ZÖLD

Jön a Valentin nap: Nem kérünk belőle!

Ha mégis kötelező, akkor környezettudatosan

2011. február 8., kedd 13:46

A Hallmark Ünnepeket sokan a hátuk közepére kívánják, de nem mindenki tudja megkerülni. Azoknak, akik nem akarják az ökológiai lábnyomukat növelni, olyan alternatívákat kínálunk, amelyekkel ezt könnyen ki tudják küszöbölni. Hazai design, hobbialkotók, közös vegán vacsora vagy egy jó hangulatú kukázás. Lehet miből választani.

A Valentin - ki mondja már, hogy Bálint - nappal mindig is úgy voltunk, mint a kedvenc kocsmámba betipegő rózsaárus menyecskékkel: végignézzük, ahogy bejön, próbál mosolyogni, miközben kínálja portékáját, és a párommal egymásra se kell pillantanunk, hogy tudjuk: nem kérünk belőle.

A környezetvédelem szexi

A Valentin-nap nem környezetbarát ünnep, az egymilliárd üdvözlőlap, amit ilyenkor elküldenek, ötször körülérné a Földet. Hallmark Ünnep - vagyis olyan jeles nap, amelyet azért hoztak létre, hogy motiválják az embereket a vásárlásra - néven is ismert már ez a nap, ilyenkor ugyanis tonnaszámra fogy a szív alakú dobozba csomagolt csoki, ráadásul erdőnyi vörös rózsát is eladnak. A fényes, szív alakú lufik, és az üvegház-hatás összefüggéseibe már bele se merek gondolni.

Mivel a környezetvédelem szexi, keressünk hát zöld módokat a romantikára, ha már úgysem megy a teljes absztinencia. Ha már, akkor alapon: Valentin-napi ajándékötletek a kisebb ökológiai lábnyomért.

Pár-párna

Jóval eredetibb, mint a közös fotó szívecskés keretben, a pár-párna kedves és személyes ajándék. Kézzel varrott fiú-lány párocska (kiválaszthatod, melyik figura hasonlít a legjobban rátok) díszített bio-pamut, avagy bio-kendervászon párnák; a michigani K studio jóvoltából.

Rönk-medál

Ha már az összes fát összekarcoltátok a Normafán, esetleg hallod, amikor a fa a penge érintésére felsikolt, és mondjuk a tetkótól is berzenkedsz, megoldás a rönk-nyakék. Üdítő jelenség a fatörzset mintázó medál, amire kézzel vésik te és kedvesed nevének kezdőbetűit.

Napi bugyi

Trendi variáció egy gyermekkorunkból ismerős témára: Stella McCartney, akit inspirál a zöldség, a hét minden napjára más virágmintás darabokból álló bugyiszettet kínál. Megtanulhatjuk a napok neveit angolul, és feltétlenül többet használjuk majd, mint a vörös-csipkés-átlátszós darabokat.

Hazai design

Itt is érvényesül a helyit vásárolj alapelv, és ha elszakadhatunk az angolszászoktól, nem egy remek fiatal tervező kínál környezettudatos és menő cuccokat. Ne csak a lányokra gondoljunk, melyik csávó ne örülne egy csodaszép újrahasznosított bicikligumiból készült övnek, a street-art ihletésű Felvarrom csoport vagány pólóinak, vagy a Balkántangó gumibelsőből alkotott táskakölteményeinek.

Visszaevezve a cuki irányhoz, a Meska oldalán több száz lelkes hobbialkotó várja, hogy megtaláljuk az épp nekünk való fülcit, kitűzőt, tányéralátétet vagy épp horgolt bikinit.

Romantikus biovacsora

Egyszerű de nagyszerű, ha nem akarunk a tárgyak bűvöletében élni, lepjük meg kedvesünk egy biovacsorával. A gyertyafényt szolgáltassa méhviasz gyertya, majszoljunk mangalicát, (a két végről elkezdett kolbász közepén az ajkak összeérnek, lol) de még jobb, ha vegán menüvel domborítunk.

Szerelmes andalgás

Talán kevesen gondolnak ilyenkor a sétára, pedig a kétesélyes ajándékokhoz és az eszem-iszomhoz képest mindenképp ez a legzöldebb módja az ünneplésnek. Nyílván nem kell gyakorló pároknak ötletet adni, merre andalogjanak. Viszont egy budapesti alternatív utazásszervező csapat szívesen veszi az ötleteket: ha az ismert közösségi oldalon a legtöbb like-ot kapja az általatok javasolt pad, sarok, étterem, vagy park, egy szerelmes sétát nyertek. Innentől ők a hangulatfelelősök-nem kell izgulni, csak élvezni.

Forgasd fel a domináns paradigmát

A Valentin nap mindig előhozza belőlem a punkot. Mivel már azt is tudjuk, nem csak az újrahasznosítás, de a lázadás is szexi, lenne nekem is pár ötletem. Persze ez az a rész, amit mindenki magának kitölt, de eszembe jut egy jót vitatkozó párocska, egy Valentin napi kártyával meglépett coming-out, vagy egy jó hangulatú közös kukázás.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.08 13:59:47hegyilany

  A "környezetvédelem szexi" c. fejezetet egy bükkfakéregbe vésett szívvel illusztrálni egyáltalán nem jópofa szerintem.

 • 2011.02.08 14:06:25bájgúnár

  "A Valentin - ki mondja már, hogy Bálint - nap"
  Ha a nem majmolnátok nyugatot és tartanátok saját nemzetetek elnevezéseit akkor most Bálint napot írnál és tiltakoznál a majmolásos Valentin nap ellen.De lehet hogy aztsem tudod hogy nálunk 1950 ben is szerte az országban halottaknapján mindenhol kivájt tökfejek voltak gyertyával kivilágítva és nem halovin volt a neve!Csak sok ittlakónak ódivatu saját nemzetének ünnepe!Ettől még kiutál nyugat hiába nyalsz be fenékig!
  Ne szégyeld BÁLINT NAP!Ez volt és ez mais a magyarok szerelmeseinek napja!

 • 2011.02.08 14:26:25Atomot az indexre!

  Az ostobaság itt is dühöng...
  "Jön a Valentin nap: Nem kérünk belőle!" - mire jön az okostojás és számonkéri a blogon, hogy miért majmolja a nyugatot. :DDD
  Egyébként a "ne szégyelld" az két LL akkor is, ha nyugat-gyűlölő vagy! ;-)
  Bár ahogy alaposabban átolvasom amit ideböffentettél, szerintem nem ártana, ha bevennél valami erősebb nyugtatót. :D

 • 2011.02.08 15:01:03radnaughty

  de, jópofa, mert begyógyult!:-)

 • 2011.02.08 15:21:09Valaki Valahonnan

  [link]

 • 2011.02.08 15:23:04Valaki Valahonnan

  Király, a blog lecseréli a linket!

  Pont ide tartozik:
  tripla duplavé pont parkocka pont hu/valentin-cso/holgyvalasz/

 • 2011.02.08 15:24:54magyar bucó

  bájgúnár:

  "Ez volt és ez mais a magyarok szerelmeseinek napja!"

  Erről tudnál valami forrást is? Mert szerintem sohasem volt ez a magyar szerelmesek ünnepe.

 • 2011.02.08 15:29:11Jimbo75

  Király, a blog lecseréli a linket!

  Pont ide tartozik:
  tripla duplavé pont parkocka pont hu/valentin-cso/holgyvalasz/

  Így sem sikerült:)))

 • 2011.02.08 15:39:29édeskisvirág

  Ciki, nem ciki, menő , nem menő....én örülök neki, és még jó pár éve nem érdekelt, most már igen...valszeg azzal is össze függ, hogy van e társad vagy sem , meg persze, hogy be vállalod ezt az " hozott" angolszász ünnepet vagy sem...szerintem kicsit olyan mint a győzike show...senki nem nézet, de érdekes mindenki tudott róla...nem kell nagy feneket keríteni neki, de jó érzés , ha csak egy apró kis valamit kapsz attól akit szeretsz...és igen, lehet máskor is venni/adni/kapni, de hát...na, azért ismerjük el, hogy mindenkinek jól esik :)

 • 2011.02.08 16:01:24ghilea

  édeskisvirághoz csatlakozom! A Valentin nap olyan ünnep, ami a szeretet, szerelem ünnepe. És kell. Kell a befordult magyar társadalomnak.
  Aki azzal érvel, hogy "miért vegyek pont most vörös rózsát a szerelmemnek, bármikor vehetek neki", aztán ugyanezt az ürügyet bármelyik, mindegyik napra alkalmazva soha nem veszi meg azt a rózsát.
  Apropó rózsa: emlékszik valaki a Kis hercegre? Azt mondja benne a róka, hogy menjen mindig ugyanakkor, mert ha négyre megy, ő már háromkor díszbe öltözteti a szívét és örül. Van benne valami.
  Én már előre várom a Valentin napot, mi speciel elmegyünk egy balettre. Környezetbarát, olcsó, és legalább művelődünk is közben.

 • 2011.02.08 16:28:38bajszom

  a legszebb az egészben az, ahogyan a kedves posztíró egy újabb, de ugyanolyan mechanizmusú divattal igyekszik felülírni egy valamivel régebbit. ráadásul ugyanúgy vásárlásra buzdít.

 • 2011.02.08 16:59:44magyar bucó

  ghilea

  "És kell. Kell a befordult magyar társadalomnak."

  Legalábbis a bóvliárusoknak.

 • 2011.02.08 17:27:43kuanyin

  Tomi, ez elég gyengécske reklámszöveg lett... de az a kép tetszett, hogy a sok boldog férfi ölelgeti az egy gyönyörű nőt...jó kis tolongás lehet, e ha boldogok, hát miért ne!:)

 • 2011.02.08 17:28:55édeskisvirág

  kéne egy nick és magyar bucó , mi akkor
  ( megélőgézéven ghilea véleményét ) is tartjuk és jó érzés..és mint írtam angolszász ünnep ..és sajnálom, ha gicsc gyűjteménynek gondolod a kis herceget, de akkor pl. A négyszögletű kerek erdőre is lehet azt mondani( vacskamati virágja ) ....ja és mi meg kirándulni megyünk és eszünk utána egy nagyot...és nem lesz piros műszív meg ilyenek :)

 • 2011.02.08 17:29:41sirdavegd

  "Valentin-napi ajándékötletek a kisebb ökológiai lábnyomért"
  balta :D (lehet vele fákba romantikus szivcsiket farigcsálni)

 • 2011.02.08 17:39:38magyar bucó

  édeskisvirág

  "megélőgézéven"

  Ez milyen nyelven van?

 • 2011.02.08 18:35:02Sztrogg

  Kéne egy nick, ha "Talán utána kéne nézni, mi is ez az ünnep ott, ahonnan indult: Angliában.", akkor akkor ghilea és édeskisvirág mellett ezt mondd el Shakespeare-nek is... :)))))))

 • 2011.02.08 19:20:37VOGAben

  Én azon a napon egy meztelen lábfejjel megejtett izmos seggberúgás évfordulóját ünneplem, ami egy csupasz női segget illetett.

  Sok éve történt már, de az a korrekt csattanás a mai napig itt zenél a fülemben.

 • 2011.02.08 21:17:02ghilea

  kéne egy nick:
  "Talán utána kéne nézni, mi is ez az ünnep ott, ahonnan indult: Angliában."
  Miért? Kit érdekel, mi volt akkor és ott?
  A világ és az élet változik. Utánanézhetnék ennyi erővel a karácsonynak is, hamar kiderülne, hogy nekem nemkeresztényként semmi közöm hozzá, hiszen egyhézi ünnep. Vagy nem is... az is csak koppintás, hiszen a napfordulót ünnepelték eredetileg azon a napon.
  Nem érdekel. SZÁMOMRA az a család ünnepe, pont.
  Lehet, hogy a Valentin napot anno nem úgy tartották, ahogy ma. De ma számunkra a szerelem ünnepe és kész.
  Régen a házasságot se lehetett felbontani, ráadásul templomban kötötték, nem anyakönyvvezetőnél. Attól még MA nem az a hivatalos megoldás.

  magyarbucó:
  "Legalábbis a bóvliárusoknak."
  Elég szomorú, ha szerinted az ember csak úgy köszöntheti meg a szerelmét, hogy valami bóvlit vesz neki.

  Miért kell ennyire negatívnak lenni? A Valentin nap nem kényszer. Igaz, minden bolt pirosba öltözik. Na és? Amúgy is az a kedvenc színem. És hétköznap is nagy ívben elkerülöm a bóvliboltokat, mert a termékeik alkalomtól függetlenül bóvlik.
  A Valentin nap csak egy lehetőség. Élhetsz vele, de nem kötelez semmire. Akkor most tulajdonképpen mi is a baj vele?
  Speciel én sokkal jobban utálom a mindenszenteket, amikor kötelezően szünnap van én meg csinálnám a dolgaim, de nem lehet. Holott ezt az ünnepet már tényleg nem sokan tartják.

 • 2011.02.08 23:06:18Bambano

  Jó kis poszt, a cím azt sugallja, hogy majd leírod, hogy hogy kerüld el a bálintnapot, de hamar átmegy gagyi tukmálásba az egész... nem kicsit ügyetlen reklám, hanem nagyon.

 • 2011.02.09 07:54:05Miizu

  Az a baj hogy minden ünnepet kihasználnak a profitvadász vállalatok, és már semminek nincs meg az a hangulata, ami kellene hogy legyen, csak a konzumbirkulás megy..

  Mi szeretjük egymást ha valentin nap van, ha nem, és nem törődünk ezekkel a semmitmondó "ünnepekkel".

 • 2011.02.09 10:24:53no-night

  Nálunk valamiért kevés a Valentin, a Bálint annál több. Talán azért is, mert november 19-én sem Elisabeth és június 29-én sem Pjotr és Pável napját tartjuk...

  Ugyanaz a baj ezzel is, mint a karácsonnyal, az esküvővel meg minden ilyen "ünnepnek" tartott dologgal: személytelenül az eredetiséget nélkülözve, ráadásul kényszeredetten ülik meg az emberek - a többi napon meg leszarnak mindent. Én ma is veszek valamit a kedvesemnek, virágot múlt pénteken kapott, de február 14-én semmit sem fog kapni.

 • 2011.02.09 11:12:44caixa

  nem kötelező semmit venni, csak lehet

  én örülök, ha megajándékoznak, a fehér rózsának és a cserepes virágoknak a férjemtől különösen, ő szereti a Bacardi Breezert, így neki ez jó ajándék

  úgyhogy nem frusztrál, nem utálom ezt a napot - sem

 • 2011.02.09 14:11:06magyar bucó

  ghilea:

  "Speciel én sokkal jobban utálom a mindenszenteket, amikor kötelezően szünnap van én meg csinálnám a dolgaim, de nem lehet. Holott ezt az ünnepet már tényleg nem sokan tartják."

  Nekem sajnos van már halottam, mindenszentekkor oda szoktam utazni.

 • 2011.02.09 14:13:15ekat

  Mi sokszor veszünk egymásnak a férjemmel csak úgy apróságokat 'vásárfia' címszóval, és a Valentin-nap annyiban különbözik, hogy aznap biztosan. Mondjuk egy szív alakú dobozos bonbont. Hogy aztán amúgy ki milyen bóvlit árul, az kit érdekel, ha nem vesz senki, majd abbahagyják... És akinek meg nem tetszik az egész, az ne vegyen semmit, annyi, szabad választásunk van, nemde?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta