ZÖLD

Ha a cápák kihalnak, az emberiség is

2011. május 28., szombat 14:25

A cápák alig változtak az évmilliók alatt. Túlélték a dinoszauruszokat kipusztító meteort és most a levesestányérunkban végzik. Dicsőség a cápáknak, akiknek sokat köszönhetünk, és mégis rettegünk tőlük.

Szirti cápa, West Grand Bahama, Fotó: Willy Volk
Szirti cápa, West Grand Bahama, Fotó: Willy Volk

Spielberg cápás filmjét tíz évesen láttam, utána a Balatonba se mertem egyedül bemenni. Pedig a cápák nem esznek embert. Évente öten halnak meg cápatámadás miatt, főleg szörfösök, akiket az állat fókának néz. Összehasonlítva, csak az Egyesült Államokban naponta több mint száz ember hal meg autóbalesetben, mégsincsenek irtóbrigádok, akik bosszúból autókra vadásznak.

Szinte minden cápafajt a kihalás fenyeget. Legfőképp a környezetszennyezés miatt pusztulnak, de az uszonyukért és az irracionális félelem miatt is irtják őket. Nem kellene, mert fontos szerepet töltenek be a földi ökoszisztémában. A tengeri fitoplanktonok olyan parányi élőlények, amik fotoszintézissel állítanak elő oxigént, a földi készlet nagyjából felét termelik. Ezen a tengeri füvön számtalan közösség él, populációjuk méretét főként a cápák szabályozzák. Nagyon leegyszerűsítve, ha a cápák eltűnnek, az hozzájárul a fitoplanktonokat legelő állatok túlszaporodásához. Azok aztán gyorsan elpusztítják a planktont; és nincs több oxigén a tengerből.

Lássuk mit tudnak ezek a csúcsragadozók:

1. A cápák nem kapnak rákot

Néhány ritka esetet kivéve, nem találkoztak rákos példányokkal, mert a szervezetükben keletkező szkvalén akadályozza a tumorok kialakulását. Az egyébként erős antibiotikum elfojtja azoknak a vérereknek a növekedését, amik a daganatot táplálják, így oxigén és tápanyag nélkül a sejtcsomó elhal. A tudomány már régóta próbálja a szkvalént felhasználni a rák elleni küzdelemben.

2. A cápák több millió évvel az ember előtt fejlődtek ki

A korai cápafajok már 450 millió évvel ezelőtt is éltek, mielőtt a növények teljesen birtokukba vették a szárazföldet. A legöregebb ismert fosszilis agy, egy boldog cáparokon porcos koponyájában zakatolt, ami 300 millió éve vadászott az ősóceánban. Túlélték a dinoszauruszok kipusztulását és alig változtak valamit az eonok alatt, bár a kutatók szerint az érzékszerveik azóta sokkal kifinomultabbak lettek.

3. A cápák fogsora külön érzékszerv

A cápa fogsora kapcsolódik az idegrendszeréhez és nemcsak hőmérsékletet, hanem mozgást is érzékel vele. Több fog van egymás mögött a szájában, ezek a futószalag módjára lassan cserélődnek. Egyes fajok harapásukkal a tengeri teknősök vastag páncélját is képesek feltörni. Ha közben otthagyják néhány fogukat, nem para, mert két hét után új fordul a helyére.

A cápák nem vérengző gyilkosok

A cápák igen félénk teremtmények. Sikerült egy két méteres példánnyal találkoznom nyílt vízi búvárkodás közben. Az állat éppen hogy rám pislantott, és már odébb is állt. Nem tűnt vérengző ragadozónak, inkább a tenger elegáns lakójának. Ha szeretnéd, hogy közelebb merészkedjenek hozzád, teljesen mozdulatlannak és nyugodtnak kell maradnod. Azt is meghallják, ha a szíved túl gyorsan kalapál és ez elég, hogy elijeszd őket. Persze bölcsebb elkerülni a találkozást: ha búvárkodás közben botlasz bele egy cápába, merülj mélyebbre és őrizd meg a nyugalmadat. A cápák alulról fölfelé támadnak, ha nem látja a sziluettedet maga felett, nem fog megharapni.

4. A cápáknak nincsenek csontjai

A cápáknak nincs csontos bordázata; testük teljesen egészében, rugalmas és puha porcvázra épül. Ezért a cápák rendkívül gyorsan tudnak úszni, hiszen testük könnyebb, mint a legtöbb csontos halé. De ugyanakkor a partra vetett cápák összeroskadnak a saját súlyuk alatt, mert a lágy porcvázuk nem képes megtartani a súlyt.

5. A cápák szaglása 3D-s

A cápák képesek egy teáskanálnyi vért Loch Ness méretű víztömegben kiszagolni. Ha megérzik a vérszagot, egy másodpercen belül elindulhatnak az irányába, mert meg tudják állapítani melyik orrlyukukkal érezték meg először. Ezzel a képességgel a szagok alapján tudnak a térben tájékozódni és azt is pontosan be tudják lőni, hogy milyen állaté a szag. A cápák agyuk 14 százalékát használják a szaglási adatok feldolgozására.

Fehér cápa Mexikóból, Guadalupe szigetéről, Fotó: Ken Bondy
Fehér cápa Mexikóból, Guadalupe szigetéről, Fotó: Ken Bondy

6. A cápák érzékelik az elektromos és mágneses mezőt

A cápa pofája elektroreceptorokkal (Lorenzini ampullák) tömött pórusokkal borított. A sós tengervízben élő állatok gyenge elektromos mezőt gerjesztenek, amit a cápák rövid távolságból érzékelnek, így fel tudják kutatni az aljzaton rejtőző prédát. A cápák az elektromos érzékszervüket iránytűként is használják.

7. A cápák az egész testükkel hallanak

A cápák oldalán fut végig az érzékszerv, amit oldalvonalnak vagy oldalszervnek neveznek. Ez a szerv is érzékeli az elektromos áramot, de olyan mechanikus receptorok is vannak benne, amik érzékenyek a víz mozgására. A levegő rezgéseit érzékelő fülekhez hasonlóan az oldalvonal a víz rezgéseit észleli, de sokkal komplexebb módon. A cápák két fül helyett az egész testükön hallanak.

8. A cápáknak öntisztító bőre van

A cápák bőrét apró, éles tüskék fedik (placoid). Fejtől farokrész felé síma, visszafelé húzva a kezünket smirgliszerű a tapintása. A cápabőr csökkenti a súrlódást, ezért az cápák gyorsabban és halkabban úsznak, mint a csontos halak. A leggyorsabb faj akár 50 km/h sebességre is képes felgyorsulni.

9. Kevesebb mint egy év alatt megkerülik a Földet

A nagy fehér cápa 20.000 kilométert tud úszni kilenc hónap alatt. Ez a leggyorsabb és leghosszabb távolság, amit tengeri állatnál eddig mértek.

10. A cápák sohasem alszanak

A cápák nem azért úsznak nyitott szájjal, mert jól mutat a mozivásznon, hanem mert a szájukon át, a kopoltyúréseiken keresztül préselik a vizet. Így lélegeznek, ezért - néhány fajuktól eltekintve - nem állhatnak meg, mert különben megfulladnának. Ezért soha nem alszanak el teljesen, hanem az agyuk egy-egy részét kapcsolják ki.

 Szürke nővér cápa horoggal a szájában, Seal Rock/ Új-Dél-Wales, Fotó: Richard Ling
Szürke nővér cápa horoggal a szájában, Seal Rock/ Új-Dél-Wales, Fotó: Richard Ling

+1. A cápák szűznemzéssel is képesek utódot létrehozni

Fogságban tartott cápáknál megfigyelték, ha nincsenek hímek a közelben, a nőstény cápák nélkülük is képesek megtermékenyített petéket rakni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.28 15:22:51:{) MIKI (}:

  nagyon érdekes élőlények, az biztos

 • 2011.05.28 15:30:07Bergeroth

  A tengerek királyai, minden kétséget kizáróan. Ha ezek a cápák mesélni tudnának...

 • 2011.05.28 16:03:51Sztrogg

  Hát összezsugorodhatott a Föld... Ha 9 hónap alatt 20ezer kilométert mén, oszt egy évnél kevesebb idő alatt kerüli meg a Földet, akkor bizony annak átmérője max 26666 km... :) Kiskoromban még nagyobb volt ez a bolygó. Vagy átvertek a Varsói Szerződés főnökei, mert a turistatérképeket is hibásra gyártották...

 • 2011.05.28 16:28:09grufftipunk

  Állítólag a nagy fehér cápának 2 perces a memóriája. Mármint ennyi ideig tud visszaemlékezni, azután mindent elfelejt, hogy honnan jött, illetve hogy hova tartott, vagy mit csinált, vagy éppen mi zavarta meg két perccel ezelőtt.
  Aktív vadászat esetén gondolom sokkal rugalmasabb ez a két perc, és amire koncentrál, azt nem veszíti el a fejéből, de az is lehet, hogy én tudom rosszul.

  Amúgy nagyon jó kis cikk lett!

 • 2011.05.28 16:44:58Phátyol Ferenc

  ja jó cikk, de az az évi 5 halálos nagyon kevés. sok esetben csak annyit mondanak , eltűnt, megfulladt, stb. aztán lehet az is cápa vót.

 • 2011.05.28 17:59:27kovi1970

  "Pedig a cápák nem esznek embert."

  Én sem eszek hízott libamájat. De nem azért mert nem tenném, csak qrva drága...

 • 2011.05.28 19:09:28zsírvezér

  Kemény gyerek ez a "agonás dániel, a kurva anyád!" alatt futó hozzászóló :)
  És teljesen igaza van,és bizony aki bulvár módszerekkel ad el tudományt az meg is érdemli ezt a stílust. Úgy hogy IGAZA van, nekem a cím és annak két mondatos magyarázatától nyílt ki a bicska a zsebembe.

 • 2011.05.28 19:09:52leslie.t

  - elég durva emberek vannak errefelé...( de lehet, hogy csak bunkók)

 • 2011.05.28 19:13:22regress

  18:55:21 .lehet jó a lexikális tudásod,de te akkor is egy bunkó maradsz.a jó modort nem lehet könyvből tanulni.amúgy a cikk érdekes egy laikusnak

 • 2011.05.28 19:23:44bandigyerek

  Na, támadnak a nyelvtannácik...

 • 2011.05.28 19:25:42neoteny

  "amúgy a cikk érdekes egy laikusnak"

  Minél inkább laikus az olvasó, annál fontosabb hogy a közölt információ helyes legyen.

 • 2011.05.28 19:25:57shitgun2

  Még jó, hogy fejlett élőlény, látható, ahogy horoggal halászik!

 • 2011.05.28 19:35:29ElChe

  Azért nem minden cápa húz el pillanatok alatt a nagy kékségbe...
  [link]

  Egyébként a cápatámadások és a halálos kimenetelű cápatámadások között van különbség, utóbbiak száma tényleg ritkán éri el a tízet évente. (A bizonyított esetekről beszélek természetesen.)

 • 2011.05.28 20:15:19BoKK

  Azért a címmel én is vitába szállnék egyszer a keletkező "teret" betöltenék más ragadozó állatok emelet megvan rá az esély ,hogy egyenesen maguk az állatok szabályozzák le a szaporodásukat élelem hiányában vagy amiatt nagy részük megdöglik és újra teret hódít a fitoplankton és akkor még ott vannak a fák, nem hinném ,hogy kihalnánk emiatt. Rendben van ,hogy figyelem felkeltő cím kell ,de nem muszáj,hogy hülyeség is legyen

 • 2011.05.28 20:17:28BoKK

  Ja a cikk jó és érdekes :) és hallottam régen olyan esetről ,hogy egyik cápa kiharapta a másik oldalát mert nem tudtak kijönni a kicsinyek tehát fejlett a kommunikációjuk.

 • 2011.05.28 20:52:39szuts

  Hellótok!

  Mi köze a cikknek a címéhez "Ha a cápák kihalnak, az emberiség is"?

 • 2011.05.28 20:59:27szuts

  Hellótok!

  Itt tényleg van valami probléma:

  "9. Kevesebb mint egy év alatt megkerülik a Földet

  A nagy fehér cápa 20.000 kilométert tud úszni kilenc hónap alatt. Ez a leggyorsabb és leghosszabb távolság, amit tengeri állatnál eddig mértek."

  A föld délköre kb.: 40 ezer km. Ez a cápa - ha visszaszámolok a leírt adatból - kb.: 26.666 km-t tesz meg egy év alatt.

 • 2011.05.28 21:23:37==T==

  @Bergeroth! A kardszárnyú delfinek a tengerek királyai, legalábbis a leghatékonyabb csúcsragadozók. Még a nagy fehéret is képesek különösebb gond nélkül megölni, nem véletlen, hogy azok kerülik az orkák társaságát.

 • 2011.05.28 21:36:40magyar bucó

  "Ha a cápák kihalnak, az emberiség is"

  Ez így, ahogy van, hülyeség.

 • 2011.05.28 21:39:52magyar bucó

  "9. Kevesebb mint egy év alatt megkerülik a Földet

  A nagy fehér cápa 20.000 kilométert tud úszni kilenc hónap alatt."

  A Föld kerülete meg 40.000 km. De még ennél is sokkal többet kellene úsznia a Földkerüléshez, mert ennek egy része szárazföldön van...

 • 2011.05.28 22:56:13Johnny Tinenbalm3.14

  a cikkből hogy is következik az, h "[h]a a cápák kihalnak, az emberiség is"?

  újabb bölcsész a "szerkesztőségben"?

 • 2011.05.28 23:00:12Johnny Tinenbalm3.14

  szuts: ez már az eredeti cikkben is így volt; fura. lehet h pontatlanság/nagyotmondás, de az is lehet h arra gondoltak, h nem az egyenlítő környékén, hanem jóval alatta kerülheti "körbe" a földet.

 • 2011.05.29 00:05:59Arsyee

  9. Kevesebb mint egy év alatt megkerülik a Földet

  Valóban, a Föld kerülete 40ezer km, de mint a tanult kolléga említette, az egyenlítőnél viszonylag nehezen kerülné meg a cápa a Földet (lásd 4-es pont).

  Azt nem tudom, hogy a hideget mennyire szeretik, de nem hihető, hogy keresztben kerülnék a Földet.

  Szóval én ha cápa lennék, akkor valahol a déli 60-as szélességi kör környékén, Dél-Amerika és Ausztrália alatt fognék bele a Föld-kerülésnek, az meg már messze nem a 40ezres kör:[link]

  De ettől még nyugodtan ekézhetitek a posztolót, nem rokonom :-)

 • 2011.05.29 08:08:57De gustibusaut bene, aut nihil

  ti tényleg művelődni jártok a díványra?
  Inkább gyertek csajozni az országgyűlési könyvtárba :)
  amúgy az utsó cápa piercingje nagyon ott van...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta