ZÖLD

Zavar, ha a csajok nem nőiesek a bringán

2011. április 23., szombat 18:35

A tavaszi Critical Mass előtt belvárosi biciklis nőket kérdeztünk arról, hogy milyen a budapesti kétkerekű közlekedés és hangulat. Van, aki azért biciklizik, mert zavarja, hogy a metrón szomorúak az emberek, és van, aki inkább azért, mert az ülőmunka fárasztja.

A budapestieket gyakran hallani hencegni, hogy a város tömegközlekedési hálózata Európában egyedülálló, ám a történet végére mindig hozzá kell tenni a szomorú valóságot, hogy a vonalokon futó járművek viszont ramaty állapotban vannak. A legtöbb turisztikai oldal mégis a BKV-t ajánlja az újdonsült városlátogatóknak, mert parkolni szinte lehetetlen. Ha mégis akad egy hely, akkor az ember otthagyja a fél vagyonát pár óráért. Taxival csak éjszaka érdemes közlekedni, mert nappal nem sokkal gyorsabb, mint a BKV, sőt! És szintén nagyon drága.

Vegyük még számításba a biciklis közlekedést. Több oldalon is olvasni arról, hogy a kerékpárutak dinamikusan fejlődnek, de akkor például a Város Szíve Programban miért nem szerepelnek? Ezekre a kérdésekre nem most fogunk választ kapni, de lássuk, hogy a biciklisek hogy gondolják.

Nyolcezerért vettem Kápolnásnyéken a bringaboltban

Ági (24) bemutatta nekünk messziről is feltűnő, egyedi bicaját. „A kerekek és a kormány miatt különleges, ilyet itthon nem találni.” A barátnőivel a Gödörnél bandázó lány szerint „Budapesten is ki lehet húzni bringával, de nem az igazi.” Eddig csak vidéki céemeken vett részt, egyszer filmet is forgattak az eseményről Székesfehérváron. Évek óta kerekezik a belvárosban, de élete eseménye mégis egy fesztiváltúra. „A haverommal, Pállal 25km-t tekertünk fölfelé szerpentinen a Bánki-tóhoz, a Zuboly utolsó két számára értünk csak oda, de megérte.”

Az összes kollégám bingázik

Timi (32) irodavezető és kezdő bringás. „Két hete kezdtem, de nagyon bejön a dolog. A munkahelyemen minden kolléga keróval jár be dolgozni. Van, aki Szentendréről.” Timi csak sportos ruhában szeret tekerni, ezért ha komolyabb tárgyalása van, nem kockáztat. Szerinte bringázható a belváros, kivéve az útfelújítások környezetét.

Azért bringázom, mert szomorúak az emberek a metrón

Kata (20) más véleményen van, szerinte meglehetősen rosszak az utak a fővárosban, kevés a bringaút. „A taxisok nagyon utálnak minket. Ez tipikusan magyar dolog, hogy félünk egymástól. A bringások az autósoktól, a gyalogosok a bringásoktól és az autósoktól és így tovább...” Kedvenc része a bringáján a bevallottan ízléstelen aranyozás a kormány- és nyereghajlatokban. „ Szerintem akkor mélyül el a kapcsolatod a bicikliddel, amikor először elzupálsz vele. Nekem például beleakadt a villamossínbe a kerék, az volt a fordulópont.”

Annyira hardcore nem vagyok, hogy esőben tekerjek

Annamari (27) már több európai várost is kipróbált kerékpározás szempontjából. „Madridban nagyon vadak a közlekedési szokások, viszont Németországban ennek pont az ellentéte figyelhető meg. Ott bárhova mehetsz két keréken, figyelmesek az autósok is, viszont könnyedén kerülhetsz biciklis dugóba.” Szerinte Magyarországon nincs elég szigorúan szabályozva a kerékpáros közlekedés. A saját biciklis szokásaira térve Annamari elmondta, hogy főleg este kerekezik a belvárosban. „Mivel ülőmunkát végzek, utána jól esik egy kis mozgás.”

Tisztogatom, becézgetem

Ágnes (24) szerint sokkal gyorsabb bringával közlekedni a városban, mint bármi mással. Bármilyen időjárásban kecóra pattan, a térdmelegítő a kedvenc ruhadarabja. „Kerékpározni sokkal egészségesebb, ez egy tudatosabb életforma.” A tervezőgrafikus lányt sokan megállítják különleges bringája miatt, amin egy fonott kosár is található.

A virágzó fákat sokkal jobban meg lehet így figyelni

Kamilla (20) mindig mindenhová két keréken jár. Érdről a Déli pályaudvarig vonattal jön, utána teker. Egy sorsolásán nyerte a biciklijét, mint szoknyás versenyző, ezzel csábítja ismerőseit kerékpározásra. Sokkal szabadabbnak érzi magát, ha biciklizik. Sokat jár vidékre is, a Balatonkerülő túrára minden évben ellátogat barátaival.

Szerintem ez egy pozitív divat

Zsuzsi (30) bringás kiegészítőket tervez. Kedvencei a futársapkák és a lakatborító ruhácskák. Öt éve minden nap bringázik a belvárosban, de zavarja, ha a csajok nőietlenül öltöznek fel a kerékpárjukra. Minden tárgyat és ruhát először magán tesztel. A holmikat újrahasznosított anyagokból eszkábálja össze, melyeket szabadtéri vásárokon is meg lehet találni. Biciklijének kosarát gumibelsőből készült rózsák díszítik.

Fotó: Hernádi Levente

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.23 18:51:42topankablog.hu

  Régi olasz versenybiciklim van, nem is jutna eszembe "nőies" ruhában ráülni. Magassarkú eleve kizárt. És miért biciklizem? Mert jó időben sajnálom a havi tízezer forintot a BKV-tól...

 • 2011.04.23 19:29:35Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  topankablog.hu, az első gondolatom nekem is ez volt. nekem elvileg női vázas biciklim van, gyakorlatilag inkább unisex, de alig van lejjebb a váz, mint a férfibicikliknél. szoknyában nem is tudok rá felszállni, hacsak nem akarom, hogy mindenki megtudja, milyen bugyi van rajtam. egy normál kosztümszoknyában pláne nem, mert az még szűk is hozzá. ennyi erővel le is vehetném, hogy fel tudjak szállni a bicajra..
  magassarkúban biciklizni meg egyenesen balesetveszélyes. aztán azt se szokta szeretni az ember lánya, hogy olajfoltos lesz/kiszakad a harisnyája meg a nőies öltözéke. biciklizni sportosan kell.

 • 2011.04.23 20:03:12MittuDomain

  trendi sétálóskávés kékharisnyák! (lmp)

 • 2011.04.23 21:24:21saunier

  @MittuDomain

  faek.

 • 2011.04.23 21:48:47Rabyn

  Én egyetlen dolgot hiányolok a kétkerekűmről, egy olyan csomagtartót, amiben biztonságosan szállíthatom a kutyámat. Van valakinek ötlete, hogy ez hogyan kivitelezhető egy férfivázas bringán? A hátam mögé nem szeretném tenni, mert ott nem látom. Ja a kutty akkora, mint egy spániel, csak alacsonyabb.

 • 2011.04.23 21:53:50sophie.a87

  Én két éve járok bringával Budapesten, és engem is zavar egy kicsit, ha nem öltöznek fel a lányok nőiesen. Egy-két ruhadarabot leszámítva szerintem teljesen jól meg lehet oldani, hogy az ember ugyanúgy öltözzön fel biciklizéshez is, mint máskor. A biciklizés természetes, hétköznapi dolog, nem valami nagy ügy. Ezért aztán cyclechic for the win! :P

 • 2011.04.23 21:55:18sophie.a87

  Rabyn, az ilyesmit általában kormányra szerelt kosárral szokták megoldani, legalábbis ahogy én láttam eddig :)

 • 2011.04.23 22:07:43Rabyn

  De nekem azt mondotta a szervízes srác, hogy az a baj a kosárral, hogy elég hamar kilukad a feneke, ezért nem ajánlja.
  Ettől még lehet, hogy meg fogom próbálni, hátha működik.:)
  Szerencsére olyan útvonalakon szoktam menni ahol nem okoznak nagy bajt az autók.

 • 2011.04.23 22:48:35miszisz

  Nekem régebben fémkosaram volt, abba lehet a kutyunak valami bélést csinálni és kész! Sok sikert!

 • 2011.04.23 23:47:24Pörög a lufi

  LMP mindhalálig!

 • 2011.04.23 23:50:01choko

  ...birom a biciklizős csajokat...mindig megnézem őket:-)))

 • 2011.04.24 01:19:42mindenhova

  Ha rajtam múlna, törvénybe iktatnám: nőknek tilos verseny, montenbike, bmx stb. kerékpárra ülniük. Egy éve talán, tekertem egy versenybringás csaj után, nem sokkal később zúzódásokkal, horzsolásokkal töltöttem majd egy órát egy padon, várva, h. ismét erő költözzön a lábomba:) Határozottan állítom, nem én voltam a hibás:P

 • 2011.04.24 02:05:45bejgli

  A harmadik kép háttere hol is van pontosan?

 • 2011.04.24 07:31:34dsteel

  Én a Bazilika előtti térre tippelek, a gyönyörűen megálmodott és odafosott irodaházzal. Bringa 4ever, 9 éve mindennap azzal közlekedek, akkoriban még úgy néztek a téli bringásra, mint az ufóra.

 • 2011.04.24 10:55:02arncht

  szep dolog, hogy most ennyien bringaznak, de remelem ez a hype es a divat elulesevel is igy marad... kozlekedni kell, bringazni jo.

 • 2011.04.24 11:34:21bedtime story

  Nekem megy magassarkúban is a tekerés. Az egyetlen feketelistás ruhadarab a szük szoknya, valóban.

 • 2011.04.24 11:45:36ewettke

  Ó én teljesen bringakompatibilis vagyok!Szoknya, magassarkú (igaz csak 7 centiig) úgyis a lábfejem első részével tekerek, egyáltalán nem zavaró, Ami viszont idegesít, hogy minden testszínű harisnyám olajfoltos lesz, dehát ezt is meg lehet oldani egy kis zsíroldóval/körömlak lemosóval. Nagyszerű dolog brinával közlekedni Pesten, viszont egyetértek azzal hogy az utak minősége borzalmas, a bicikliutak pedig gyakran csak egy repedező lyukacsos útszélt takarnak. Az első bringás balesetem nekem is a villamossín volt. Szörnyűek a pesti utak tényleg. Viszont nincs jobb dolog mint leelőzni a négyes-hatost, vagy esténként nyáron a ligeten keresztül hazatekerni.

 • 2011.04.24 16:47:18Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  bedtime story
  menni nekem is megy magassarkúban is, de a sportcipőben ezerszer jobb. és biztonságosabb is. mi a fenének kockáztassak, és legyen kevésbé kényelmes?
  továbbra is fenntartom, a nőies öltözék nem biciklizéshez való.

 • 2011.04.25 22:17:37antiszociális exlúzer

  Animacs

  Fel lehet ám ülni a biciklire "hátulról" is :) Úgy értem, hogy hátrafelé lendíted a lábad. Végül is a férfiak is fel tudnak rá ülni valahogy.
  Én nem is tudok "női módon" felszállni.

 • 2011.04.25 22:21:22antiszociális exlúzer

  Mármint, abban az értelemben, hogy elég kényelmetlennek tartom.

 • 2011.04.26 21:57:24Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  mi az a női módon való felszállás? nekem mindig férfivázas biciklim volt, azaz egyszer uniszex, a mostani meg csak állítólag női vázas.
  ilyesmi
  [link]

  amúgy, ha hátrafelé lendítem a lábam, akkor is belát mindenki a lábam közé, ha szoknya van rajtam...

 • 2011.04.28 15:58:11winter

  kéne egy nick

  Biztos mert félnek az úttestre menni az idióta f** autósok miatt...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta