ZÖLD

Aki nem szívja, azt nem zavarja

2009. november 6., péntek 11:33

medveA fejlett világ tiszta burkában élők nem, a környezetszennyezés levét megivó országok viszont radikálisan visszafognák a károsanyag-kibocsátást - áll egy nemzetközi felmérésben, amely rámutat, hogy a klímaváltozás megállításában valójában kevesen hisznek.

cikk-tipus-altalanos

 

Világ kontra klímaváltozás

A HSBC által készített 2009-es Climate Confidence Monitor felmérésének eredményei szerint a világ lakosságának 65 százaléka úgy véli, rendkívül fontos, hogy egy új, a gázkibocsátás csökkentését előíró nemzetközi egyezmény szülessen. A 12 országban készült kutatás eredményei szerint egyértelmű különbség fedezhető fel a fejlődő és a fejlett országok attitűdjei között: az előbbiek ugyanis rendre nagyobb igényt mutatnak a beavatkozás, a cselekvés iránt, mint fejlett társaik. Brazíliában a válaszadók 86, Mexikóban 83 százaléka tartja fontosnak, hogy új klímaegyezmény szülessen, míg az Egyesült Királyságban 56, Kanadában 55, az Egyesült Államokban csak 45 százalék vélekedik így.

A felmérés szerint a megkérdezettek 79 százaléka egy legkésőbb 2050-ig elérendő 50-80 százalékos kibocsátás csökkentés melletti elköteleződést tart kívánatosnak. Nemzeti szinten Mexikó (91%), Brazília (90%), Hongkong (84%) és Kína (82%) lakosai tartják a legnagyobb arányban fontosnak egy ilyen mértékű vállalás tető alá hozását, míg India (75%), Nagy-Britannia (71%) és az Egyesült Államok (66%) lakosai ragaszkodnak legkevésbé az ilyen nagy mértékű kötelezettségvállaláshoz.

A gazdasági válság és a H1N1 vírus terjedésének réme ellenére egyébként a válaszadók 34 százaléka úgy véli, az éghajlatváltozás egyike a leginkább aggodalomra okot adó problémáknak. Tízből hét ember úgy gondolja, a klímaváltozás kezelése van olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a gazdaság élénkítése.

Személyes vállalás

A személyes elkötelezettséget tekintve a válaszadók 36 százaléka állította, hogy mindennapjai során igyekszik klímatudatosan élni. A szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékos izzók használata és a nem használt készülékek kikapcsolása volt a leggyakrabban említett környezettudatos viselkedésmód, amelyben a felmérés szerint Kína, Hongkong, India és Franciaország lakosai a legaktívabbak.

Hiányzik az optimizmus

Bár sürgetik a cselekvést, a válaszadók jelentős része (38%) mégis úgy véli, hogy a klímaváltozást már nem lehet megállítani. Legnagyobb arányban a britek (53%), a kanadaiak (51%) és a franciák (50%) értenek egyet ezzel a cseppet sem optimista állítással.

Összességében csak a válaszadók 17 százaléka gondolja úgy, hogy a folyamat még megakadályozható. Az ügyben Kína (38%), Hongkong (28%) és India (30%) lakosai a legbizakodóbbak.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta