ZÖLD

Ahol még elfolyik…

2009. május 29., péntek 17:25

energiatakarekos_izzoMegoldottuk a takarékos hűtést és fűtést, nem pazarlunk akkor sem, amikor főzünk és mosunk, de még így is elfolyik ez-az. Néhány száz liter víz a csöpögő csapból, az energia kilenctizede a hagyományos izzóból. Tippek és trükkök az energiatakarékos háztartáshoz – harmadik, befejező rész.

Bár háztartási energiaköltségeink talán húsz százalékát sem teszi ki a világítás és
a víz díja, kis odafigyeléssel itt is jelentősen spórolhatunk. Ráadásul itt nincs is szükség olyan nagy beruházásra, mint, mondjuk, a fűtés racionalizálásához.

Világos, hogy mennyiért világos?

A hagyományos izzók nem felelnek meg a korszerű energiagazdálkodás követelményeinek, ugyanis energiájuk kilenctizedét hő, egytizedét fény alakjában adják le. A halogénlámpák sem sokkal takarékosabbak.

A neoncsövek kevesebb áramot fogyasztanak, élettartamuk hosszabb. A kompakt fénycsövek használatával viszont hatod-nyolcadannyi fogyasztás érhető el, és sok éven keresztül szolgálnak. Azokban a helyiségekben érdemes alkalmazni ezeket, ahol több órán keresztül égetjük a villanyt, mert a gyakori le- és felkapcsolgatás jelentős mértékben csökkenti élettartamukat.

Néhány praktikus tanács:

Helyi világítást alkalmazzunk, ez takarékosabb, mint a központi fényforrás.

Az égőket tartsuk tisztán, mert a rájuk rakódott porréteg hatására a felére csökken a világítás hatékonysága.

Érdemes világos színűre festeni a falakat, mert a sötét falfelületekkel ellentétben ezek a fény közel nyolcvan százalékát visszaverik.

A víztakarékosság jegyében

Lássuk be, pazarlásra nemcsak a fűtéssel és a világítással kapcsolatban vagyunk hajlamosak, a vízhasználatunk is sokszorosa annak, amire ténylegesen szükségünk lenne. Értékes ivóvizet használunk el öntözésre, vécéöblítésre, autómosásra – hogy csak néhányat említsünk.

A víztakarékosság jegyében érdemes üzembe helyezni egy tartályt, amelyben felfoghatjuk az esővizet (már ha házunk van, vagy legalább egy terasz).

Ügyeljünk arra, hogy a csapok ne csöpögjenek. Egy csöpögő csapból ugyanis rengeteg víz folyhat el – havonta akár száz liternél is több!

A kádban való fürdés háromszor annyi vizet igényel, mint a rövid ideig tartó zuhanyozás, utóbbi lehetőséggel éljünk gyakrabban. Régi zuhanyrózsánkat cseréljük víztakarékosra, így harminc százalékkal csökkenthetjük melegvíz-fogyasztásunkat.

 

Cikkeink a témában:

Energiaspóroló otthon

Zöld háztartási gépek

Mosás, 2. – (környezet)kímélő mosás

Mosás, 1. – hatékonyan, de kártékonyan

 

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta