ZÖLD

Százmilliók szépítkezésre

2009. november 12., csütörtök 13:53

botanikus-ajanloMég a tél közeledtével is érdemes arborétumba látogatni, de ne lepődj meg, ha munkagépekkel találkozol – ott végre elkezdődtek a rekonstrukciós fejlesztések.

cikk-tipus-altalanos

Rossz állapotban lévő arborétumaink végre megújulnak - Alcsút, Zirc, Debrecen több millió forintot költhet a szépítkezésre - el is kél a támogatás, hiszen hazánk kiemelkedő értékei ezek.
 

botanikus-debrecenDebrecenbe kéne menni

A Debreceni Egyetem Botanikus kertje 195 millió forintos fejlesztésbe kezdett nemrég – az európai uniós támogatásból többek között korszerűsítik a Pálma-, Orchidea- és Kaktuszház fűtési rendszerét, bővítik a kertben élő állatfajok élőhelyeit, és továbbszaporítják a veszélyeztetett növényfajokat.

A fejlesztésből nem marad ki a Botanikus kert gyönyörű tava sem. Mesterséges sziklagyepeket építenek, bővítik a kelet-ázsiai gyűjteményt. Ez így mindössze egy száraz felsorolás, de gondoljunk csak bele: három év múlva teljes pompájában gyönyörködhetünk a természet értékes kincseiben. Mindezeken túl a környezettudatos szemléletmód kialakítását is szolgálja a pályázat.
 

Még az alcsúti is 

A hazai arborétumok nincsenek túl jó állapotban, ezért is örvendetes, hogy uniós támogatással 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre a gyűjteményes növénykertek, védett történeti kertek megőrzésére és helyreállítására. Az EU-s pénzek mellett ott vannak még a hazai források: az Új Magyarország Fejlesztési Terv csaknem 7 milliárd forintot fordíthatnak természetvédelmi fejlesztésekre országszerte.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park például 179,2 millió forint támogatást nyert az Alcsúti Arborétum (kastélypark) rekonstrukciójára - a pénz jó helyre kerül, hiszen a magyar kertművészet történetének egyik jelentős alkotásáról van szó, amely teljes felújításra szorul. A támogatásból többek között felújítják a dísztavat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park pedig 90 millió forintot fordít a sajátos klímájú zirci arborétum rekonstrukciójára. Hogy ez mire elég? Például az angolpark stílusú arborétum tavának kotrására, friss víz utánpótlására, a kert növényi anyagának felújítására. 
 

botanikus-tiszakurtiPéntekenként meditálás

Magyarországon számos arborétum, gyűjteményes kert és kastélypark működik. Igaz, többségük télen zárva tart, de akad, amely a hidegebb hónapokban is (általában 8-16 óráig) várja a látogatókat - így remek kiránduló célpontok.

Ott van például a leggazdagabb hazai élőnövény gyűjtemény, a vácrátóti botanikus kert, vagy az ELTE botanikus kertje, a fővárosi Füvészkert. A Budai Arborétum díjtalanul és szabadon látogatható, munkanapokon reggel 8 és este 6 óra között. Ha érdekel a spiritualitás, ne hagyd ki a Tiszkürti Arborétumot, ahol péntekenként megismerkedhetsz a faterápiával és meditálhatsz, ha lehangoltnak vagy túlhajszoltnak érzed magad.

 

cikk-tipus-kulsolink

vácrátóti botanikus kert
• Füvészkert (ELTE botanikus kertje)
Budai Arborétum
Tiszkürti Arborétum

cikk-tipus-linkek

Koktél, maracuja, papaya, kakaó, kókuszpálma, kávékülönlegességek, Andalúzia gyümölcsei, bambusz, trópusi fűszervarázs - lásd, ízleld, érezd: hétvégén hamisítatlan trópusi hangulat a Füvészkertben! | Trópus a télben – a Füvészkertben

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta