ZÖLD

Márciusban lecsaphatnak

2010. február 11., csütörtök 15:27

ZKleadRetteghetnek a szemetelők! Idén a Zöld Kommandó célkeresztjében a környezetszennyező, engedély nélküli építési és bontási hulladékot lerakók szerepelnek. Helyszíni ellenőrzések: március 8-31 között.

cikk-tipus-altalanos

Sikeres sorozat

A Zöld Kommandó Akciósorozat 2004-ben indult útjára, és a zöldbűnözés visszaszorítását tűzte ki céljául. 2008-ban Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter zéró toleranciát hirdetett a zöldbűnözéssel szemben. Ennek megfelelően - ahogy azt korábban megírtuk - tavaly a roncsautók és az illegális autóbontók ellen lépett fel a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, illetve a Zöld Kommandó. A hatóságok november végéig 421 helyszínt ellenőriztek, több mint 316 millió forint bírságot szabtak ki, félszáz esetben azonnal betiltották a hulladékkezelési tevékenységet, négy esetben pedig büntetőfeljelentést tettek.

A Zöld Kommandó idén is akcióba lép, mégpedig az építési és bontási hulladék engedély nélküli kezelésének visszaszorítása érdekében.

Óriási kár - engedély nélkül

Az idei ellenőrzések elsődleges célja az engedély nélküli kezelések felderítése és az építési és bontási hulladékot szállító cégek vizsgálata - az engedély nélküli területfeltöltések, hulladéklerakások környezeti kockázata ugyanis igen jelentős, sérülhetnek a természetvédelmi értékek (élőhelyek, a víz védelme), és mind az emberi javakra, mind az életre is veszélyes lehet, ha nem megfelelően töltenek fel egy területet. A környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek ellenőrzéseik során több esetben találtak engedély nélkül kezelt építési és bontási hulladékot. Számos bejelentés is érkezett természetjáróktól, hogy elhagyott hulladékot találtak kirándulás közben. A zöldtárca reményei szerint a vizsgálatnak fontos szerepe lesz a szemléletformálás területén is.

A Zöld Kommandó ellenőrzésébe bekapcsolódnak az érintett társhatóságok, a polgári védelem helyi szervei, a nemzeti park igazgatóságok, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok, civil szervezetek, zöldszervezetek, természetbarátok és a lakosság. Az akciósorozat február 8-án indult adatgyűjtéssel, ellenőrzési terv kidolgozásával, a helyszíni ellenőrzések március 8-31. között tartanak.

cikk-tipus-linkek

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta