Történelmi pillanat a szemnek és a fáknak: itt a digitális könyvolvasó

Képzeld el, hogy a teljes könyvespolcod elfér a kezedben és veled tart mindenhova. Egy szinte súlytalan eszköznek és kompakt elemeinek köszönhetően több ezer könyv, dokumentum tárolása, olvasása válik lehetővé. A fák és a környezetvédők üdvözlik a zöld eszközt, viszont a könyvjelzőgyártó ipar már kevésbé. Kell nekünk ilyesmi? Persze hogy kell!

Hamarosan egyetlen pornóregényt sem kell rejtegetni

Különleges bemutatón vettünk részt hétfőn a Szatyor bárban, melyen egy olvasóműszer tulajdonságait teszteltük, képességeit értékeltük és határait feszegettük. Lesz idő, amikor már nem kell a könyvjelzővel babrálni, sem pedig újságpapírral bekötni kötetünket a metrón – hamarosan az olvasás teljesen privát élmény lesz és egyetlen pornóregényt sem kell tovább rejtegetni. Az eszköz a fejlesztés utolsó stádiumában, a sorozatgyártás előtt van, még nem kapható a piacon, de hasonló gyártmány igen. Hazánkban és Németországban párhuzamosan vezetik majd be a Txtr-t, szintén rengeteg tesztet követően, ugyanis nagyon fontos az előzetes párbeszéd a leendő fogyasztókkal.

Lehetőleg ne aludjunk bele

A készüléken feltűnő szöveg valódi nyomtatott papírhatású, a felhasználónak nincs „monitorérzése”. A betűnagyság igény szerint állítható. Kényelmes a szemnek, az eszköz oldalán lévő érintőgombokkal irányítható a szöveg és léphetünk mappából mappába. „Hogy egy feltöltéssel meddig bírja, nem olyan egyszerűen mérhető, ugyanis függ a behelyezett SIM kártyától és attól, hogy mennyi ideig böngészik a webáruházban az olvasó” – meséli Sándor Gabriella marketing igazgató. Az eszköz garanciális, ha mégis valami technikai probléma lépne fel, akkor a szerviz ott zajlik, ahol a készülék vásárlásra történt. Ezek után, ha valaki túlságosan unalmas könyvet tölt le, és a metrón belealudna, már következményei is lesznek annak, ha olvasnivalója a padlón koppan... Talán a törésteszt még hátra van.

Letisztult design, egyszerű használat

A Txtr rendkívül könnyű és kompakt eszköz digitális könyvek, újságok és szöveges dokumentumok olvasására. Nagy felbontású, tükröződésmentes képernyővel rendelkezik, így a papírhoz hasonló kontrasztot nyújtó képernyőn napfényben is tökéletesen lehet olvasni. Az olvasó az ekonyv.hu webáruházhoz mobilkapcsolattal csatlakozik, így külön előfizetési díj vagy egyéb költség nélkül tartalmat bármikor, és bárhol lehetséges vásárolni. Letisztult design, egyszerű használat: az ergonomikus érintő gombokkal, az egyszerű menü-navigációval könnyen lehet nagy mennyiségű szöveget is kezelni.

Az eszköz egyik fontos tulajdonsága, hogy energiatakarékos az olvasóval egyetlen töltéssel akár két hétig is olvashatunk. Nyílt rendszerkörnyezetének köszönhetően a Txtr lehetőséget biztosít, hogy bárki fejlesszen rá alkalmazás. Az eszköz akár egy kézben is kényelmesen elfér. A Txtr Reader előnye az iPaddel szemben az E-Ink technológiában rejlik, amely lehetővé teszi, hogy valaki több órán át olvasson elektronikus könyveket, anélkül, hogy elfáradna a szeme. A készülék támogatja az ePub, a PDF, a TXT és az MS-Office formátumokat.

Karácsonyra Txtr-t kérek!

A fejlesztők úgy vélik, hogy új alternatívákat kínálnak majd az olvasóknak, szerzőknek, kiadóknak, fejlesztőknek és könyvkereskedőknek egyaránt. Weiler Péter marketing koordinátortól megtudtuk, hogy sok múlik a teszteken, mielőtt piacra dobnák az eszközt, így nem tudni, mikortól lehet kapni, de a legoptimálisabb esetben Karácsony lenne a cél, így talán már idén a fa alá kerülhet a modell. Árat még nem tudnak mondani, de Németországban 299 eurós árról tervezik a startot. Azok számára, akiknek az olvasás szertartás, és nélkülözhetetlennek tartják a zizegő papírlapokat és egy friss könyv illatát, nem örömhír, de a környezetbarátoknak mindenképpen fontos előrelépés lenne az eszköz elterjedése. A letöltött e-könyvekért ezután is fizetni kell, így nem csökken a kereskedelem nimbusza, és a papírhatású kijelzőnek köszönhetően az olvasás élménye sem csorbul.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek