6 dolog, amire nem érdemes költeni

Itt van néhány termék, amit nem érdemes megvenni, mert egy kreatív ötlettel környezetbarát módon helyettesíthetővé válik, és még pénzt is spórolunk.

Könyvek és DVD-k

A frissen vásárolt könyvek illata kétség kívül vonzó, de miért is szórnánk a pénzünket az újra, ha a régit is felhasználhatjuk? A neten már Magyarországról is elérhetőek a könyvcserével foglalkozó oldalak és fórumok. A moly.hu portál és a legnagyobb közösségi oldal Olvass bele csoportjának szociális funkciói segítenek megosztani az olvasási élményt, véleményeket egy-egy műről.

Ha pedig szerencsénk van, valakivel el tudjuk cserélni azt a regényt, amit három példányban is megkaptunk tavaly karácsonyra. Érdemes a sarki könyvesboltot is meglátogatni megunt irodalommal, talán a helyi antikvárium sem zárkózik el a csereberétől. Ha van digitális videotékánk, az utcára sem kell lemenni, ha filmet akarunk kölcsönözni. Kérdezzük meg a kábelszolgáltatónktól, hogy ez az opció elérhető-e a rendszerükön.

Műanyag zacskók a háztartásban

Sokkal egyszerűbb újrahasznosított üveg vagy fém tárolókban tartani a konyhai alapanyagokat, mint zacskókkal bajlódni. A munkába légmentesen záródó műanyag dobozban vigyük a tízórait, de mielőtt megvesszük, szintén győződjünk meg róla, hogy nincs benne a káros biszfenol-A.

Ajándékkártyák

Az ajándékkártyákkal az adott áruház termékeiből válogathatunk. Ez a cég részéről remek üzleti fogás, de a megajándékozott kényszerhelyzetbe kerül: ha kizarándokol a városszéli multiba és mégsem talál olyasmit, amit akar, akkor felesleges holmira költi, hiszen a kártyán ketyeg a határidő.

Palackozott víz

Tudjuk, hogy a PET flakonok előállítása és az elhasznált palackok kezelése hatalmas környezeti terhelést jelent, ezen kívül mérgező biszfenol-A is szivároghat a palackból az ivóvizünkbe, ami az ösztrogénhez hasonlóan viselkedik. PET palack helyett vásároljunk egy mutatós, biszfenol mentes, újrahasználható vizes kulacsot, és töltsük fel az otthoni vízszűrőnkből. A visszaváltható műanyagpalackok forgalmazását vélhetően hamarosan úgyis megszüntetik.

Porciózott nassolnivalók

A nagy bevásárlóközpontokban lehet kapni előre meghatározott kalóriaértékű csomagokat, amik a habzsolás ellen kiválóak. Egy müzli szelet, egy darab csoki jól jön délután, és egy elfogyasztott kis csomag után könnyebb megállni, hogy kiegyük a hűtőt. De ne költsünk az előre kiporciózott hatos-tízes adagokra, amikor ugyanezt otthon olcsón és szemét nélkül is el tudjuk készíteni. Vegyünk nagy mennyiséget, ami nem előrecsomagolt. Amit nem használunk fel, tartsuk légmentes üvegtárolóban, a rágcsálnivalót pedig tegyük többször felhasználható uzsonnatartóba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek