ZÖLD

Balaton Sound: Az üveg nem kellett, csak a szesz

2010. július 12., hétfő 10:02

sound_mA fesztivál slágeritala a rozéfröccs volt, idén ezt már visszaváltható, talpas pohárban is lehetett kérni, de sokan még a hagyományos, literes palackban vették az avasit, a maflát és egyéb keveréket.

Pénteken a környezetvédő szervezetek bemutatták, hogyan szeretnék elérni, hogy a Balaton Sound zöld esemény legyen, mi pedig később ellenőriztük, halad-e az ügy.

„Jó idő volt, hál' Isten, ilyenkor itt napi 1000-1200 forintot költök ásványvízre - nem adják olcsón, az négy nap alatt kábé 4-5000 forint. Ennyit spóroltam volna, plusz 10-12 PET palackot, ha lett volna errefelé ivókút, ahol egy flaskát utántöltögethettem volna. A vécére inkább nem jártam vízért"- végzett egy gyors becslést napozás közben a Balaton Sound kempingjében egy harmincas fiú, Péter, amikor arról kérdeztem, mit tesz azért, hogy kevesebb szemetet hagyjon itt maga után.

Délután már a kuka mellett is szemét volt

Miután a sajtó számára tartott fesztiválbejáráson még pénteken megismertük, hogyan tehetünk azért, hogy a Balaton Sound környezetkímélő esemény legyen, az elkövetkezendő napokban körülnéztem, mennyire valósulnak meg a célok. A kempingben rendszerint már délután kifolyt a szemét a kukákból, a sátrak közt is szép mennyiség gyűlt össze, az ásványvíz forgalmazók látszólag nem jártak rosszul. Néhány fiatal egyszerűen csak a teli kukák mellé szórt vegyes hulladékra mutatott mosolyogva, amikor arról kérdeztem őket, tudják-e, hogy lehet szelektíven is gyűjteni.

90 százalék hasznosítható lenne
Mennyi a szemét összesen a Balaton Soundon? - kérdeztem Tóth Tibortól, a ZöldÖvezet Társulás szolgáltatásfejlesztési igazgatójától, aki szerint több száz köbméter hulladék a napi átlag. "A Sziget Fesztiválon olyan 3000 köbméter szemét szokott keletkezni, ami napi körülbelül 300 köbmétert jelent. Itt, a Balaton Soundon 100-150 köbméter az átlag mennyiség naponta." A fesztiválok hulladékmennyiségének körülbelül 25-30 százalékát az eldobott műanyag poharak jelentik. Tóth Tibor szerint a fesztivál hulladékmennyiségének körülbelül 90 százaléka hasznosítható - a többi ételmaradék és egészségügyi hulladék - amennyiben a hulladékfajtákat elkülönülten gyűjtik.

A kemping állapotából ítélve egyelőre nem a szelektív hulladékgyűjtés a második fogalom, ami a gulyásleves után egy külföldinek automatikusan eszébe juthat Magyarországról. A zöld szervezetek azonban lelkesek, és rendszeresen új ötleteket valósítanak meg. Idén például a re-pohár rendszert vezették be, amit nemrég bemutattunk a Díványon.

A mafla 5 deci bor, 5 szóda

Az ÖKO-Pannon Kht. és a ZöldÖvezet Társulás a Borudvarban kezdte a pénteki sajtótájékoztatót, ahol elmondták, eddig elsősorban visszaváltható söröspoharakkal igyekeztek csökkenteni a szemét mennyiségét, újabban pedig 400 forintos betétdíjas rendszerben műanyag talpas borospohár is kapható. „A borozás kultúrált tevékenység, ezzel a bor élvezetéhez is szeretnénk hozzájárulni" - mondták.

A fesztivál ideje alatt a poharat sokan használták, de továbbra is népszerűbb volt az egy literes, nem visszaváltható palack. Ez a környezetvédelemhez nem járul hozzá, legfeljebb ahhoz, hogy a különböző fröccsarányok elnevezései szélesebb körben terjedjenek. „Legtöbbször avasi fröccsöt veszek: 7 deci bor, 3 deci szóda, éjfél után már jól vagyok, így olyankor már csak maflát kérek, ez 5 deci bor 5 szóda. Ha visszavennék az üres palackot, akkor mindig ugyanabban kérném az adagomat" - magyarázta egyik este egy Károly nevű borfan. A Borudvar slágeritala egyébként a rozéfröccs volt, helyenként olcsóbban adták, mint amennyi a borospohár betétdíja.

A fődíj egy üveg rozé

Visszatérve a zöld megmozdulásra, a sajtótájékoztatón egy hasznos kiadványt is bemutattak, a Kis üveghatározót, amelyik átfogó képet nyújt a forgalomban lévő üvegek típusairól a sörösüvegektől a lekváros üvegekig, rendszerezi a szelektíven gyűjthető és visszaváltható üvegeket, és kitér a hasznosításuk módjára is. A füzet tartalmából két stand up komikus, Felméri Péter és Dombovári István rendezett kvízt a megjelent újságíróknak. Nem volt kifejezett tülekedés, így egyikük meg is jegyezte, úgy látszik, az üveg nem kell nekünk, csak a szesz. A fődíj egyébként egy üveg rozé volt.

Újabb sajtóaktivitás következett: a Zöld Triatlon nagyköveteként meghívott Kiss Balázs kalapácsvető olimpiai bajnokkal körbejártuk a szelektív gyűjtőpontokat, ahol zömében egyetemista önkéntesek osztogattak szemétgyűjtő zsákokat, és ha a fesztiválozók azt visszahozták, különféle ajándékokat kaphattak. Az utolsó állomásunk pedig a fesztivál területéről leválasztott, hulladékválogató üzem volt, ahol a szalag mellett néhány nő a kánikulában bontogatta szét a szemeteszsákokat és válogatta egyesével a papír, a fém, műanyag és üveg hulladékokat. „A csikkeket és ételmaradékokat a szalagon át a kommunális konténerbe küldjük, a többi hasznosítható. Nem olyan durva munka, nem zavar a szag" - magyarázta mosolyogva az egyik, ott dolgozó negyvenes nő.

Időnként a sárga, Szelektíven gyűjtök feliratos pólót viselő fiatal önkéntesek is beálltak a válogató üzembe, leggyakrabban azonban a fesztiválon gyűjtötték a szemetet. „A HuMusz szervezésében jöttem, amikor jelentkeztem a munkára, kértek egy motivációs levelet, hogy miért szeretnék a csapat tagja lenni. Fontosnak tartom a környezetvédelmet, de azt is, hogy ez egy jó nyári fesztivál" - mondta az egyetemista Grozdics Tibor.

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta