoz, hogy utódokat neveljenek, és menedéket találjanak a ragadozók elől. A szaporodás jelentős csökkenése már megtörtént a Grönlandon élő lemmingekkel. A drasztikus változások azzal magyarázhatók, hogy hamarabb elolvad a hó, ezzel lerövidíti az állat szaporodási időszakát, amely a hó alatt, annak védelmében történik. Ráadásul így könnyebben felfedezik az állatot a ragadozók. Emellett, ha a fagyott hó felső rétege megolvad, majd újra megfagy, jégkéreg vonja be, emiatt a lemmingek képtelenek élelmet találni.

Forrás: Helsinki Egyetem

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta