ZÖLD RÖVIDHÍR

Harry Potter Hedvigjéhez hasonló hóbagoly született

2011. július 19., kedd 13:58

A seattle-i állatkertben született kisbagoly alig egy hónaposan már majdnem akkora, mint a szülei. A Harry Potter-szériának köszönhetően egyébként jócskán megugrott az ilyen madarak iránti kereslet, némileg közrejátszva az indiai bagolyválságban is.

Mintha csak a Harry Potter-széria utolsó filmjének, a Harry Potter és a halál ereklyéi 2. részének premierjére időzített volna az a kis hóbagoly, aki június közepén kelt ki a seattle-i Woodland Park Állatkertben – írja a Mother Nature Network. A hős varázslótanonc mellé ugyanis éppen ilyen hóbagoly, Hedvig szegődött társul a történet során, az utolsó könyvben viszont sajnálatos módon megölik.

Nő, mint a bolondgomba

De ez a madár mint kiderült, nagyon jól van és hihetetlen iramban növekszik, gyakorlatilag már majdnem akkora, mint a szülei – számolt be az állatkert menedzsere, Tina Mullett. Akármilyen meglepő is, a szokatlanul gyors fejlődésben semmiféle varázslat nem játszik szerepet, sokkal inkább a túlélés. Az északi sarkkör mentén őshonos faj ugyanis a talajon fészkel, így a fiókák kénytelenek a lehető leggyorsabban megerősödni, hogy el tudják kerülni az éhes ragadozókat. Az Észak-Amerikában előforduló baglyok közül a hóbagoly a legnagyobb testsúlyú, a kifejlett példányok akár 2,2 kilót is nyomhatnak, és akár 1,5 méter is lehet a szárnyfesztávolságuk.

Tényleg elbírna egy seprűt

A hóbaglyok egyébként valóban képesek lennének olyan tevékenységekre, mint amiket Harry Potter Hedvigje végez – nyilatkozta Laura Erickson madárszakértő az OurAmazingPlanetnek. „Kiszámoltam, és tényleg elbírnának egy Nimbus 2000-et” – mondta a szakértő arra utalva, hogy a regényben/filmben a hóbagoly postásként egy seprűt szállít Potternek. A levelek kézbesítése is gyerekjáték lenne a valóságos hóbaglyok számára, hiszen egy küldemény körülbelül annyit nyomhat, mint a természetes zsákmányuk, ráadásul nagyon tanulékonyak is, ha fiatal korban fogják be őket. A filmekben egyébként csak hím példányokat használtak, amelyek némileg kisebbek a nőstényeknél és jóval fehérebb a tollazatuk.

A Harry Potter megjelenése óta egyébként megugrott a hóbaglyok iránti kereslet, Indiában például sokan illegálisan szereztek be egy-egy példányt, csak hogy a gyereknek is legyen egy.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta