A PUMA cipőkhöz már ökozsák jár

A PUMA lecseréli üzleteiben a hagyományos cipős dobozát, mert az nem illett bele a fenntarthatósági tervébe. Az eddig használt műanyag- és papírtáskák helyett ezentúl környezetbarát, lebomló táskákat kapunk a cipő mellé.

Innovatív ökocsomagolást vezetett be a PUMA, Clever Little Bag néven, amellyel már a hazai üzletekben is találkozhatunk. A csomagolást a neves iparművész, Yves Béhar tervezte, és ezzel a PUMA új mércét állított a sportlifestyle termékeket gyártó és forgalmazó cégek számára.

A PUMA úgy tervezi, hogy termékeinél a cipős dobozokban használt papír mennyiségét 65%-kal, és a szénkibocsátást évente 10 tonnával csökkenti – a fennmaradó csomagolóanyagok pedig 2015-re teljesen környezetbarát anyagok lesznek. A kevesebb csomagolás kevesebb nyersanyagot jelent, kevesebb víz- és energiafelhasználást a gyártáshoz, és kevesebb súlyt, amit szállítani kell – majd aztán kidobni. Béhar által tervezett Clever Little Bag a karton cipős dobozt egy újrahasználható cipős zsákkal váltotta ki, amely megvédi a cipőket attól a pillanattól, amikor elhagyják a gyárat, egészen addig, amikor megérkeznek a vevőig. Így spórol a gyártónak a kevesebb csomagolóanyag miatt, csökkenti a szállítási súlyt és feleslegessé teszi a plusz műanyag zacskókat.

A Clever Little Bag sokkal környezetbarátabb. És, hogy mennyit spórolunk vele?

- 20 millió megajoule energiát (ez egy átlagos európai kisváros energiafogyasztása)

- 1 millió liter vízet (ez annyi, mintha 100.000-szer lehúznánk a WC-t)

- 1 millió liter benzint (ez 650 európai háztartás fűtésére elegendő)

- 500.000 liter gázolajat (ezzel 131-szer tudnánk körbeautózni a Földet)

- 75 tonna műanyagot (ezzel 375 focipályát le lehetne fedni)

- 8500 tonna papírt (ez többet nyom, mint 1400 elefánt).

Az újrahasznosítható zsákkal pedig azt csinálhatzs, amit csak akarsz:

Oszd meg másokkal is!
Mustra