ZÖLD

Bomba csaj, viperák és hüllőerotika

2009. augusztus 14., péntek 09:06

vipera-kicsiRomantikus-erotikus életet élnek, mérgesek, de csak egy kicsit, és ha nem lenne a néhány lelkes természetvédő, már kipusztultak volna – így azonban olyan szépen szaporodnak a viperák, hogy hamarosan szabadon is engednek néhány tucatot.

 

Magyarország viszonylag rosszul áll viperákból, nálunk két védett faj őshonos: a Zemplénben, a Tiszaháton és Belső-Somogyban a keresztesvipera, a Hanság és a Kiskunság területén pedig a rákosi vipera. Mindkettő mérges kígyó, és bár mérgük nem halálos az emberre, ezért nem poén háziállatként tartani. Ráadásul a rákosi vipera is védett faj, beszerezni nem egyszerű (ez még a szakavatottaknak sem megy simán), ugyanis ha nem lenne védelmi programjuk, már kipusztultak volna. Érdekel.


vipera-himekharca

 

Perverz vágy

Elindulok a viperatelepre. Igen, mérges kígyókhoz. Rettegek, mert tudom: fotó kéne majd ehhez a riporthoz, „Én és a kígyó” címmel. És bár nyilván remekül mutatnék egy hüllővel a kezemben, egyelőre nem vagyok benne biztos, hogy lesz hozzá bátorságom. Kísérőm - róla majd később! - remegő térdeimet látva elárulja, ha meg is fogalmazódna bennem a perverz vágy, ki kell ábrándítson: még a kiskígyókhoz sem szabad hozzányúlni. A telep amúgy sem egy állatsimogató, hanem Védelmi Központ. Megkönnyebbülök. Közben off-road műsor van: úttalan utakon közelítünk a cél felé, valahol Kunpeszér határában. A terepjárónk viszonylag jól bírja.

Nekem viszont újabb kérdés kalimpál a fejemben: mégis mitől kell megvédeni a viperákat?

 

Bottal agyonverjük

A rákosi viperák számára mi, emberek jelentjük a legnagyobb veszélyt, mert csatornázunk, utakat építünk, elvéve ezzel az állatok természetes élőhelyét. Vagy jobb esetben rémületből, rosszabb esetben puszta kegyetlenségből bottal verjük agyon őket. Aztán volt, nincs: az állat kipusztul… A rákosi viperával is ez történt volna, ha néhány elkötelezett természetvédő, biológus és önkéntes évekkel ezelőtt nem vette volna hátára a „vipera-ügyet”. Ebből az összefogásból alakult a Rákosi Vipera LIFE program (Európa 5 legsikeresebb természetvédelmi programjának egyike) és épült meg a kunpeszéri Védelmi Központ (alias viperatelep).

vipera-bebiAkkor kezdem megérteni, miről is szól ez az egész, amikor érkezésünkkor meghalljuk az örömhírt: reggel tíz kiskígyó született, így nagyjából négyszázra nőtt a viperák száma. Akiket egyébként a fejükről készült fotó alapján azonosítanak be, és akik a tenyészközpont területén kialakított, füves bokszokban tengetik mindennapjaikat, igaz, egy részük már nem sokáig… Jövő februárban 40-50 kígyót engednek szabadon!

 

Szabadon engedik

Kísérőm, Halpern Bálint programvezető lelkesen méricskéli az újszülött viperákat, és olyan, jó értelemben vett fanatizmust látok a szemében, amilyen csak egy nőnek van a leárazott cipők láttán. Ahogy mondja, nem rászabadításról van szó, a kígyókat lakott területtől távol engedik el, ráadásul, szerencsés esetben is csak a harmaduk éli túl a kieresztést. A Központ igazgatója, Péchy Tamás szintén cáfolja, hogy veszélyeztetnék a környékbeli lakosságot: a rákosi vipera ugyanis rejtőzködő életmódú, szinte soha nem kerül kapcsolatba emberekkel. És valóban: amikor kisétálunk a bokszok közé, szinte egy kígyót sem látok, mert lépteinkre az összes eliszkol. Nem kell tehát „vérkígyót” vizionálni, ők jobban félnek tőlünk, mint fordítva.

 

Romantikus-erotikus

A viperák élete nem akciódús mozi, nem dráma, és semmiképpen sem horror, legfeljebb csak egy romantikus-erotikus filmhez hasonlít. Náluk ugyanis a párzási időszakban indul be az élet! A hímek megharcolnak a nőstényekért, a győztes óvatos, tapogató mozdulatokkal udvarol, így próbálja a nőstényt párzásra bírni. Aktusuk több óráig is eltarthat, ahogy a szülés is (eleven szülők).

vipera-alloAz újszülöttek levedlenek, és az első perctől kezdve élik világukat. Igaz ugyan, hogy a rákosi vipera mérges kígyó, de marása egészséges, felnőtt emberre nem jelent komoly veszélyt – a gyenge méreg hatása legfeljebb gyenge rosszullétet, a megmart végtag bedagadását (2-3 napig tart), kiütést okozhat. (Kérdés persze, hogy ez mennyire jó hír azoknak, akik vagánykodásból viperát akarnak tartani… Egyébként a rákosi vipera, hasonlóan a többi kígyóhoz, nem idomítható. Azt pedig mindenki tartsa szem előtt, hogy ez egy védett állat tartása illegális!)

 

Kence és gyógyszer

Az ember hajlamos az élőlényeket szimpátia alapján osztályozni: imádjuk a pandákat, koalákat, és odavagyunk a delfinekért. Vajon hány ember kedveli a kígyókat? Gyaníthatóan, még azok aránya is kevés, akik semlegesen állnak hozzájuk. Pedig kétségtelen, hogy fontos alkotóelemei a természetnek, hiányuk katasztrófaszerű következményekkel is járhat. És van itt még egy elgondolkoztató dolog. Azt már tudjuk, hogy léteznek kígyóméreg tartalmú szépítő kencék, és az is ismert, hogy gyógyszer-alapanyagként is használják. Egyes kutatások azt vetítik előre, hogy a jövőben még a rákkal, epilepsziával és az Alzheimer kórral szemben is hatásos lehet. És bár a Központban egyelőre még nem indult kutatás a rákosi vipera mérgéről, nem tudhatjuk, hogy a jövőben nem épp ez a vegyület segít egy-egy betegség leküzdésében…

A viperák honlapja: Rákosi Vipera LIFE

 

Bombázó csaj a kígyók között

Aki kiváncsi, kilátogathat a kunpeszéri Védelmi Központba (előzetes bejelentkezés alapján), de igazán izgalmas csak ősztől lesz - ekkor épül meg az oktatóközpont és a tanösvény. Herbót Erzsébet, oktatásszervező dolga lesz, hogy akit érdekel, átfogó képet kapjon a kígyókról, az ottani környezetről. Böbe egyébként biológia szakon végzett, napjai nagy részét kint tölti, ami nem lenne meglepő, ha nem egy 28 éves, bombázó lányról lenne szó. Róla - valljuk be! - kevesen tudnánk elképzelni, hogy a kígyók között érzi igazán jól magát, pedig erre akár a nyakában díszelgő, kígyó alakú medál is felhívhatná a figyelmet…

- A hüllők a kedvenc állataim – mondja – így akkor lennék igazán elégedett, ha nem a borzongás lenne velük kapcsolatban az első érzés. Tanyán nőttem fel, közel a természethez. Később kaptam bőven a városi életből is, mert Szegeden jártam egyetemre. A párommal most Kecskeméten élünk, onnan kocsikázom ki mindennap a Központba, de nem tartom fárasztónak, sőt! A csodálatos táj minden pénzt megér. Viszont van ám egy nagyvárosi énem is, ami nagyjából 2-3 hetente jön elő, ilyenkor muszáj bevetnem magam egy város kávézóba!

 

Viperát találtam!?

Na, ez az a felkiáltás, ami valószínűleg soha nem hagyja el a szádat! Hacsak nem vagy tanyagazda valahol a Hanság illetve a Kiskunság gyepfoltjain. De még ekkor is kicsi az esély, mert a Központ embereinek is (akik kifejezetten keresik a kígyókat) egyre nagyobb élmény, ha találnak egyet. Másrészt ha a kertedben meglátsz egy csúszómászót, az nagy valószínűséggel csak viperának látszó sikló lesz. A viperák rövid, tömzsi testű állatok, a siklók hosszúak és karcsúak. Ha 50-55 cm-nél nagyobb „kígyót” látsz, az biztosan nem rákosi vipera! Tudd, hogy Magyarországon minden kétéltű- és hüllőfaj védett, tehát ha rábukkansz egyre, hagyd békén, már csak azért is, mert például a rákosi vipera természetvédelmi értéke 1.000 000 Ft.

 

bio_oko
Ha ez bejött, ne hagyd ki az Ökodíványt!


Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta