ZÖLD RÖVIDHÍR

A nagymacskák is a kihalás szélén vannak

2011. július 12., kedd 12:35

Egy generáció alatt kihalhatnak a nagymacskák, ha ez a tendencia folytatódik. A letaglózó hírt a nagymacskákat évtizedek óta figyelő Joubert házaspár szállította egy londoni fotókiállításra.

Ötven év alatt megdöbbentő mértékben csökkent le az oroszlánok, párducok, gepárdok száma, és ha nem teszünk valamit nagyon gyorsan, akkor hamarosan a nagymacskákat is a kihalt fajok közé sorolhatjuk. A drámai újságot Dereck és Beverly Joubert hozta nyilvánosságra Londonban, a National Geographic fotókiállításán. "Amikor megszülettünk, 450 000 oroszlán volt, most van kb. 20 000, a leopárdok száma 700 000-ről 50 000-re, a gepárdoké 45 000-ről 12 000-re csökkent, éls az 50 000 tigrisből maradt 3000" - idézte Dereck és felesége drámai számait az Independent.

Fotó: fPat
Fotó: fPat

"Ha nem történnek drasztikus intézkedések, 10-15 év múlva kihalnak ezek az állatok" - tette még hozzá. Jelenleg évente több száz állatot lehet legálisan kilőni, és ha az afrikai kormányok ezen a gyakorlaton nem változtatnak, akkor az állatok sorsa megpecsételődött. Ami felboríthatja az amúgy is igen kényes ökológiai egyensúlyt. Ha ugyanis a csúcsragadozók kikerülnek az egyenletből, az elefántok és a bivalyok nem lesznek rákényszerítve a vándorlásra, elhasználják a területet, amin élnek, ahol ezért sokkal több parazita és betegség lesz majd. A hiénák és sakálok száma megsokszorozódik, ez pedig a közepes méretű növényevőkre, mint a zebra vagy az antilop jelent halálos ítéletet.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta