ZÖLD

Melyik lesz a legzöldebb településünk?

2010. február 3., szerda 17:26

biodiversitslead1A „Biodiverzitás Európai Fővárosa" című verseny keretében az uniós tagállamok keresik a biodiverzitás fővárosát Franciaország, Németország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország területén. Lehet, hogy nyerők leszünk?

 

Magyarország is indul a „Biodiverzitás Európai Fővárosa" versenyen, a cél: megtalálni azokat a városokat és falvakat, amelyek 2010-ben a legjobb teljesítményt nyújtják a biológiai sokféleség megőrzése érdekében.

2010-et az ENSZ a biológiai sokféleség világévének nyilvánította. A cél, hogy minden eddiginél jobban ráirányítsák az emberek figyelmét arra, hogy a földi élet sokszínűségének, biológiai sokféleségnek védelme kötelesség, és egyben mindannyiunk felelőssége is. Főleg annak fényében, hogy világszerte az emberi tevékenység okozta pusztulási arány 100-1000-szerese a természetes pusztulási aránynak!

Öt országban keresgélnek

A fenti célt szolgálja „A Biodiverzitás Európai Fővárosa" című verseny, melynek keretében az uniós tagállamok keresik a biodiverzitás fővárosát Franciaország, Németország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország területén. A verseny célja megtalálni azokat a városokat és falvakat, amelyek a legjobb teljesítményt nyújtják a biológiai sokféleség megőrzése érdekében. A „Biodiverzitás Fővárosa" címet elnyerő önkormányzat két képviselője meghívást kap az októberben, Japánban megrendezett települési biodiverzitás csúcstalálkozóra. A nyertes önkormányzatnak így lehetősége nyílik, hogy a világ minden részéről érkező vendégeknek (politikusoknak, szakértőknek, a nemzetközi média képviselőinek) bemutathassa az általa megvalósított stratégiákat és intézkedéseket.

Magyar települések versenye

Magyarországon a versenyt a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. koordinálja. A „Magyarországi Települések Biodiverzitás Díja" verseny keretében az önkormányzatok az alábbi kérdésekben mérik össze „tudásukat": melyik település a legelkötelezettebb a téma iránt? Melyik település alakítja ki a legtöbb zöldterületet, és vajon melyik segíti leginkább azok védelmét? Kezdeményezik-e vizes, vagy más élőhelyek helyreállítását? Segítik-e régi épületekben a denevér és madárfészkek megóvását? Melyik település veszi leginkább figyelembe a természetvédelmi igényeket? A versenyben résztvevő önkormányzatoknak egy kérdőívet kell le- és kitölteniük, amelyet a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. címére kell elküldeni. A verseny 2010. május 31-én zárul le. További információ a projekt honlapján (www.capital-biodiversity.eu) található.

 

A biológiai sokféleség egyet jelent Földünk élővilágának sokszínűségével - kezdve az állatoktól, növényektől és gombáktól egészen a mikroorganizmusokig, és a tájig. Ezek az élet hatalmas, pókhálószerűen összefüggő rendszerének önálló, egyedülálló elemei. A biológiai sokféleség világszerte pusztul - például az európai emlősök, madarak, lepkék, kétéltűek, hüllők és édesvízi halak 30-50%-a a kipusztulás szélén áll. Riasztó adat, hogy világszerte a biológiai sokféleség pénzben megfizethetetlen érték, annak folyamatos pusztulása ökológiai, kulturális és gazdasági veszteséghez vezet mind a jelen és jövő generációja számára.

 

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta