ZÖLD RÖVIDHÍR

Szatyortilalom Washingtonban

2010. január 8., péntek 10:42

A jövőben nem csúfítják nejlonszatyrok Washington folyóját – január 1-jétől öt centet kell fizetni az eddig ingyen adott zacskókért, a befolyó évi ötmillió dollárból pedig a folyót tisztítják.

cikk-tious-rovid

Környezetvédelmi célból az USA fővárosában az év elejétől megszüntették az élelmiszerboltokban az ingyenes nejlonszatyrot. A városvezetés így próbálja elérni, hogy tisztábbá váljon a zacskóktól erősen szennyezett Anacostia folyó. Ezért Adrian Fenty polgármester elrendelte, hogy a vásárlók fizessenek minden, rendszerint egyszer használatos zacskóért, a befolyt összeget pedig folyótisztítási műveletekre fordítsák. A nejlonszatyrokat gyártó cégek azonban nem örülnek a szatyoradónak, amely számítások szerint a 2010-es évben 5 millió dollár kiadást jelent a washingtoni családoknak.

Ám nem az amerikai főváros vezette be elsőként a zacskódíjat az Egyesült Államokban. San Franciscóban már 2007-ben életbe lépett a nejlonszatyrok tilalma, és a műanyag zacskók helyett környezetbarát megoldásokat (pl. papírzacskó és újrahasznosítható szatyrok használata, valamint saját bevásárlószatyrokkal történő vásárlás) ösztönözték.  

Úgy tűnik, a zacskótilalom egyre inkább terjed a világon: 2002-ben a bangladesi fővárosban, Dakkában és Írországban tiltották be a forgalmazásukat (az íreknél a szatyoradó bevezetése után 90 százalékkal csökkent a nejlonszatyrok felhasználása), majd 2008-ban Kínában lépet életbe a szatyortilalom.

Becslések szerint percenként 500 ezer darab műanyag szatyor kerül forgalomba a világon, egy nejlonzacskó lebomlása pedig akár évtizedekig is eltarthat.

 

cikk-tipus-linkek

Ciki a nejlon

Nejlonszatyorral a kezedben tipegsz az utcán és a pasid is ilyenben zizgeti haza a párizsit a közértből – amellett, hogy ciki, így landol évente közel kétmilliárd belőlük a szemétlerakókban.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta