ZÖLD

Csavard fel a szőnyeget

2009. november 8., vasárnap 06:38

Gyerünk, gyerünk, fogadj szót Fenyőnek, oltsd el a lámpát, nyisd fel a zongorát. Folytasd, mindjárt meleged lesz  – ettől zöldebb már nem lehetsz.

cikk-tipus-altalanos

 

Takarékoskodni sok mindennel lehet és érdemes is: egyetlen mozdulattal te is tehetsz a környezetedért. A villany lekapcsolása, illetve a csap elzárása nem tűnik nagy dolognak, mégis, ha mindenki időt fordítana rá minden nap, az eredmény jelentős lenne, még a pénztárcádnak is.

 

Tusolj, ne kádazz! 

Fürdés helyett tusolás? Igen, tudom, hogy egy hosszú, forró fürdőnél kevés jobb dolog van, de gondold át: ha tusolsz, 65 000 literrel kevesebb vizet használsz el évente, és 32.000 forintot spórolhatsz meg a vízdíjon. Egy átlagos család évente 100-150 ezer forintot is megtakaríthat, ha mindennap zuhanyt használ „kádas fürdés” helyett. Csöpögő csapok és szivárgó WC-tartályok? Még a Feng Shuiban is egyet jelent a pénz elúszásával. Nincs vész, legtöbbször elég egy tömítőgyűrűt kicserél(tet)ni. 

Figyelj a nagy fehérekre!

Az úgynevezett „nagy fehérek” - hűtő, mosógép, mosogatógép, légkondi - fogyasztása éves áramszámlád legalább kétharmadáért felelős. A legfontosabb szabály: vásárlásnál figyeld az energiacímkét, és vegyél inkább „A” jelölésű gépeket. Mosógépek közül válassz olyat, amely rendelkezik energiatakarékos programmal, a normál szennyezettségű ruhákat 40 fokon mosd, a koszosabbakat áztasd be, így máris felesleges az előmosás és a főzőprogram. Ne moss fél adag ruhát, ez majdnem ugyanannyi energiát és vizet fogyaszt, mint a teljes adagos. Nem valami kiváló esti programnak igérkezik leolvasztani a hűtőt és a fagyasztót, mégis időközönként tedd ezt meg! Ha most rendezed be a kéglid, válassz „A+” t,  annak már van automatikus leolvasztója. 

 

Állítsd takarékra!

Az egyik legfontosabb (és legkönnyebben kivitelezhető) szabály: ne hagyd standby állapotban az elektromos készülékeket - tévé, számítógép, nyomtató stb. -, mert egyes típusok így is jelentős energiát vesznek fel. Évente például 4-5 ezer forintodba is kerülhet, ha minden nap, 24 órán keresztül standby üzemmódban hagyod a nyomtatódat. Ezzel szemben mindössze párszáz forintnyi áramköltséggel jár egy évben, ha csak a nyomtatás idejére kapcsolod be. Számítógépedet állítsd energiatakarékos üzemmódra, így akár 90%-kal kevesebb áramot fogyasztasz, mintha csupán képernyővédőt használnál. Ha pedig hosszabb elé sem ülsz, kapcsold ki a gépedet!

 

Tekerd le a fűtést!

Több mint 20.000 forintot is spórolhatsz évente, ha legalább 1-2 °C-kal csökkented a lakás hőmérsékletét. Mielőtt elindulsz otthonról, tedd 3°C-kal alacsonyabbra a szabályzót, kisebb lesz a levegő szennyezettsége. Brutálisabb szám: ha egész nap nyitva hagysz egy kisablakot, a meleg biztosításához szükséges energia majdnem 1 tonna (!) széndioxid kibocsátással járhat. Rövid ideig, alaposan szellőztess! 

 

Oltsd el a lámpát!

Ne égjen hiába, csak egy mozdulat. De ha ég, legyen energiatakarékos, ezek a fénycsövek kb. ötödannyi energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzólámpák, élettartamuk pedig kb. 10-szer hosszabb. Mindez mit jelent a pénztárcádnak? Ha öt darab izzólámpát kompakt fénycsőre cserélsz (napi kb. 4 órás használat esetén) 14 500 forintot spórolhatsz az áramon egy évben. 

 

További zöldtippek. 

Ha már nem használod, húzd ki a csatlakozóból a mobil töltőt! Becslések szerint az energia 98 %-a megy kárba, ha állandóan bedugva tartod. 

Csak annyi vizet forralj, amennyi elég a teádhoz! Ha minden európai így tenne, azzal annyi energiát spórolnánk, amely elég lenne Európában az utcai közvilágítás egyharmadának üzemeltetéséhez. Hoppá!

Az elem százszor drágább, mint a vezetékes áram! Ha zsebedben hordozod az energiát (pl. mp3, fényképezőgép), az elemes helyett válassz akkumulátorost. 

 

cikk-tipus-kulsolink

Tiszta megtakarítás, tiszta környezet | egymozdulat.hu

Környezetvédelem online | környezetvedelem.hu

Környezettudatos trükkök | Ökoszolgálat 

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta