ZÖLD

Gyilkos szójamezők

2009. december 1., kedd 10:25

gyilkos-szoja-malacHány embert ölt meg a szója, és igaz-e, hogy az esőerdők egy részét Európában zabáljuk fel, kulináris élvezetnek címkézve?

cikk-tipus-ajanlo

Európa hatalmas étvágya súlyos következményekkel jár a fejlődő országokban. A mezőgazdaság ezeken a vidékeken az erdők rovására terjeszkedik, azért, hogy kielégítse az európai igényeket. Az Európában a baromfik, szarvasmarhák és sertések etetésére használt szóját jelenleg közel 11 millió hektáron termesztik Dél-Amerikában – ott, ahol korábban erdők voltak és vidám őslakosok.
 

gyilkos-szoja-erdo


A Gyilkos szójamezők – út az esőerdők pusztításától az európai állatgyárakig című film arra vállalkozik, hogy bemutassa: az Európában nagyüzemileg tartott állatok takarmányozásához szükséges szója termesztése milyen káros hatásokkal jár Dél-Amerikában. A filmből kiderül, hogy a szójatermesztéshez szükséges termőföldet az ott élő több tízezer ember elűzésével szerzik meg, akiket így megfosztanak attól a lehetőségtől, hogy maguknak termeljék az élelmiszert.

A szójatermesztés ahhoz vezet, hogy őslakosokat lakoltatnak ki, és hatalmas erdőterületek tűnnek el a Föld felszínéről. Dél-Amerikában legnagyobb mennyiségben genetikailag módosított, Roundup Ready szójáját termesztik. A szójatartás miatt jelentősen megnőtt a kiszórt növényvédő szerek mennyisége is, megmérgezve a helyi közösségeket, a vízforrásokat és a természetet.

cikk-tipus-kulsolink

• A film megnézhető: Feedingfactoryfarms.org

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta