ZÖLD

Ciki a nejlon

2009. november 11., szerda 10:46

nejlon-ajanloNejlonszatyorral a kezedben tipegsz az utcán és a pasid is ilyenben zizgeti haza a párizsit a közértből – amellett, hogy ciki, így landol évente közel kétmilliárd belőlük a szemétlerakókban. Válts textilre és környezettudatosra!

cikk-tipus-altalanos

Tessék, már majdnem egy  vegetáriánus faültető vagyok. Ha te nem esel át a ló túloldalára, akkor is sokat tehetsz. Még a konyhában is. Spéci, amikor én felfedeztem és beleástam magam a „zöld kérdésbe” (merthogy nem az anyatejjel szívtam magamba a környezettudatosságot), rákaptam az ízére, és úgy voltam vele: ide nekem az oroszlánt is!
 

level
 

Udvarias gesztusok

Izzócsere következett, na meg hőfok-levétel, tiltólistán van a stand by üzemmód, rendesen elzárom a csapot, és két pólóért nem indítom be a mosógépet. Aztán következett a szelektív hulladékgyűjtés - és az újrahasznosítás. Már el is jutottam egy adományfogadó szervezethez, több kiló könyvvel felpakolva. A következő lépés a komposztálás lett volna, és a hús elhagyása (mert a hústermelés szén-dioxid és metán kibocsátásával jár), lelki szemeim előtt pedig már láttam, amint szabadidőmben fát ültetek… Mindenesetre már megállok és nézgelődök a kertészetekben.

És bár a szakemberek, lelkes aktivisták most nyilván azt mondják, nem lehet eleget tenni a környezetért, szerintem nagyon nehéz úgy élni, hogy minden percünket-tettünket a környezettudatosság hatja át. Igaz, már hajlok affelé... Mondogatom, hogy az „egy mozdulatos”, pénzbe nem kerülő praktikákat (fogalmazzunk úgy: a környezetért tett apró figyelmesség, udvarias gesztus) igenis érdemes bevezetni az életszemléletünkbe és a háztartásunkba, mert ezekkel hozzájárulhatunk az éghajlatváltozás lassításához, nem beszélve kiadásaink csökkentéséről. 

Előző cikkemben áram- és víztakarékos tippeket írtam összek, most pedig a vásárlással, főzéssel kapcsolatos tanácsok következnek. 
 

Kosárral nőiesebb

1,8 milliárd darab. Nagyjából ennyi műanyagszatyor kerül a szemétlerakókra- vagy az égetőkbe kizárólag nálunk, Magyarországon. Kérlek, ne gyarapítsd! Ha másra nem, gondolj arra, hogy egy nőnek, pláne egy férfinak mennyire ciki zizegő szatyorral (és abban a zsömlével, párizsival) végigmenni az utcán. Inkább vegyél egy-kettőt textilből, tartós, mosható, és bármikor magaddal viheted a retikülödben vagy az autóstáskádban! És csak egyszeri beruházás! Én a piros logós drogériában bukkantam rá egy négyszázszáz forintos, kifejezetten trendi, pink darabra, amelyet tenyérnagyságúra lehet összehajtani. Ajánlom. Ha közel a piac vagy kocsival jártok, legyen a karotokon vagy a csomagtartótokban egy csinos kosár. Nőies darab, s milyen jól mutat benne a zöldség, gyümölcs. 
 

Bonbont kimérve

A nejlonszatyrok mellett kerüld az „agyoncsomagolt” termékeket is. Bonbont, gumicukrot kimért formában is vásárolhatsz, a kenyérből sem finomabb és még drágább is az előrecsomagolt változat. Használd bátran az utántöltős dolgokat, legyen szó akár folyékony szappanról, vagy fűszerről, merthogy ebből sem feltétlenül kell mindig üvegeset venni. 

aluminium-uditos-dobozÁsványvíz- vagy üdítővásárlásnál pedig jusson eszedbe: egy másfél literes üveg előállítása kevesebb energiát igényel és kevesebb hulladékot termel, mint három darab fél literes üvegé. Ami pedig a dobozos italokat illeti: lehet, hogy azt hallottad, az alumínium doboz a legjobban és leghatékonyabban hasznosítható hulladék. Nos igen, amennyiben a szemeteskuka helyett a hulladékgyűjtő szigetre kerül…
 

Elő a fedővel!

Nálam a rizsfőzés korábban úgy nézett ki, hogy a főzőlap méreténél kisebb edényben (minek olyan nagy? Meg arra is gondoltam: minél nagyobb a főzőlap, annál hamarabb készül el!), fedő nélkül (miért túrjam elő a szekrény mélyéről?) vizet forraltam, bele a rizs, főjön csak az ötös fokozaton. Újabban nem vagyok rest, előkeresem a fedőt, mert például fél liter víz felmelegítése fedél nélkül kétszer akkora energiát igényel. És jó lesz a kisebb főzőlap (vagy gázrózsa) is, amire passzol az edény, így nem növelem az energiafogyasztást. 

Ha már felforrt az étel, nyugodtan kapcsolj kisebb lángra, mert így is pontosan annyi idő alatt fog megfőni, mint a nagyon. Sőt, ha elektromos tűzhelyed van, a főzőlapot a főzési idő vége előtt pár perccel nyugodtan ki is kapcsolhatod, mert még sokáig tartja a meleget. 

Sütésnél ugyanezt megteheted: az étel elkészülte előtt tíz perccel zárd el. Ne nyitogasd feleslegesen a sütő ajtaját, mert ettől nem lesz jobb az étel, nem is készül el hamarabb, viszont a csiki-csuki elég nagy hőveszteséggel jár. 
 

Nulla hulladék

Ha vásárlás, ha főzés, akkor hulladék, és ha hulladék, akkor szelektív hulladékgyűjtés - legalábbis ezt halljuk mindenhonnan. Ha van rá kedved, időd, lehetőséged, válaszd szét a szemetet alapanyagok szerint, a fáradt olajat vidd lerakóba, de például az elemeknek, akkumulátoroknak, lejárt gyógyszereknek sem a te kukádban van a helyük. Azt mondják: a legjobb hulladék az, ami nincs... Például a visszaváltható palackokat tisztítás után újratöltheted, a nem visszaválthatókba pedig tegyél savanyúságot, befőttet, vagy add oda a piaci a savanyúság- és mézárusoknak. 

 

cikk-tipus-kulsolink

• Tiszta megtakarítás, tiszta környezet: tudatosvásárló.hu
• Környezettudatos trükkök: ökoszolgálat.hu
• Tiszta megtakarítás, tiszta környezet: egymozdulat.hu
• Teljes élet – nulla hulladék: nullahulladék.hu


cikk-tipus-linkek

Gyerünk, gyerünk, fogadj szót Fenyőnek, oltsd el a lámpát, nyisd fel a zongorát. Folytasd, mindjárt meleged lesz  – ettől zöldebb már nem lehetsz. | Csavard fel a szőnyeget

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.08 11:20:46sambalabambumm

  S ez csak a kezdet!
  Pl. kocsi helyett tömegközlekedés. Nem csak a kibocsájtás, üzemanyag felhasználás, használatból adódó veszélyes anyag keletkezés (akkumlátor, elektronika stb) hanem a gyártása során keletkezett rengeteg hulladék...

  ásványvizes palack helyett víztisztító berendezés: a palacot szép dolog újrahasznosítani, de ÚJRAFELHASZNÁLNI még szebb lenne. Az újrahasznosításhoz ugye konténer kell, szállítását megszervezni (lásd fentebb) energia, hogy a palackból polár sapka legyen, savak stb. Egyszerűbb víztisztítók 10-20e ft áron, de 6-14Ft-os liternekénti áron kínálják ugyanazt.

  kompaktlámpa helyett LED-es: egyrészt az 5-7-10ezer óra élettartam mindenki tudja kamu. A technika bírna annyit, de az elektonika akkor sem fog. Amúgy pont az elektronika és a benne lévő fénypor, gáz miatt maga a lámpa veszélyesebb anyag, mint a normállámpa. A környezetkímélés az energia és az elvileg kevesebb felhasználás miatt adódik. A technikája azonban olyan, hogy azonos színhőmérséklethez több lámpa kell illetve hacsak nem rapid startos nem gazdaságos 1-5perc világítású helységban használni. A ledes lámpák élettartama 25ezer óra és egy minőségi lámpatest tényleg tudja is ezt. Ráadásul nem kell több belőle színhőmérséklethez, ez tudja pontosan azt ami kell. Kisebb fényteljesítménye ez igaz, de még így is jobban megéri

  elektomos tűzhely helyett indukciós: hatékonyabb, összpontosított hőtermelés, kisebb fogyasztás és gyorsabb felmelegedési/lehűlési idő

  sütő: üvegablakos és nem kell nyitogatni

  vásárlás: a magyar termék nem csak lokálpatriótává tesz hanem pl. gondolj bele mennyit utazik a banán mire ide ér s mennyit az alma. Az utazás szennyező anyag kibocsájtás. A szezonális, helyi gyümölcsök, ételek, de akár műszaki cikkek választása csökkenti a logisztika, szállítás stb. költségeket is a környezetterhelésről nem is beszélve.

  ennyi.. kezdésnek :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta