ZÖLD RÖVIDHÍR

Üvegházhatás pedig nincs!

2010. február 16., kedd 17:30

Orosz klímakutatók nemrégiben meglepő kijelentést tettek: a globális felmelegedés, az üvegházhatás és a széndioxid kibocsátás növekedésének összefüggéséből csak az utóbbi tekinthető tudományosan bizonyítottnak.

A széndioxid a légkörrel viszonylag homogén keveréket alkot, így az ipar- és közlekedésmentes területeken (ma még ilyen a Föld felszínének túlnyomó része) mért széndioxid koncentráció objektív tudományos adatnak tekintendő. Más a helyzet az üvegházhatással, ami egy bizonyítatlan, és fldvéleményük szerint bizonyíthatatlan elmélet, a Földre alkalmazni nem szerencsés. Mert mi van akkor, ha az üvegház ablakait nyitva tartják? Akkor az üvegház, a beeső sugárzás ellenére lassan, de biztosan felveszi a környezet hőmérsékletét. A Föld egy ilyen nyitott rendszernek tekinthető. Minden korábbi csillagászati, légkörfizikai mérés azt bizonyítja, hogy a Földre beeső és a Földről távozó sugárzás egyensúlyban van, a földfelszín elnyelési együtthatójának növekedése nem mutatható ki.
A földfelszín, vagyis a bioszféra átlagos hőmérsékletét - amihez képest a globális felmelegedés mértékét objektíven viszonyítani lehetne - nem ismerjük. Egyszerűen nem állnak rendelkezésre olyan reprezentatív térbeli és időbeli adatsorok, amelyekből ez kiszámítható lenne. Felmerül a kérdés, hogy akkor minek nem szabadna 2 fokkal emelkednie?

(forrás: Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta