ZÖLD

Ezen tényleg lehet picsogni: augusztusi hóesés

2011. július 21., csütörtök 19:52

Az alapfelállás az, hogy télen hideg, nyáron meleg van. Ezen belül azért történhetnek dolgok, néha egészen szélsőségesek is, és itt most nem egy pár napos esőzésről lesz szó.

Fotó: Teuke Dalin
Fotó: Teuke Dalin

Ahogy minden évben, télen a soha nem látott hidegre szokás panaszkodni, nyáron pedig a példátlan melegre. Egy szabadon választott társaságban mindig van legalább egy ember, aki közli, ő még ilyen melegre nem emlékszik, pár nap múlva pedig a hosszú esőt kiáltja ki valaki meteorológiai csodának. Most ki kell borítanunk mindenkit: általában ilyenek megesnek nyáron, mondjuk a Listverse gyűjtése alapján azért ők is reménykedhetnek, lesz miért panaszkodni, hiszen néha tényleg történnek egészen elképesztő időjárási rendellenességek.

Az orosz hőhullám

Tavaly nyáron Oroszországban minimum 15 000 ember halt meg a júliusban és augusztusban a tartós hőségtől. A laza 40 Celsius feletti hőmérséklet már önmagában is gyilkos, de ezt kiegészítette a közeli erdőtűzből keletkező füst is, ami a borzasztó hőmérséklet, és a szél teljes hiánya miatt nem oszlott el, emiatt Moszkvában lélegezni is alig lehetett. Na, ott ilyen korábban tényleg nem történt.

Augusztusi tél

Vannak azért vidámabb rendellenességek is. 1992 augusztusában a calgary-i lakosok például kaptak egy kis telet. Augusztus 23-án mindössze 5,3 Celsius volt a hőmérséklet, ami már barátok közt is decemberi helyzet. Ezt a gondolatot erősíti, hogy 0,4 centiméternyi hó is hullott, aminek köszönhetően a napon sütkérezést jó pár család szélvédősepregetésre váltotta fel.

Villámgyors melegedés

20 fokról egy nap alatt is meglepő 7-re váltani, de történt már ennél sokkal keményebb is: az USA-ban, pontosabban Spearfish városában 1943. január 22-én két perc alatt változott ilyen drasztikusan a hőmérséklet. Ilyet valószínűleg korábban senki nem tapasztalt, és máig elő lehet hozni a sztorit, egy ilyen indítással: az semmi, ha tudnátok mi történt 43. januárjában...

Csodahó

Fotó: Kate Sumbler
Fotó: Kate Sumbler

A floridai Homestead 25 fokos északi szélességen helyezkedik el, és lakói soha életükben nem láttak még ott havazást. Aztán 1977. január 19-én megtörtént a csoda, és elkezdett hullani a fehérizé az égből. Ez volt az első, és azóta is az utolsó havazás, amit Homesteadben feljegyeztek. Az esetnek voltak hátulütői is, ugyanis több növény is megszenvedte a havazást, mert a lakosság egyáltalán nem vette komolyan az időjárásjelentést.

Elmaradt a nyár

1826-ban kitört a Mount Tambora vulkán, aminek a felhője betelítette az atmoszférát porral és hamuval. A helyzet Nyugat-Európát, az USA északkeleti részét, és Kanadát érintette igazán rosszul, ahol májusban és júniusban alig lehetett látni szabad szemmel a Napot. 1500 ember fagyott meg, illetve halt éhen, mert a növényeik nem fejlődtek. Pennsylvania környékén még júliusban és augusztusban is be voltak fagyva a tavak és a folyók.

Maradt valakinek kedve panaszkodni a mai időjárásra?

Mit gondolsz azokról, akik panaszkodnak az időjárásra?

 • 141
  Gyűlölöm azokat, akik a Facebookon sopánkodnak arról, hogy esik, meleg van, blabla
 • 294
  Nyáron meleg van, télen hideg van - vagy nem -, de akinek ez nem tetszik, reklamáljon az Úristennél, de ne nekem mondja
 • 168
  Azok panaszkodnak erre, akiknek unalmas az életük
 • 142
  Mindenkit utálok, mondjuk, akik az időjárást szidják, azokat jobban
 • 162
  A liftben nem lehet másról beszélgetni az idióta kollégákkal, szóval tőlem szidhatja bárki, addig sem kell nekem beszélnem
 • 92
  Imádom azokat, akik panaszkodnak, feltöltenek

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.21 22:16:47penelope garcia

  A következő opciókat kifelejtettétek a szavazásból:

  A) 38 fokos melegre mérsékelt övezetben panaszkodni teljesen érthető és jogos.
  B) Utálom, ha valaki utál embereket, különösen, ha ha röhejes semmiségek miatt teszi.

 • 2011.07.22 00:00:10taxi33

  Tudtommal a Tambora emlékezetes kitörése nem 1826-ban, hanem 1815-ben volt. De lényegében kurvára mindegy.

 • 2011.07.22 10:32:20pálcika

  Tényleg 1815-ben volt a Tambora kitörése. Lehet,h nem is annyian fagytak meg és az is lehet,h ahol esett a hó,az nem is az volt...ááá...hihető ez a cikk?:)))...Ma július 22 van,ez tuti.És az is tuti,h kicsit fázom.Normális dolog ez?:D

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta