ZÖLD

Tisztaság – fél öngyilkosság

2010. január 21., csütörtök 10:25

tisztasag-leadA tisztaság fél egészség, a másik felét viszont valószínűleg a kosz adja: az allergia, a bőr- és termékenységi problémák, az immunrendszer elkényelmesedése gyakran épp a túlzásba vitt tisztálkodás, a "kényeztetés" és a "tökéletes higiéné" következményei. 

cikk-tipus-altalanos

tisztasag-szappanA tisztaság fél egészség? Csak módjával, ma már immunológiai vizsgálatok sora igazolja, hogy a tisztálkodószerek gyakori használata, a túlzásba vitt tisztálkodás, sőt a lakás folytonos vegyszeres takarítása, az úgynevezett patikatisztaság nem feltétetlenül az egészségünket szolgálja...
 

Elő a babaszappannal!

A napi többszöri fürdés, zuhanyozás például kifejezetten árt(hat) a bőrnek, mert károsít(hat)ja annak savköpenyét, amely viszont mintegy védőfalat képez a szervezet és a külső betolakodók (gombák, baktériumok) támadásával szemben.  

A hab- és tusfürdők, illatos, baktériumölő szappanok lekoptatják a bőr savköpenyét, így az elvékonyodott, száraz bőr sebezhetővé, védtelenné válik a külvilágban hemzsegő kórokozókkal szemben, vagyis a kényeztetés valójában nem más, mint a szervezet önvédelmi reflexeinek elkényelmesítése.
 

tisztasag-zuhanyNe irrigálj, mert az irritál!

Az intimhigiénés készítmények (pl. hüvelyöblítők) használatától ma már kifejezetten óvnak a nőgyógyászok, mivel ezek gyakori használata kiirthatja a hüvelyben található jótékony tejsavbaktériumokat, amelyek szintén arra hivatottak, hogy távol tartsák a különféle kórokozókat, és óvjanak meg bennünket a hüvelyi és húgyúti fertőzésektől.

Ráadásul ezeknek a termékeknek a használata nem csak káros, hanem felesleges is, mert a hüvely úgy van kitalálva, hogy képes a folyamatos öntisztulásra.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a nemi szervek környékét nem kell tisztán tartani, erre azonban elegendő a tiszta langyos folyóvíz (altesti zuhanyozás). Az intim zóna tisztántartásához ne használjunk szappanos, illatos, lúgosító készítményeket (tusfürdőt, fürdősót stb.), az irrigálás (hüvelyöblítés) pedig csak nőgyógyászati javaslatra indokolt, ugyanis ezek a tisztálkodó szerek és maga az öblítés is felborítják a hüvely normális baktérium-egyensúlyát.

Az altesti mosakodáskor kerüljük az antibakteriális hatású szappant, a tusfürdő, fürdősó, fürdőhab használatát is.
 

A steril környezet kockázatai

Tagadhatatlanul önbizalmat ad az ápoltság-érzet, különösen ha némi illatfelhő is kíséri, de a különféle – főleg illatosított – tisztálkodószerek napi, vagy napi többszöri használatával nem csak a bőr sav–bázis (pH) egyensúlyának felborulását kockáztatjuk, hanem a túlérzékenységi reakció (allergia) kialakulását is.

tisztasag-felmosMinthogy az emberi szervezetben a különféle negatív hatások összedadódhatnak, nem csak a túlzásba vitt tisztálkodás, a különféle hipernek-szupernek kikiáltott (és agyonreklámozott) tisztálkodószerek, hanem a háztartási tisztító- és mosógató- fertőtlenítőszerekkel sterillé varázsolt környezet is legalább annyi egészségkockázatokat rejt, mint a mocskos, mikroorganizmusoktól hemzsegő.

Az elmúlt évek ilyen témájú kutatásai nyomán kiderült: a túl steril körülmények között nevelt gyerekek többször betegszenek meg, mint azok, akik normál higiénés körülmények között nevelkednek. Az allergológusok, gyerekorvosok, védőnők napi praxisukban is tapasztalják: a két vagy több gyereket nevelő családokban a csemeték immunrendszere egyke társaikénál stabilabb, mert a testvér/testvérek által hazavitt kórokozókkal szemben a – még közösségbe nem járó – gyerek szervezete is megtanul védekezni.

A túlzásba vitt tisztálkodás és tisztaság veszélyeire ma már a bőrgyógyászok, az immunológusok is figyelmeztetnek. Szerintük nem csak a légszennyezettség, a félkész és készételekben található adalékanyagok (tartósítószerek, színezékek, állagjavítók), hanem a rengeteg vegyi anyagot tartalmazó higiénés- és tiszítószerek, kozmetikumok is okolhatók azért, hogy évről évre nő a világ civilizáltnak nevezett országaiban nemcsak az allergiások, hanem a bőrbetegek száma is.

A legújabb tudományos vizsgálatok szerint nem csak a túlérzékenység és a bőrproblémákra  való hajlam hozható összefüggésbe a tisztaságmániával (elsősorban a háztartási vegyszerek használatával), hanem a rákos megbetegedések, sőt a termékenységi zavarok is. Ez utóbbiakra az a magyarázat, hogy a vegyszerek a levegőbe, a talaj- és élővizekbe, onnan pedig – a természet körforgása miatt – az emberi szervezetbe kerülnek, ahol egy sor kedvezőtlen élettani folyamatot indítanak be.

 

Tudtad…?

• A minket körülvevő környezetből (festékekből, bútorokból, műszaki berendezésekből, könyvekből, textiliákból), illetve az életvitelünkből adódóan is (például főzés, dohányzás) számos kellemetlen illatú, illetve káros anyag kerül a légtérbe.

• Ezek közömbösítésére egyre többen vásárolják a különféle légtisztítókat, légfertőtlenítőket, szagelnyelő készítményeket. Mivel e termékek többsége egészségkárosító, illetve irritáló illóanyagokat is tartalmaz, hosszabb távon számolni kell allergizáló hatásukkal.

• A drága spray-k, illatosító tartályok helyett érdemes tehát inkább megpróbálkoznunk a légfrissítő szobanövények telepítésével. Ezek nem csak kellemessé és frissé, hanem egészségessé is változtathatják otthonunk/munkahelyünk levegőjét.

• A szobafutóka szinte minden káros anyagot (például nagyobb mennyiségű nikotint) képes magába szívni, megkötni. A fikusz, a borostyán, a zöldike, a cserepes gerbera, a sárkányfa, a vitorlavirág, az azalea és a pletyka légfrissítő, így egészségóvó növények, mert lekötik a például háztartási vegyszerekben lévő, egészségkárosító formaldehidet, a triklóretilént, benzolt.

 

cikk-tipus-linkek

Moss hajat sárral!

A kereskedelemben kapható samponok jelentős része erősen szárító hatású és egyéb bőrkárosító adalékanyagokat tartalmazhat.  Helyettük jöhet a lávaföld! Csak leugrunk a szomszédos lávaföldre…

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.21 11:03:14alte trottel

  Tudtad? Egy frászt!

  Olyan nem létezik, hogy "kellemetlen illat"!
  Amit az orrunkkal érzékelünk, az SZAG.
  A kellemes szag az ILLAT.
  A kellemetlen szag a BŰZ.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta