Hódít a kecsketej: gyógyít, szépít és szappannak is jó

Összetételét tekintve sokkal inkább hasonlítható az anyatejhez, mint a tehéntejhez, és a benne lévő vitaminok miatt az immunrendszert erősíti. Antalovics Eszterrel beszélgettünk, aki kecskéket tart, és kecsketej szappanokat állít elő. Mint elmondta, többször kapott már a vevőitől előtte-utána fotókat, amelyek igazolják, hogy a kecsketej szépít.

Kellemesen lágy íze, közismerten magas tápanyag értéke miatt sokan választják a termelői kecsketejet, ami már nemcsak a bioboltok, de a hipermarketek polcain is elérhető, köszönhető mindez annak, hogy egyre népszerűbb a fogyasztók körében.

Homeopátiás hatása van

Sokan nyitnak a kecsketejtermékek felé, egyes vélemények szerint kiválóan alkalmazható immunterápiás céllal is, hiszen a mezőn legelésző kecske allergén növényeket is fogyaszt, ezért homeopátiás hatásánál fogva a pollenallergia kialakulása ellen is védettséget biztosíthat.

Fertőtlenít és erősíti az immunrendszert is, vitamin- és ásványi anyag tartalma pedig az anyatejéhez hasonlatos. Magas A-vitamin tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a pajzsmirigy működési zavaraira. Orotsav tartalma miatt pedig a rákbetegek diétájába is beilleszthető. A kecsketejet fogyasztás előtt mindig forraljuk fel, majd a lehűtött tejet és a belőle készült tejtermékeket, a többi tejtermékhez hasonlóan hűtve tároljuk.

Jótékony hatású különböző betegségekre

Magas zsírtartalma mellett, számos más előnyös tulajdonsággal rendelkezik: összetételét tekintve sokkal inkább hasonlítható az anyatejhez, mint a tehéntejhez, hiszen ez utóbbinál jóval magasabb koncentrációban tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort is. És ami még fontosabb, ezek aránya kiegyensúlyozott.

A viszonyítási alapunk legtöbbször a bolti dobozos tehéntejig jut, így nem hagyható ki a személyes találkozás a termékkel. A kecsketej A-vitamin tartalma sokkal magasabb lehet, mint a tehéntejé. Rendszeres fogyasztása általános védőoltásként hat. Csontritkulás esetén a gyógyszereknél sokkal gyorsabban működik. Ám a kecsketej laktóz (tejcukor) tartalma sem jó a tejcukorérzékenyeknek: sőt, nyersen könnyen okozhat agyhártyagyulladást is. A kecske teje abban különbözik más gazdasági állatfajok tejétől, hogy a táplálkozásban betöltött szerepén túl, jótékony hatású különböző betegségek gyógyításában, valamint kiváló szépségápoló szer. A szépségápolásban is jelen van, hidratáló és bőrregeneráló hatása miatt – ezért számos kozmetikai szer alapanyaga.

Kecsketej kozmetikumok

Magyarországon többen is foglalkoznak kecsketejből készült kozmetikumok gyártásával és forgalmazásával. Ezeket főként száraz, gyulladt, ekcémás bőrre ajánlják. Léteznek illatosított termékek is, így ezek aromaterápiás hatással bírnak. Kecsketejből készítenek bőrradírt is, és speciális samponok is léteznek, amelyeket szappanforgácsból lehet higítani. Speciális hidratáló krémek alapanyagául is választják a kecsketejet.

Negyven évig városlakó voltam

Itt jön a képbe az a blog, amit találtunk, melyen annyira fellelkesültünk, hogy azonnal felvettük a kapcsolatot Antalovics Eszterrel, akitől megkérdeztük, milyen gondolat vezérelte arra, hogy kecskéket tartson?

„Negyven évig voltam városlakó, mielőtt új életet kezdtem volna az egyutcás falucskában álló, istállóval összeépített, hőn áhított parasztházban. Imádom az állatokat, de olyanokat akartam tartani, amelyekkel egyedül is elboldogulok. Egy ismerős amerikai házaspár tanácsára választottam a kecsketartást."

"Az első kecsketej szappanjaim elkészítéséhez is az internetet hívtam segítségül. Az angol nyelvű oldalakon megakadt a szemem a goat soap-on, vagyis a kecsketej hozzáadásával készült szappanon. Böngésztem a magyar oldalakat, hogy mi lehet ez, de recepteket nem találtam. Így hát lefordítattam az angol nyelvűeket, megteremtettem a higiéniai hátteret, és beszereztem a hozzávalókat. Az első darabok a szemetesben végezték, mert a lefordított alapreceptekből nem lehetett elkészíteni a tökéletes prototípust. A szappan harminc százaléka a kecsketej, de a többi, természetes összetevő részarányát nekem kellett kiagyalnom, hogy a kész szappan habzása és állaga megfelelő legyen. Boldogsággal töltött el, amikor végre sikerült elkészítenem az első tökéletes darabot.”

Meg még szépít is

Antalovics minden termékében fontos szerepet kap a kecsketej. Mostanra minden bőrtípusra, és több bőrbetegség ápolására alkalmas kecsketej szappant is készít. Megkérdeztük, milyen termékek vannak, és hogyan készülnek a legkeresettebb cikkek:

„A szappanjaimon kívül kecsketejes testvajakat és fürdőelixíreket is készítek, ügyelek arra, hogy termékeimet kizárólag természetes összetevők alkossák. A speciális összetevők az ekcémás és a psoriasisos panaszokat is enyhíti. Többször kaptam már vevőimtől előtte-utána fotókat, amelyek igazolják szappanjaim hatását.”

A kecske nem fázós

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan bírják a kecskék a telet. Az állat állítólag nem szenved a hidegtől. Az istállóban ettől függetlenül két darab infralámpa melegíti a télen vagy tavasz elején születendő pici kecskéket: „Nálam az első ellés január végére várható” – tette hozzá Antalovics.

„A kecske roppant értelmes, jó természetű és kíváncsi állat. A kecske teje számomra egy nagy csoda. Ha az ember rendszeresen issza, búcsút inthet a betegségeknek, külsőleg alkalmazva pedig az jellemzi, hogy megtalálható benne a Q10 koenzim, több mint 70 telítetlen zsírsav, és alacsony olvadáspontja miatt már 37 C-on behatol a bőr mélyebb rétegeibe, könnyen felszívódik. A kecsketejszappan igazi zöld termék, hisz ezek a kézzel készített, friss, tartósítószer nélküli szappanok szennyezik legkevésbé a környezetet, ráadásul tudni lehet, hogy mi van bennük.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek