Napelemes izzót kapnak a rászorulók

A feltalálójuk úgy gondolja, az adományozás helyett inkább a fejlődő országok piacára dobja a találmányát, így többet segíthet az ott élő embereken.

Az ötlet pofonegyszerű: a napelemes égő nappal töltődik, és amikor este szükség van rá, használható. A feltaláló, Steve Katsaros 2010-ben szabadalmaztatta az ötletét és arra készül, hogy a fejlődő országokban adja el a terméket - írja a CNN. A világon 1,4 milliárd ember nem jut elektromossághoz. Ők leginkább a környezetszennyező és egészségtelen kerozinlámpákat használják. A feltaláló cége azt tervezi, hogy szociális vállalkozás keretében értékesíti a napelemes égőket.

Szociális vállalkozás

Hogy lehet összehozni a profitszerzést és az emberbaráti munkát? Katsaros erre a kérdésre Paul Polak könyvében talált választ. A szerző szerint a jótékonykodás nem működik a fejlődő országokban, mert nem valós szükségleteket elégít ki. Például, az USA 16 millió dollárért épített olyan kutakat a Szaharába, amelyek pumpája körhintára hasonlít és ezért a fejlesztők úgy gondolták, hogy a gyerekek játék közben fognak vizet pumpálni. Az abszurd ötlet gyorsan kudarcba fulladt. A pumpákat megépítették ugyan, de a gyerekek hamar megunták a játékot, ráadásul a drága berendezések hamar tönkrementek. A 14 ezer dolláros pumpák helyett Polak, 8 dollárért kezdett el kézi pumpákat árulni. Polack most másfél millió dolláros üzletet visz Bangladesben és több ezer munkahelyet teremtett.

Katsaros azt tervezi, hogy Kenyában és Tanzániában kezdheti el az „Üzlet a dobozban” csomagok értékesítését. A csomag 144 napelemes égőt tartalmaz, amelyeket kiskereskedők terjesztenek majd a helyi falvakban, ahol nincs áram.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek