ZÖLD RÖVIDHÍR

Hogyan osztályozzák a felhőket?

2010. február 16., kedd 08:19

Ezekben a napokban bőségesen akad lehetőségünk, hogy a felhőket figyeljük. A Nemzetközi Felhőatlaszból pedig könnyedén kideríthető, mire is készül a nagyobbacska pamacs, ott fenn az égen.

Mielőtt a felhők gondos tanulmányozásába kezdenénk, felhőtani alapismereteinket az alábbi információkkal bővíthetjük. A felhőket magasságuk és alakjuk szerint osztályozzák. Magasságuk alapján a magas szintű felhők 5-13 km-es távolságban láthatók, előttük találjuk a közepes szintű felhőket 2-5 km-es távolságban, végül az alcsony szintű felhők következnek, ők a talajszint és 2 km-es távolság között találhatók. A függőleges felépítésű felhők alapja 500 métertől indul és 8000 méterig magasodhatnak.

felho_1

Az alak szerinti osztályozásban három fő formát különböztetünk meg: a réteges, a gomolyos és függőleges felépítésű felhőket. A felhő alakja egyébként azoktól a fizikai folyamatoktól függ, amelyek létrehozták őket. Lassú lehűlés rétegfelhőket képez, a hirtelen gyors lehűlés gomolyfelhőket hoz létre. A felhők alakjának, anyagának, magasságának együttes figyelembevételével a Meteorológiai Világszervezet elkészítette a felhők összesített rendszerezését. Az egyes felhőfajták képeit a Nemzetközi Felhőatlasz tartalmazza.

(forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta