ZÖLD

Alga hajtja majd a katari Airbusokat?

2010. január 18., hétfő 11:44

alga-lead-ujA Qatar Airways is beállt az ökolégitársaságok sorába, bár az átállás időpontja még távoli. Tesztgépek repültek már növényi olajból nyert és hagyományos üzemanyag keverékével, lránban most egy algafajtából próbálják kinyerni a környezetbarát anyagot.

cikk-tipus-altalanos


katar-repuloA katari légi cég új projektbe vágta a fejszéjét: utasszállító repülőit – többek között Airbus típusú gépeit – új típusú bioüzemanyagra állítja át. A jelenleg használt kerozin helyett más, alternatív energiaforrással, pontosabban biomassza-felhasználáson alapuló üzemanyaggal (ún. másodgenerációs bioüzemanyag, Biomass-to-Liquid, vagyis BTL) repülnek a jövőben.

Egyelőre azonban még nincs pontos időpont, mikortól is repülhetnek a Qatar Airlines gépei környezetbarátabb módon. Az Airbus-gyártók azt remélik, hogy 2030-ra gépeik 30 százaléka már bioüzemanyagot használhat. A bioüzemanyag előállítására tett kísérletek egyre inkább terjednek a Közel-Keleten, például Iránban egy – sós tóban élő – algafajtából próbálják kinyerni. 

Az elmúlt években a bioüzemanyagot már jó néhány légitársaság sikeresen tesztelte, hiszen a bioüzemanyaggal működő repülőgépek akár 84 százalékkal is csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátás mértékét. 2008-ban a Virgin Atlantic jumbója egyik hajtóművében babassu- és kókuszolaj keverékének alkalmazásával emelkedett a magasba a londoni Heathrow repülőtérről. Tavaly többek között egy Airbus indított - folyékony gáz és kerozin keverékével hajtott – tesztgépet Nagy-Britanniából Toulouse-ba, egy másik Airbus pedig Londonból Dohába repült hasonló üzemanyaggal. A holland KLM légitársaság próbaútján pedig a Boeing négy hajtóművéből egy növényi olajból nyert kerozin és hagyományos üzemanyag 50-50 százalékos keverékével üzemelt.

 

cikk-tipus-linkek

Betolták a napelemes repülőt

Manapság felkapott téma a bio repülőgép-üzemanyag – pedig a napenergiát sem kellene lebecsülni, amint arra a Solar Impulse csapata rámutatott: a gép csak jövőre száll fel, de már idén betolták.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta