ZÖLD RÖVIDHÍR

Tiltakozás a szerencsi erőmű ellen

2010. február 5., péntek 10:41

A tervezett szerencsi szalmatüzelésű erőmű ellen tiltakoznak pénteken 17 órakor, Budapesten a Vértanúk terén a Tokaj-Hegyaljáért aggódó, tokaji borokat szerető fiatalok, akik a világörökség részéért, a tokalj-hegyaljai kultúrtájért aggódnak.

De nem csak a szerencsi erőmű miatt kell aggódnia az ott élőknek, és Zemplén szerelmesinek. Egy ennél sokkal nagyobb erőművet is terveznek a közelbe, a természetvédelmi területen fekvő Aranyosi-völgybe. Hetven méter magas betonfallal zárnák el a völgyet Erdőbénye és Aranyos között, ami mögé beszivattyúznának 31 millió köbméter vizet. Ezt a vizet, amikor más erőművek többletáramot termelnek, felszívnák egy másik tározóba, és amikor igény van az áramra, ráengednék a turbinákra, ami így újra áramot fejleszt. Csakhogy a 70 méter magas betonfal mellett egy kis falu áll, ahol emberek élnek, és az Aranyosi-völgy a Zemplén egyik legszebb, legromantikusabb természetvédelmi területe! Az erőművel egy zsákfalut, Baskót, és az előtte lévő pár házas picike Simát elzárnák a külvilágtól, hozzájuk egy új utat vágnának az eddig háborítatlan ősi erdőkön át...
A szerencsi polgármester politikai hisztériakeltésnek tartja a beruházás körül kialakult véleményháborút. Véleménye szerint a térségnek szüksége van ipari létesítményekre, ezzel is csökkenteni lehetne a nagyfokú munkanélküliséget.

A mai tüntetés politikamentes lesz, a szervezők arra kérnek minden részvevőt, hogy egy palack tokaji bort hozzanak magukkal pár pohár kíséretében, amivel koccintani tudnak Hegyaljára, a tokaji borra.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta