ZÖLD

Génállatkert az evolúció megértéséhez

2009. november 12., csütörtök 18:46

genome10kLehetséges, hogy egy nap a Kaliforniai Egyetem  a világ legnagyobb állatkertjének ad otthont – az oktatási intézmény nem élő állatokat tartana, hanem mintegy tízezer különböző teremtmény genetikai kódját.

cikk-tious-rovid

Az evolúció megértése a tudomány egyik legnagyobb detektívsztorija - véli David Haussler (Kaliforniai Egyetem). És most talán minden titkát kinyomozhatjuk. A tervek szerint nem kell mást tenni, mint feldolgozni és elemezni mintegy 10 ezer – többségében kihalt vagy egzotikus – faj génállományát (a létező fajok száma ennek hatszorosa a becslések szerint).

Ehhez a nagyratörő kutatáshoz időtartamát tekintve legkevesebb egy emberi élethossz szükségeltetik. Na és legalább 50 millió dollár, amennyiben egy teremtmény DNS-kódjának feltárási költsége 5 ezer dollárra szorítható le (a kutatók feltehetően a "nagyüzemi" munkamódszerek kialakításában bíznak).

A számítógép alapú konzervatórium - nevén nevezve a Génállomány 10K Projekt (Genome 10K Projekt) – átalakíthatná az egész biológiát, 500 millió év evolúciós történelmének titkaira deríthetne fényt, részletesen felépítve a molekulák diadalmenetének digitális lenyomatát.

Többek között olyan mindennapi kérdésekre is választ kaphatnánk, hogy miért csak nyolc évtized egy emberi életöltő, a leopárd miért pöttyös, hogyan lett az elefántnak ormánya, és miért Darwinnak jutott eszébe ez az egész evolúció?

 

cikk-tipus-kulsolink

Genome 10K Project

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta