ZÖLD

Egyre több a biciklitolvaj - tippek, hogyan lakatolj ügyesen

2011. június 10., péntek 15:54

Manapság szerencsére egyre többen pattannak bringára. A kerékpárok számának növekedésével azonban a kétkerekűekre szakosodott tolvajok iparága is fellendült. Ha már vettél egy drága bringát, ne sajnáld a pénzt a biztonságra sem!

Ne bízz az olcsó spirállakatban!

Hiába lehet bárhol jó áron spirállakatot kapni, ha biztonságos lakatot akarsz, ne dőlj be! Ezek ugyanis egyszerű játékszerek, hiszen pár szál drót alkotja őket. Egy erővágóval egy gyereknek sem jelentene akadályt az ilyen lakat átvágása, nemhogy egy erre specializálódott profi tolvajnak.

Nem minden lakat, ami fénylik

Jó ha, tudod: a vastagnak tűnő hurokzárak, illetve ún. görgős lakatok belsejében többnyire szintén mindössze pár szál drót biztosítja a biciklid védelmét. Ezek legfeljebb elrettentésül szolgálnak, de megijedni csak az fog tőlük, aki nem is akar bringát lopni.

Ezen lakatok elégségesek lehetnek addig, amíg egy általad ismert, és biztonságos környéken beszaladsz a boltba a reggeliért, de fél szemed így is mindig legyen a bringán! Hosszabb időre pedig soha ne hagyd magára a bringád ilyen gyenge védelemmel.

Az U lakat és a lánc jó

Ha huzamosab ideig szeretnéd kinn tárolni a kerékpárodat, mindenképpen érdemes egy U lakatba, vagy láncba befektetned. Ezek védelem erősségétől függően különféle árszinteken mozognak. Éjszakára, egész napra ezekből is csak a legmasszívabb példányokban bízz meg, amiket nem szupermarketekben, hanem szakáruházban árulnak. Ha nincs ötleted melyik modellt válaszd, akkor hagyatkozz mások vásárlói véleményeire!

Mind a láncnak, mind az U lakatnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Egy hosszú lánccal sokkal könnyebb rögzítési pontot találni, ezek tömege azonban sokkal nagyobb mint egy U lakaté. A legbiztonságosabb megoldás egy kisebb méretű U lakat, mivel ezeket nehezebb felfeszíteni. Egyes U lakatokhoz ráadásul még színes burkolatot is kaphatsz, így azon kívül hogy ott találod a bringát, ahol hagytad, a színes lakattal fel is dobhatod a kétkerekűdet.

Ne az első kereket zárd le!

Ha megvan a megfelelő lakat, akkor meg kell tanulni okosan használni. Mindig olyan ponthoz lakatolj, ami nem elmozdítható. Ha oszlophoz rögzíted a bringát, ügyelj rá, hogy felülről ne legyen lehúzható. Ne felejtsd el a váz valamely zárt háromszögén át vezetni a lakatot! Ne az első kereket zárd, mert a bicikli többi részét attól még elvihetik, neked meg csak egy kereked marad.

Zárd le a hátsó kereket!

A legbiztonságosabb, és U lakattal is könnyen alkalmazható megoldás, ha a hátsó háromszögön belül a hátsó kereket zárod oda egy masszív tereptárgyhoz. A kereket kihúzni nem lehet, a felnit illetve a gumi peremét átvágni pedig embert próbáló kihívás, és nem mellékesen erősen feltűnő. A nyerget és az első kereket is lakatolhatod, de nem jellemző, hogy ezekre külön vadásznának.

Ha forgalmas helyen lakatolsz, bízhatsz benne, hogy a tolvaj ténykedése előbb-utóbb feltűnik valakinek. A tolvajok többsége egyféle lakatra specializálódik, így egy lánc és egy U lakat együttese már biztosan kifog rajtuk. Próbálj meg ne mindig ugyanoda, ugyanakkor lakatolni! A legtöbb ilyen lakathoz jár gyári tartókonzol, mellyel azt a vázra rögzítheted . A kerékpáron hordva egy-két plusz kilót meg sem érzel, és elővenni is könnyebb, ha megállsz valahol.

Eső előtt lakat

Az ellopott kerékpárok szinte sosem kerülnek elő, így gondolj a megelőzésre! A kerékpár vázszámát, mely többnyire a kerékpár alján, a váz közepén található, írd fel egy olyan helyre, amit később nem felejtesz el, így ha mégis megtörténne a baj, így legalább be tudod jelenteni a rendőrségen. Sajnos a zárt kerékpártároló, külön bejáratú garázs, pince sem biztonságos! Ezért mindig, mindenhol lakatolj!

És végezetül egy szociáldarwinista szabály: mindig a gyengébb zárral lezárt, de drágább kerékpár mellé lakatoljunk...

Kapcsolódó weboldalak: TestBike lakat tesztek

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.10 16:20:45Kynsi

  Sajnos amelyik bicót el akarják vinni azt el is viszik, a cikk utolsó mondtata a 'leghasznosabb'. Egy jó zárral tényleg max azt lehet elérni, hogy ne a milyenkel kezdjenek el vacakolni, hanem azt vigyék ami egyszerűbben elköthető.

 • 2011.06.10 18:05:41Sárdoné

  Hiába van erős lakatod, ha amihez láncolod, az gyengébb. A "példa" képen, én valószínűleg a korlátot próbálnám elfűrészelni...

 • 2011.06.10 18:58:01arncht

  nagyerteku bringat nem hagyunk ott sehol... ez alapveto szabaly. letezik akkus flex, es par imbuszkulcs is eleg, hogy szetkapd a bringat, vagy leszedegesd rola az ertekesebb alkatreszeket (villa, fek, ilyesmi).

 • 2011.06.10 19:42:20Bono

  "így egy lánc és egy U lakat együttese már biztosan kifog rajtuk"

  muhaha. csak a halál a biztos. :-P :-D

 • 2011.06.10 20:54:41Virgo1975

  nos, én három lakattal járok. egy rajta van alapban, az ülést és a csomagtartót csatolja össze. viszem az u lakatot, azzal kötöm le az első kereket. a láncot meg átvezetem a hátsó keréken, vázon, valamint a csomagtartó vázán, és hozzákötöm a tárolóhoz.

 • 2011.06.10 21:29:02_B_

  A legfontosabb kimaradt. Tré legyen a bicaj (legalábbis ránézésre), és akkor nem azt fogják vinni. A biztonságos zárra kb. a bicaj árát érdemes költeni, ha 5-öt ér akkor annyi(ocsó U-lakat), ha 40-et akkor annyi.. 5 kilós motorzár lánctól a legrajabb portyázó cigány is visszariad. Drágábbakat előbb utóbb le fogják flexelni/hidegvágózni ha már kifigyelték.

 • 2011.06.10 22:12:23Köves D. Gábor

  "legrajabb portyázó cigány" - felesleges, előítéletes. Mintha valami állatról írnál, nem az embertársadról. Egyébként nincs igazolva, hogy a kerékpártolvajlás cigány, vagy magyar bűncselekménytípus. Minden kulturális körben vannak dolgos emberek és tolvajok egyaránt.

 • 2011.06.10 22:33:25Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  így van, nekem pl. Angliában lopták el a bicajomat. garantáltan nem magyar volt, és nem is cigány. (nincsenek erre, ugyanis)

 • 2011.06.10 23:52:45Martian

  Mozgásérzékelős-riasztós lakattól maroklőfegyver hatótávnyira eltávolodni... vagy gránátot erősíteni a lakat végére, amely átvágás - elektromos szakadás - esetén egy relével kilöki a biztosítószeget és ejti a gránátot. :-]

 • 2011.06.11 05:07:43döglött macska az úton

  sajnos az enyémet is elkötötték nemrég, pedig elég leharcolt is volt szegényke (még váltó sem volt rajta), és a zár is olyan volt, aminek láttán talán nem kezd bele az ellopásába a tolvaj - legalábbis így gondoltam akkor. =(
  ha legközelebb rászánom magam a biciklivételre, akkor inkább láncot veszek hozzá. =(

 • 2011.06.11 07:13:43falcon.1

  Köves D. Gábor: Csak a magad nevében, sem nem ember sem nem társ

 • 2011.06.11 07:51:21_B_

  Köves D. Gábor!
  Jézusom.. mit szedsz, amivel így kizárod a valóságot az agyadból?
  Ezek mindent visznek, ami mozdítható, felfeszíthető, levágható. Csak pár példa a szűkebb ismerősi körből:

  - Robogó zárt udvarrol lakatolva (próbálkozás, szemtanú: 2 fiatal cigány)
  - Fűnyíró zárt udvarról, míg a háziak otthon voltak (tipikus)
  - Rézüst + teljes pincefelszerelés(a réz miatt sejthető)
  - Bicikli (szemtanú, cigány)
  - HÚS disznóvágásról, kb 5 méterre a háziaktól!!! (cigányok)
  - állatok, termény
  - Voltam már rablás részese is (3 cigány)
  - Haverjaim közt alig van akit nem raboltak ki.

  Nekem te ne nevezd ezeket embertársamnak.
  A cigányt nem bőrszín teszi, hanem életmód. Testmozgás, beszéd, arcvonások amik elárulják. Vannak bőven fehér csomagolásban is.
  Na eléggé összekavartam a kimosott agyadat?

 • 2011.06.11 08:11:47Perillustris

  [link]

  A témában egy videó.

 • 2011.06.11 08:13:38Perillustris

  [link]

  Nem igazán értem, miért csípi le a link végét a rendszer (2:40-től indul a vonatkozó rész).

 • 2011.06.11 08:20:20Perillustris

  Ez egy tök fontos írás, ne csesszétek már el cigányozással legyetek szívesek (van elég hely erre)!

 • 2011.06.11 11:33:33tyberius

  Tényleg jó és hasznos írás. Túl sokan hiszik, hogy a huzallakat védelmet nyújt a tolvajok ellen. A görgős lakatot (más néven gerinclakatot) meg betiltanám, szemfényvesztés, aminek a jóhiszemű vásárló bedől, a bringatolvaj viszont nem.

  A hátsó kerék lezárása is hasznos ötlet, bár én általában úgy csinálom, hogy a hátsó kereket és a vázat is átfogja a lakat (U-lakatot használok, ezzel is megoldható a legtöbb helyen). Olyan véleményeket is olvastam, miszerint a hátsó kereket könnyebb átvágni erővágóval, mint az ezen módszert propagálók gondolnák. Úgyhogy én még mindig jobban bízom a vázban, mint a hátsó kerékben.

 • 2011.06.11 15:45:31thorsonborz

  No azért arról a trükről se feledkezzünk meg amikor rálakatolnak a bringádra egy plussz lakatot és ezért elmégy a vasboltba fürészért majd amint fűrészeled a bicót rádhívják a rendőrt aki elvisz bringa lopásért és amíg az örsön tisztázod magad addíg szép nyugodtan megfújják a bringát.

 • 2011.06.11 18:02:33Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  fentiek miatt tartsd meg a bicajod dokumentumjait, és írd fel az alvázszámát.

 • 2011.06.11 22:48:24fda

  A fenti hozzászólásokhoz:

  A korlátot elfűrészelni.
  -> Persze, de az elég sokáig tart.

  A kereket elvágni
  -> Biciklilopásnál 10 kiló nem ócskavas megszerzése a cél, hanem egy működő bringáé.

  Rálakatolós trükk
  -> Ha emiatt elkap a rendőr és elvisz úgy, hogy a bringa marad, akkor megeszem a kalapomat. Azért ennyire senki nem hülye.
  Ha mégis, akkor bemegyek egy bankba és felhívom a rendőrséget, hogy fegyveres rabló jár a bankban. Kijönnek, elkapják a biztonsági őrt, addig meg én jól kirabolom a bankot.

 • 2011.06.11 22:54:33fda

  Bocs, a fenti mondtatot nem sikerült értelmesen megfogalmaznom.

  Így jobb:
  "Biciklilopásnál nem 10 kiló ócskavas megszerzése a cél, hanem egy működő bringáé."

  További magyarázat.
  A bringán nem szabad kárt tenni.
  Az elkövető ellopja, 20 ezerét akarja majd eladni.
  Ha szétvágta a drága hátsó kereket, és venni kell rá valami újat, meg új gumit stb. akkor az simán 5-8 ezer forint veszteség új áron. Persze mondjuk lop hozzá, de akkor is
  1. lopott egy szétvágott kerekű bringát, amit elég nehéz feltűnésmentesen talicskán hazavinni

  2. lopni kell egy másikat is, hasonló típusút, aminek pl. csak a kereke használható.

  A két lopott bringáért végül csak 1 pénz van és még több dolog is volt vele.

 • 2011.06.13 11:38:57Kynsi

  fda:
  a cél egyáltalán nem a mükődő bringa lopása, ugyis szétkapják, a vázat is szétvágják és máshogy hegesztik össze, aztán máshol értékesítik hogy véletlenül se ismerhessen rá senki(platóra felmegy nem szorakoznak ezek tekergetéssel).
  A korlát átvágása se tart sokáig a "profiknak", nem kézi fűrésszel álnak neki.

 • 2011.06.13 18:14:34Jetsun

  Bicikli?
  Kerékpár. Szebben és magyarosabban hangzik...
  Amugy pedig (sajnos) igaza van az elöttem hozzászoloknak.
  Amit el akarnak vinni (ez történik az autokkal is), azt elviszik...

 • 2011.06.14 15:20:34otapi

  fda:
  Ha 500-ért el tudja passzolni (az akármilyen) bringát, akkor a tolvajnak már megérte a 0 befektetés... 2-3 feles simán kijön belőle.

 • 2011.06.15 11:42:37Goyo

  Én csináltam egy szép fényképet a bringáimról, ami rajta van a telefonomon. Szerintem magyarázatnak az is megteszi. Bizonyíthatom velük, hogy az enyémek.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta