A 6 legdurvább csípésű és marású állat

Ezeket a lényeket messziről kerüld el, ha nem akarsz hetekig, akár hónapokig szenvedni a csípésük vagy harapásuk miatt. A fekete özvegyet valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de azt már kevesebben tudják, hogy a kacsacsőrű emlős is okozhat kellemetlen perceket.

A természet tele van olyan állatokkal, amelyek védekező stratégiájuk fontos eleme egy hatásos harapás vagy csípés. A harapós és csípő versenyzők közt akadnak harmatgyengék, és olyan fájdalmasan támadó/védekező lények is, amelyek, bár nem halálosak, az áldozat a kínoktól fetrengve sokszor azt kívánja: bár azok lennének. A Mother Nature Network a legkegyetlenebb módon csípő állatokat gyűjtötte össze, ebből válogattuk ki a legjobbakat.

Kacsacsőrű emlős

Ha közelebbi kontaktust keresel az Ausztráliában élő, ártalmatlannak tűnő kacsacsőrű emlőssel, megszívhatod. A hímek ugyanis olyan sarkantyúkat (más néven fullánkokat) viselnek a hátsó lábaikon, amelyekhez méregmirigyek csatlakoznak. Az ezekben tárolt méreg nem veszélyes, viszont olyan hihetetlen fájdalmat okoz, ami akár egy felnőtt embert is képes cselekvőképtelenné tenni, ráadásul a ma ismert fájdalomcsillapítók sem használnak ellene. A hosszantartó fájdalom akár hónapokig eltartó hiperalgéziához is vezethet, ami túlzott érzékenységet jelent a fájdalommal szemben. Inkább hagyjuk szépen élni a kacsacsőrű emlősöket, ne akarjunk velük barátkozni.

Gila vagy viperagyík

Az Egyesült Államok dél-nyugati és Mexikó észak-nyugati részén élő mérgesgyíkféle hihetetlenül erős harapásának köszönhetően nem fecskendezi be áldozatába a mérget (mint a kígyók), hanem hagyja, hogy a foga által ejtett sebbe belecsepegjen. A gilák különösen agresszívek tudnak lenni veszélyhelyzetben – még szerencse, hogy általában kezelhetőek és békén hagyják az embert, ha az is békén hagyja őket. Szóval őket is csak messziről csodáljuk.

Fekete özvegy

A világ egyik leghírhedtebb pókját nem véletlenül sorolják a legveszélyesebbek közé: csípése az egyik legfájdalmasabb a világon. Érdekes módon a kisebb példányok csípése nem olyan tragikus, mivel a kis pók nem tud annyi mérget befecskendezni: mérge idegméreg, amely ritkán halálos is lehet. Ha egy nagyobbal hoz össze minket a sors, akkor készüljünk fel egy igazán kellemetlen élményre. Csípése ún. latrodektizmust is okozhat, amely állandó, erős és fájdalmas izom-összehúzódásokat jelent. Los Angelesben még a lakásokba is beköltöznek, ha épp úgy esik, és akkor olyankor kihívják az Irtó urat, aki valószínű olyan hatékonyan száműzi őket a házakból, mint itthon a rovarirtók a csótányokat.

Tüskés rája

Inkább kerüljük el velük a randit. Ha veszélyben érzik magukat, simán belénk vágják a fűrészhez hasonló tüskéjüket. Amellett, hogy a tüske mérgező mélyen bele is tud fúródni a sebbe. Gyakorlatilag sebész kell az eltávolításához, és iszonyatosan fájdalmas az egész procedúra.

Kéregskorpió

Ez a legmérgezőbb skorpiófajta Észak-Amerikában, a leggyakrabban Arizonában lelhető fel. A csípése nagyon fájdalmas, hatására az izmok akaratlan, görcsös mozgásba kezdenek, és szájhabzás, illetve légzési rendellenesség is jelentkezhet. Bár a mérge ritkán halálos, a csípés hatása akár 72 szörnyű órán keresztül is eltarthat.

Ausztrál kockamedúza vagy tengeri darázs

Az óceán legrettegettebb lényei közé tartozik. A salátástál méretű medúzának akár több mint 60, egyenként 4-5 méter hosszú tapogatója is lehet. A csápokon több ezer csalánszerv található, amely kb. 60 ember meggyilkolásához elegendő. Valószínűbb, hogy egy cápatámadást megúszol, mint hogy túléld, ha a csápok közé keveredsz. Mérge olyan erős, hogy a világ legmérgezőbb teremtményének tartják. És ami még hab a tortán: a kockamedúza olyan áttetsző, hogy gyakorlatilag láthatatlan a gyanútlan fürdőzők számára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra