Az ágyipoloska-irtók az emberre is veszélyesek lehetnek

Az ágyi poloska harapása sokak életét megkeseríti, de azok sem feltétlenül vannak biztonságban, akik az irtására használt szerekkel kerülnek közelebbi kapcsolatba – jelentette az amerikai CDC (Centers for Disease Control). A rovar legfeljebb viszkető csípéseket okoz, az irtók viszont meg is betegíthetik az embert, ritkán halált is okozhatnak.

2003 és 2010 között 111 ember betegedett meg, egy pedig meghalt az ágyi poloska irtására használt szerek miatt – számolt be az Egyesült Államok kormányhivatala az első, ebben a témában készült tanulmányban. A megbetegedések közel háromnegyede 2008 és 2010 között alakult ki, éppen abban az időszakban, amikor az ágyipoloska-populáció megnövekedett az Egyesült Államokban - írja a Reuters. A rovarölőkkel kapcsolatba hozható megbetegedések hét államban jelentkeztek: Kaliforniában, Floridában, Michiganben, Észak-Karolinában, New Yorkban, Texasban és Washingtonban. Jó hír viszont, hogy az esetek 81 százaléka nem volt súlyos. A legtöbb eset (58 %) New Yorkban történt, összességében pedig 93% magánszemélyek otthonában esett meg.

Az egyetlen halálos áldozat eleve beteg volt és nem megfelelően használta az irtót

Az ágyi poloska szárnynélküli, vörösesbarna színű rovar, amely az emberek és más emlősök, illetve madarak vérét szívja. Nem hordoz fertőzést, de a fertőzéseket vizsgáló CDC szerint jócskán leronthatja az életminőséget azzal, hogy jelenléte szorongást, kényelmetlenséget és álmatlanságot okoz. Mint kiderült, az említett megbetegedéseket az irtószerek nem megfelelő használata is okozhatja: a két leggyakoribb ok a túlzott szerhasználat és az, hogy sokan elfelejtik kimosni vagy lecserélni a szerrel kezelt ágyneműt. Az általános tünetek között szerepel a fejfájás, szédülés, hányinger, hányás.

Az egyetlen halállal végződő eset Észak-Karolinában, 2010-ben történt: a 65 éves áldozat jó pár betegségben szenvedett, köztük diabéteszben és veseelégtelenségben. A nő férje olyan szert használt, amely hivatalosan nem ágyi poloska ellen védett, felesége ráadásul a karjára, a mellkasára és a hajára is fújt belőle. A CDC azt javasolja, hogy inkább a hőmérséklet szabályozásával próbáljunk meg hatni a rovarokra, semmiképp se vásároljunk használt matracot vagy rugós ágyat, és kizárólag a bejegyzett, biztonságos, és nem utolsósorban érthető használati utasítással ellátott irtók közül válasszunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek