ZÖLD

A politkán változtass, ne a klímán

2009. december 13., vasárnap 17:30

Kisebb kirakatzúzássá fajult a koppenhágai klímacsúcs idejére szervezett szombati felvonulás, amelyen közel százazren vehettek részt – ha a mellékszáltól eltekintünk, az üzenet nagyjából az, hogy "a politikán változtass, ne a klímán!".

cikk-tious-rovid


Nem csak a dán fővárosban, hanem világszerte felvonultak: 67 ország 515 szervezte hívta demonstrálni azokat, akik szerint a politikusok akár többet is tehetnének. Koppenhágában Helena Christensen dán modell, és Kumi Naidoo a nemzetközi Greenpeace ügyvezető igazgatója is a résztvevők között volt.  "Nincs B bolygónk", "A politikán változtass, ne a klímán" – írták többek között a transzparensekre.  Táncosok, dobosok, állatjelmezbe bújt felvonulók gondoskodnak a hangulatról... amit aztán lerontott az a mellékszál, hogy kisebb, rendbontó csoportok kirakatokat törtek be és felgyújtottak néhány autót. A rendőrök több ezer embert vettek őrizetbe, köztük magyarokat is.

Másnap (amikor is mindenkit elengedtek) a rendőrségi szóvívő sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy sok ártatlan ember is órákat ücsörgött megbilincselve a földön. A tüntetés szervezőinek szóvivője szerint megsértették emberi jogaikat.

 

cikk-tipus-linkek

Csak két fokkal lehet több

Többek között a kiotói egyezmény "utódjának" kidolgozása az egyik célja az ENSZ klímakonferenciájának – 192 ország próbál megegyezni Dániában arról, hány fokkal emelkedhet a hőmérséklet.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta