ZÖLD

J. K. Rowling nem hagyja, hogy 800 éves fákból legyen faxpapír

2011. október 16., vasárnap 09:10

Lassan megbarátkozhatunk egy új kifejezéssel, ez az "ősfás erdő-barát papír" (Ancient Forest Friendly paper). Ennek népszerűsítésében a Harry Potter-sorozat szülőanyja, J. K. Rowling is részt vesz. Miatta aztán tényleg sok fát vághattak ki, mert eddigi munkássága több mint 4000 oldalra rúg, műveit pedig milliószám adták ki mintegy 65 nyelven.

Fotó: Konrad Foerstner
Fotó: Konrad Foerstner

Míg a Harry Potter-beli Hogwarts erdő megmenekülhet a kivágástól, a való világ hasonló erdőinek sorsa nem feltétlenül ilyen szerencsés.

A Greenpeace is

Mára szinte alig maradt olyan őserdő, amit ki ne vágtak vagy belső rendszerét meg ne változtatták volna. Őserdők alatt mi leginkább a trópusiakat értjük, pedig az északi fekvésű Kanada sokszáz éves fákból álló erdejeit is joggal lehet őserdőnek nevezni. Leginkább fenyőfajokból (fehér és fekete lucfenyő, vörösfenyő és kanadai balzsamfenyő) és nyárfa-fajokból (kanadai és balzsamnyár) állnak. Sajnos a földművelés és a fakitermelés jókora részeket tüntetett el belőlük - talán mindörökre.

A Greenpeace hét éven át a tőle megszokott látványos, médiabarát akcióival, és a fakitermelő cégek elleni bojkottal igyekezett felhívni a figyelmet a pusztulásra. Hét év küzdelem után, tavaly májusban a kanadai kormány moratóriumot hirdetett 29 millió hektár erdő kivágására, emellett az érintett cégek azt is vállalták, hosszú távon is elkötelezik magukat egy környezetvédelmi terv kidolgozása mellett, hogy biztosítsák a megállapodásban foglalt 72 millió hektárnyi erdőterület tartós védelmét.

Nem akarja, hogy papírzsebkendő legyen belőlük

J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője szentimentális vonzalmat érez az öreg fák iránt. Nicole Rycroft környezetvédelmi szakértő és aktivista hívására már régóta részese annak a küzdelemnek, aminek az a célja, hogy ne sokszáz éves fákból állítsanak elő papírt Kanadában - írja az Ecorazzi. "Nevetséges, hogy 800 éves fák azért tűnnek el, hogy belőlük Jackie Collins-könyvek vagy faxpapír készüljön" - nyilatkozta Rycroft felháborodva. "Ha már jártál egy ilyen irtáson, az olyan, mintha a Holdon volnál."

Megdolgozta a cégeket

Rowling hét eddigi könyve összesen 4195 oldal. Milliók keltek el belőlük összesen 65 nyelven. Ilyen számokkal a háta mögött az írónő lett az ősfa-mentő mozgalom egyik hajtóereje. Tíz évvel ezelőtt az ő részvételével tárgyaltak a legnagyobb papírforgalmazókkal. A cégek vállalták, hogy megkímélik Kanada ősi erdőit és tanúsítványt fognak kérni szállítóiktól, ami alapján megállapítható, honnan származik a papírgyártáshoz használt cellulóz.

Az írónő elérte, hogy könyveit Kanadában úgynevezett "ősfás erdő-barát" papírra nyomtassák. Így nemcsak a regénybeli Hogwarts-erdő marad sértetlen, hanem továbbra is lesz élőhelye a nagyon is valóságos kanadai farkasoknak és medvéknek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta