ZÖLD

A cápák a H1N1 járvány halálos áldozatai

2010. január 14., csütörtök 12:10

capa-leadAz emberi gyógyászatban alkalmazott vakcinák, mint a H1N1 elleni védőoltás is, veszélyeztetett cápafajok májából kivont anyagokat tartalmaznak - közölte hírlevelében a WWF.

cikk-tipus-altalanos

A szervezet tanulmánya szerint több millió adag H1N1 elleni védőoltás egy szkvalén összetevőt tartalmaz, amelyet cápák májából vonnak ki. Ezt az adalékanyagot a szépségápolásban is, leginkább bőrgyógyászati termékek esetén használják, ahol hatásfokozóként a test immunreakcióit erősíti.  Bár a szkvaléntartalmú vakcinákat az USA területén még nem engedélyezték, máshol, mint például Európában és Kanadában, már piacra dobták őket.

 

Életében csak egyszer szaporodik 

capaAz olívaolaj, a búzacsíraolaj és a rizskorpaolaj szintén természetes szkvalénforrás, bár kisebb mennyiségben tartalmazza azt. Mostanában elsősorban a kereskedelmi halászat során kifogott, leginkább mélytengeri cápafajokból vonják ki a szkvalént. Az érintett mélytengeri cápafajok rendkívül alacsony szaporodási rátával rendelkeznek, és legtöbbjük védett is. Egy nőstény tüskéscápa például 12-15 éves korában válik csak ivaréretté, és élete során mindössze egyetlen utódot hoz a világra, két évnyi vemhesség után. Ennek ellenére egyre több mélytengeri cápát fognak ki, mivel nagy haszonnal jár a halászatuk. 

A GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari cég, amelyik H1N1 elleni vakcinákat készít, októberben bejelentette, hogy egy 440 millió adagról szóló megrendelést kapott hatásfokozót tartalmazó oltóanyagok gyártására. A hatásfokozó az ő vakcináikban - melyeket eddig már 26 országban használnak - cápamájból kivont szkvalént tartalmaz, ahogyan azt a vállalat szóvivője is megerősítette. A GSK a piacon fellelhető cápamájból kivont szklavénkészlet 10%-át felvásárolja.
 

Vannak, akik már leálltak vele

Néhány kozmetikai cég már nem használ többé cápa eredetű szkvalént, vagy az állatvédő csoportok folyamatos nyomásának következtében az átállást tervezi más alapanyagokra. Ám a GSK szóvivője szerint a hatásfokozót tartalmazó oltóanyagok gyártásában a cápamáj eredetű szkvalént még nem lehet lecserélni semmilyen alternatívára.

Állításuk szerint jelenleg is tesztelik a nem állati eredetű szkvalénforrásokat, mint például az olívaolajat, de állításuk szerint még nem találtak megfelelő minőségű alapanyagot.

 

WWF - for a living planet

 

cikk-tipus-linkek

Leszbikus tévés az Év nője

A vegetáriánus étrend melletti kardoskodást és a szőrmékről való lemondást díjazták 2009-ban az állatvédő aktivisták: a PETA Ellen Degenerest választotta az Év nőjévé, aki felesége hatására lett nagy állatbarát.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.14 12:38:13GodHeart

  Akkor hogy lehet, hogy van még egyáltalán ebből a cápafajból.. Nézzük csak Van egy nőstény meg egy hím.. születik 1db utód.. az legyen 1db nőstény. Van még 1nőstény meg 1 hím azoknak meg 1 hím utódjuk születik. Szóval generációnként feleződik..

  Valahol a cikk nagyon sántít...

  Ettől függetlenül elhiszem, h a halászat miatt a kihalás veszélye fenyegeti és sajnálom is.. de matematikailag és biológiailag nem állja meg a cikk a helyét.

  Köszöntem..

 • 2010.01.14 14:14:11Zoan

  Ekkor marhaságot hogy lehet kirakni az Index címlapjára??? Akkor már miért nem tigrisek, vagy orrszarvúak májából? Az még jobban ütne! Egyetértek az előttem szólóval, ha ez a cápa 1x szaporodik az életében és 1 utódot hoz létre, akkor hogyan maradt fenn a faj?

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta