ZÖLD

Hetente hét tonna holmi

2009. december 18., péntek 07:16

remakeNe dobd ki, ami nem kell, hanem vidd a rászorulókat segítő second handbe – legalábbis Svédországban megteheted: a lelkes skandinávok heti hét tonna holmit adnak le, fiatal designerek pedig direkt ezek átszabására szakosodtak.

cikk-tious-rovid


A stockholmi Stadsmissionen vallási alapon működő egyesület. Az 1800-as évek óta segíti a rászorulókat, és e munka fontos eszköze a second hand boltok hálózata.

Az ötlet 1930-ban született és azóta is nagyszerűen működik: jelenleg nyolc használtcikk boltjuk van Stockholmban. Behozzák az emberek a régi ruhájukat, használati tárgyaikat (bútor, konyharuha, könyv, porcelán), ezeket felújítják, rendbehozzák az alkalmazottak, majd eladják. (Persze az is előfordul, hogy rögtön odaadják a hajléktalanoknak). Házhoz is mennek, ha nagyobb bútort akar valaki elajándékozni vagy egy egész hagyatékot kell elszállítani. A befolyó pénzből finanszírozzák a Stadsmissionen többi tevékenységét, például a hajléktalanok elszállásolását. A second hand-ekben ráadásul olyanoknak adnak munkát, akik egyébként nehezen tudnának elhelyezkedni.

A Stadsmissionen használtcikkboltok hetente hét tonna holmit kapnak – csupa olyan ruha, ami egyébként a szemétben végezné. Van egy saját márkájuk is, a ”Remake” – fiatal designerek alakítják át a használtat divatossá. A rendszer azért is sikeres Svédországban, mert a rászorulók ügyét a környezetvédelemmel ötvözi, így különösen népszerű a fiatalok körében. 

 

cikk-tipus-linkek

A ruhacsere ingyen van, de úgy nem működik

Az angol turkálók dömpingje idején egy fiatal vállalkozó a ruhacserében látott fantáziát – az egyre szaporodó turkálók még a válságban sem jelentenek veszélyt az elit márkákra, legfeljebb azok outlet üzleteire: a divatfogyasztás "táplálékláncában" könnyen karitatív szervezetnél végzi a két éves Dolce&Gabbana ing.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta