ZÖLD

Csak két fokkal lehet több

2009. december 9., szerda 19:55

globalis-felmelegedesTöbbek között a kiotói egyezmény "utódjának" kidolgozása az egyik célja az ENSZ klímakonferenciájának – 192 ország próbál megegyezni Dániában arról, hány fokkal emelkedhet a hőmérséklet.

cikk-tipus-altalanos

Tegnap elkezdődött Dániában az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó nemzetközi konferenciája, ami COP 15 néven vált ismertté. A találkozó az Egyesült Nemzetek Szervezete Éghajlat-változási Keretegyezményének (UNFCCC) égisze alatt kerül megrendezésre.

Az összejövetel a 2012-ben lejáró kiotói egyezmény "utódjának" kidolgozását célozza.  A konferencián 192 ország képviselteti magát, megközelítőleg 15 000 résztvevővel. 

Az Egyesült Nemzetek célja az, hogy a globális átlaghőmérséklet csak 2°C–kal haladja meg az ipari forradalom előtti szintet. Ennek elérése érdekében elengedhetetlen hogy az üvegházhatást okozó gázok (például CO2, metán) globális kibocsátása 2020-ig elérje csúcspontját és azt követően – 2050-re - drasztikusan csökkenjen.

A Európai Unió már korábban kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020-ra 20%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest, és kész arra, hogy 30%-os kibocsátáscsökkentés mellett kötelezze el magát, amennyiben Koppenhágában méltányos és hatékony nemzetközi megállapodás születik.

A klímatalálkozó színhelyét adó Koppenhága ez idő alatt nagyszabású előadások, koncertek, kiállítások, bemutatók, gyűlések, vitafórumok, utcai installációk, kulturális események kavalkádját adja. A konferencia az energiagazdaságosra felújított Bella Center–ben  folyik, ahol – példaértékűen – organikus ételeket, italakot (ideértve a kávét, teát is!) kínálnak, igyekeznek fair-trade (tisztességes piaci úton beszerzett) termékekkel felhívni a figyelmet a környezettudatos fogyasztásra.  

Remélhetőleg a feleknek  az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásának globális csökkentéséréről is sikerül megegyezniük. Ehhez átfogó, nemzetközi megállapodásra van szükség.

Annál is inkább, mert mint azt a tudósok legújabb kutatásai kimutatták, a probléma még égetőbb, mint gondoltuk! Jóslásaik szerint a vártnál sokkal gyorsabb a globális felmelegedés és rohamosan közeledik a “klímakatasztrófa”! 

 

Európai Bizottság: Tettekkel az éghajlatváltozás ellen

 

cikk-tipus-linkek

Gyilkos szójamezők

Hány embert ölt meg a szója, és igaz-e, hogy az esőerdők egy részét Európában zabáljuk fel, kulináris élvezetnek címkézve?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta