ZÖLD

Aranyhal a pocsolyában?

2009. november 13., péntek 14:28

A múlt héten egy aranyhal látogatott a varsói Környezetvédelmi Minisztériumba, hogy megköszönje a miniszter döntését – egyelőre nem épülnek erőművek a tátrai Dunajec folyón.

cikk-tious-rovid

A hal-öltözékben Jacek Bozek, a Gaja Klub tagja köszönte meg a miniszter döntését, hogy visszatartja a kis vízerőművek építési engedélyeit a tátrai Dunajec folyó völgyében.  (A Dunajec a magyar turisták által is kedvelt, zuhatagos, gyorsfolyású folyó – híresek tutajos kalandútjai a sziklák között.) 

Lengyelországban háromezer építési kérelem van kis vízierőművekre. A kérelmezők azzal érvelnek, hogy valamit tenni kell az ős-öreg, környezetszennyező szénerőművek kiváltására. A Gaja Klub sem szereti a széntüzelést, de igazuk lehet abban, hogy ezek a kis gátak átfolyás nélküli pocsolyává tennék a lengyel folyókat. Megakadályoznák a halak vándorlását, végül is kipusztítanák őket. Lengyelországra nagy nyomás nehezedik, hogy mielőbb számolja fel hatalmas, egész Európát szennyező széntüzelésű erőműveit. Igen ám, de mivel helyettesítse olcsó és bőséges szénkészletét? Vízi energiával? Nos, ebben az ügyben a halakat is meg kellene kérdezni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta