Brazília szóját ültet a kivágott esőerdők helyére

A brazil parlament májusban lazított az ország erdőhasznosítási törvényén azért, hogy a kitermelt erdőterületeken haszonnövényeket, például szóját termesszenek. Az enyhébb szabályozás ellenzői szerint nem kell fákat kivágni ahhoz, hogy az országban fenntartható és versenyképes mezőgazdasági tevékenységet folytassanak.

Izabella Teixeira, a brazil környezetvédelmi miniszter kijelentette, hogy a törvénymódosítás elfogadhatatlan, mert az az összes természetvédelmi terület végét jelenti - olvasható a WWF honlapján. Carlos Nobre, a Technikai és Tudományügyi minisztérium osztályvezetője elmondta, hogy "a változásnak a fenntarthatóság felé kell haladnia.

Az erdőhasznosítási törvénynek a jövőbe kell tekintenie úgy, hogy a páratlan természeti értékeink észszerű kihasználását tűzze ki célul."

Nobre a Brazíliában őshonos acai pálma sikeres példáját említette: a fa gyümölcse az Amazonas környéki erdőkben szüretelhető és a ráépülő iparág évente kétmilliárd angol fontnak megfelelő bruttó bevételt termel. "Ez csak egy termék a sok száz közül, amelyek az erdőkben felhasználásra várnak" - mondta Nobre. Az erdőhasznosítási törvény lazítása után, néhány brazíliai megyében a kivágott erdőterület nagysága az ötszörösére növekedett.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek