Jön a Valentin nap: Nem kérünk belőle!

Ha mégis kötelező, akkor környezettudatosan

A Hallmark Ünnepeket sokan a hátuk közepére kívánják, de nem mindenki tudja megkerülni. Azoknak, akik nem akarják az ökológiai lábnyomukat növelni, olyan alternatívákat kínálunk, amelyekkel ezt könnyen ki tudják küszöbölni. Hazai design, hobbialkotók, közös vegán vacsora vagy egy jó hangulatú kukázás. Lehet miből választani.

A Valentin - ki mondja már, hogy Bálint - nappal mindig is úgy voltunk, mint a kedvenc kocsmámba betipegő rózsaárus menyecskékkel: végignézzük, ahogy bejön, próbál mosolyogni, miközben kínálja portékáját, és a párommal egymásra se kell pillantanunk, hogy tudjuk: nem kérünk belőle.

A környezetvédelem szexi

A Valentin-nap nem környezetbarát ünnep, az egymilliárd üdvözlőlap, amit ilyenkor elküldenek, ötször körülérné a Földet. Hallmark Ünnep - vagyis olyan jeles nap, amelyet azért hoztak létre, hogy motiválják az embereket a vásárlásra - néven is ismert már ez a nap, ilyenkor ugyanis tonnaszámra fogy a szív alakú dobozba csomagolt csoki, ráadásul erdőnyi vörös rózsát is eladnak. A fényes, szív alakú lufik, és az üvegház-hatás összefüggéseibe már bele se merek gondolni.

Mivel a környezetvédelem szexi, keressünk hát zöld módokat a romantikára, ha már úgysem megy a teljes absztinencia. Ha már, akkor alapon: Valentin-napi ajándékötletek a kisebb ökológiai lábnyomért.

Pár-párna

Jóval eredetibb, mint a közös fotó szívecskés keretben, a pár-párna kedves és személyes ajándék. Kézzel varrott fiú-lány párocska (kiválaszthatod, melyik figura hasonlít a legjobban rátok) díszített bio-pamut, avagy bio-kendervászon párnák; a michigani K studio jóvoltából.

Rönk-medál

Ha már az összes fát összekarcoltátok a Normafán, esetleg hallod, amikor a fa a penge érintésére felsikolt, és mondjuk a tetkótól is berzenkedsz, megoldás a rönk-nyakék. Üdítő jelenség a fatörzset mintázó medál, amire kézzel vésik te és kedvesed nevének kezdőbetűit.

Napi bugyi

Trendi variáció egy gyermekkorunkból ismerős témára: Stella McCartney, akit inspirál a zöldség, a hét minden napjára más virágmintás darabokból álló bugyiszettet kínál. Megtanulhatjuk a napok neveit angolul, és feltétlenül többet használjuk majd, mint a vörös-csipkés-átlátszós darabokat.

Hazai design

Itt is érvényesül a helyit vásárolj alapelv, és ha elszakadhatunk az angolszászoktól, nem egy remek fiatal tervező kínál környezettudatos és menő cuccokat. Ne csak a lányokra gondoljunk, melyik csávó ne örülne egy csodaszép újrahasznosított bicikligumiból készült övnek, a street-art ihletésű Felvarrom csoport vagány pólóinak, vagy a Balkántangó gumibelsőből alkotott táskakölteményeinek.

Visszaevezve a cuki irányhoz, a Meska oldalán több száz lelkes hobbialkotó várja, hogy megtaláljuk az épp nekünk való fülcit, kitűzőt, tányéralátétet vagy épp horgolt bikinit.

Romantikus biovacsora

Egyszerű de nagyszerű, ha nem akarunk a tárgyak bűvöletében élni, lepjük meg kedvesünk egy biovacsorával. A gyertyafényt szolgáltassa méhviasz gyertya, majszoljunk mangalicát, (a két végről elkezdett kolbász közepén az ajkak összeérnek, lol) de még jobb, ha vegán menüvel domborítunk.

Szerelmes andalgás

Talán kevesen gondolnak ilyenkor a sétára, pedig a kétesélyes ajándékokhoz és az eszem-iszomhoz képest mindenképp ez a legzöldebb módja az ünneplésnek. Nyílván nem kell gyakorló pároknak ötletet adni, merre andalogjanak. Viszont egy budapesti alternatív utazásszervező csapat szívesen veszi az ötleteket: ha az ismert közösségi oldalon a legtöbb like-ot kapja az általatok javasolt pad, sarok, étterem, vagy park, egy szerelmes sétát nyertek. Innentől ők a hangulatfelelősök-nem kell izgulni, csak élvezni.

Forgasd fel a domináns paradigmát

A Valentin nap mindig előhozza belőlem a punkot. Mivel már azt is tudjuk, nem csak az újrahasznosítás, de a lázadás is szexi, lenne nekem is pár ötletem. Persze ez az a rész, amit mindenki magának kitölt, de eszembe jut egy jót vitatkozó párocska, egy Valentin napi kártyával meglépett coming-out, vagy egy jó hangulatú közös kukázás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek