ZÖLD RÖVIDHÍR

Madárpopulációkat veszélyeztet az extrém alacsony Duna

2011. július 17., vasárnap 10:29

Ötszázzal kevesebb fészkelő madárpárt találtak Romániában és Bulgáriában a WWF madárfigyelői, ami a Duna rekord alacsony vízállásának köszönhető.

Június végén egyhetes madárfigyelést tartott a WWF Romániában és Bulgáriában a Duna árterén. Az eredmények szerint az idén ötszázzal kevesebb pár rakott fészket, mint tavaly, ami komoly aggodalomra ad okot, a kormorán-, íbisz- és gémpopulációnak ez 15%-át jelenti.

Fotó: Joe Shlabotnik
Fotó: Joe Shlabotnik

A fogyatkozásért a Duna rekord alacsony vízállása a felelős, az alacsony vízszint miatt ugyanis az árterek kiszáradnak, a madarak nem találnak elég táplálékot, és nem tudnak fészket rakni sem. Ivan Hrisztov, koordinátor az Independentnek azt mondta: "Ha ez egyszeri eset volt, úgy hosszú távon nem jelent különösebb veszélyt a populációra nézve, de ha a vízállás a jövőben is alacsony marad, annak komoly következményei lesznek".

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta