Meleg van: költözz barlangba, vagy vegyél barlanglakást

Nem csak a külföldi oldalak dicsekedhetnek egyedi kőkuckóval, már nálunk is elérhető a Flintstone család életszínvonala anélkül, hogy versben kéne beszélgetni a szomszédokkal. Nemzetközi és hazai lakóbarlang körkép.

Az arizonai Chulo kanyon sziklái között eladó barlang keresi új lakóit, potom másfél millió dollárért. Ám ennyi pénzért nem őskort kapunk, hiszen kovácsoltvas kapuk, drága csempék és tetőablakok biztosítják a civilizációt. Az árba beletartozik az örökpanoráma, egy zen kert és egy egyedi tervezésű ónix mosdókagyló is. Egy ingatlan ennél természetesebb formában már nem is létezhet - ideális menedék a nagyváros lüktetése után.

Az ingatlan környékén már most is laknak

A leendő lakóknak jó fizikummal is rendelkezniük kell, hiszen a barlangház melléképületei különböző magasságokban állnak: néha bizony mászni kell, még ha lépcsők segítségével is. A telken egy természetes patak is keresztülfolyik, amit a kőteraszon sörözve csodálhatunk. Az ingatlan környékén már most is laknak: a terület 79 madárfajnak, 113 pillangófajnak és az éghajlatra jellemző kígyónak-békának ad otthont.

A barlangban étkező, egy nagy nappali és több hálószoba lett kialakítva, a megvalósítás pedig maradéktalanul kielégíti a luxusra vágyók igényeit. A nappali délnyugati fekvésű, így télen is süti a nap, nyáron pedig a természetes légáramlással langyos levegő járja át a helyiségeket. Hogy a kőomlást és egyéb természeti behatásokat kivédjék, a barlang fala cementtel van megerősítve.

Téged is vár a cappadociai barlangház hotel

Ha vásárolni nem szeretnél barlangot, de szívesen lazáznál pár napig néhány őskori hangulatban, akkor vár a törökországi Barlangház Hotel. Kilenc szobát kínálnak, világos és modern fürdőszobával. Van nászutas lakosztály, családi-és deluxe lakosztály, melyek franciaággyal és egyszemélyes ággyal is kivehetők. Minden szobában van klíma, központi fűtés, úgyhogy a barlangi fuvallatok nem zavarják a vendéget.

Számos lehetőséget és szolgáltatást kínálnak a barlanglakóknak, többek között 24 órás internet-hozzáférést, busz transzfert, ingyenes túrákat a környéken, lovaglást, hőlégballonozást. A központi medencében ejtőzve a történelem ennél közelebb már nem is jöhetne. Maga a szállodakomplexum a festői Cappadociában áll. A terület a bronzkorban a hettita birodalom része volt, és itt találhatóak a híres föld alatti városok is, melyek az első keresztények búvóhelyei voltak. Ma turistalátványosságnak számítanak, de akár meg is lehet vásárolni néhányat.

Cappadociát látni kell

A világon egyedülálló látványosság a számtalan, furcsa alakú un.  Tündérkémények, melyek egy évmilliókkal ezelőtti vulkánkitörésnek, majd a későbbi esős-és száraz időszakok váltakozásának köszönhetik formájukat - az erős szelek a könnyen erodáló anyagból karcsú tornyokat formáltak. A tornyok tetején sötétebb színű, keményebb kőzetek alkotta sipkák ülnek. Szintén kihagyhatatlan élmény a Göreme Völgy holdbéli vidéke, a Göreme Nemzeti Park, a sziklatemplomok, vagy Kaymakli és Derinkuyu föld alatti városai. A vadregényes terület egyre népszerűbb kerékpáros és lovaglótúrás célpont: évente 850 ezer külföldi és 1 millió török turista látogat Cappadociába. A táj egyébként a filmeseket is megihlették; sokak szerint a Csillagok háborúja díszleteihez is felhasználtak cappadóciai motívumokat.

Barlanglakópark és barlangház tulajdonostól eladó

Spanyolországban egész barlanglakópark várja a naturálisan érzékenyeket. A Huescar területén elhelyezkedő komplexumban több lakást alakítottak ki. Az épület oldalában van egy kis kert is, ahova többnyire a fürdőszobák ablakai néznek. Mivel ide nem jön ki a busz, a kocsiknak hatalmas parkoló is épült, a teraszról pedig lélegzetelállító kilátás nyílik. A víz és az elektromos áram bevezetve, és a szennyvíz-elvezetésről is gondoskodtak a tervezők. A falu néhány percnyi sétával elérhető. Ám, aki a neten szeret vásárolni, annak szólt az eBay egyik 2009-es hirdetése, ahol háromszázezer dolláros kikiáltási áron kínáltak barlanglakást.

A három hálószobás épület hátsó traktusában egy színpadot is kialakított az előző tulaj, ahol számos zenekar mellett fellépett már Ted Nugent, Bob Seger, Ike és Tina Turner is. A barlanglakot sűrű erdő veszi körül, így úgy tűnhet, a lakosok el vannak vágva a világtól, pedig a legközelebbi város egy kevés sétával elérhető. A lakás zöldebb már nem is lehetne: geotermikus és passzív napenergia gondoskodik a háziak kényelméről egész évben.

Eladó egy szuper barlanglakás Egerben

Nem csak a külföldi oldalak dicsekedhetnek egyedi kőkuckóval, hiszen már nálunk is elérhető a Flintstone család életszínvonala anélkül, hogy versben kéne beszélgetni a szomszédokkal. Már csak azért sem, mert itt nincsenek szomszédok, ami néhány vásárlónál már önmagában komoly tárgyalási alap és talán jobban megnyílik a pénztárca.

Azt tudni kell, hogy a barlang még nincs kész, de a kialakítás már most vadregényes. Az örök sötétségtől nem kell félni, az épület ablakokkal el van látva, tehát nem infernót kapunk. Megkérdeztük a tulajdonost, hogy mi volt a barlang eredetileg és hogyan alakították át mostani formájára. „Eger és környékének egyik jellemző kőzetfajtája a tufa, ami tulajdonképpen vulkáni hamu. A tufát jelenleg is fejtik, külszínen. A barlang egy ilyen, kb. az ötvenes években bezárt bányában van. Az államosítás előtti egyik tulajdonosa a Majoros család volt. Egyikükkel találkoztam is. Több monogram van felvésve a bányafalra, ezek magasan helyezkednek el, mivel az akkori termelési szinten vésték őket, (felülről lefelé fejtettek). Az egyik monogramot Sztálin halálakor vésték, mesélte Majoros bácsi, aki az Államokba emigrált, aztán visszatért.”

A Dobó tér bringával 10 perc

Megtudtuk, hogy a bányát az előző tulaja hétvégi kertként használta, ő telepített dísz-és gyümölcsfákat. Jelenlegi tulajdonosa tőle vette meg, aki egy pillantás alatt beleszeretett. A barlang egy nagy pince volt, ami a megfelelő módszerrel ki lett tisztítva. „Nem éltünk benne, mivel még nincs kész.

Tapasztalatok hiányában alul kalkuláltam a projectet, a konyha és a fürdőhelység még nincs befejezve. A barlang előtt 5000 négyzetméter park van. A bánya felett egy másik fekszik, ami szintén eladó. Az itteni fákat az előző tulaj meggondolatlanul kivágatta, én így vettem, ez is hatalmas terület - és lehetőség. A két bánya területe 10.000 négyzetméter. A szomszédos borászat hasonló területen nemrég tartott nagy borbemutatót, így szerintem a hely talán borászoknak, pinceszövetkezeteknek, a barlang borháznak, meditációs központnak lenne alkalmas. A barlangot villany és fafűtés fűti, a friss levegőről geotermikus szellőzőrendszer gondoskodik. A bánya 400 méterre van a műúttól, de közben van egy dombsor, tehát zajmentes. A helyi buszmegálló szintén 400 méter, a Dobó tér bringával 10 perc. Ami a rezsit illeti, annyi biztos, hogy télen a hőfok fűtés nélkül nem megy 10 fok alá.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek