ZÖLD RÖVIDHÍR

Karbendazimmal továbbra is mérgeznek minket

2011. június 6., hétfő 13:08

A karbendazim nevű gombaölő szer is egyike azon vegyületeknek, melyekre egészen biztosan érvényes lett volna a tiltás, hiszen szerepel az uniós tiltólistákon. Ám az uniós döntéshozatal, három héttel az új tiltó rendelet érvénybe lépése előtt, kikerülte a közelegő tiltást.

A Növényvédőszer Akcióhálózat Európai Tagozata és a Levegő Munkacsoport tiltakozása ellenére 2011. május 10-én újabb 3 évre engedélyezték az Európai Unióban az emberi szaporodási szerveket károsító karbendazim használatát a gabonafélék, kukorica és cukorrépa termesztésében. Az Unió új egységes növényvédőszer-rendelete szerint 2011 júniusától nem lehet majd engedélyezni mutagén és a szaporodási képességeket súlyosan károsító anyagokat.

A karbendazim nevű gombaölő szer is egyike azon vegyületeknek, melyekre egészen biztosan érvényes lett volna a tiltás, hiszen szerepel az ezen anyagokat tartalmazó uniós listákon. Ám az uniós döntéshozatal három héttel az új tiltó rendelet érvénybe lépése előtt meghozva ezt a döntést, kikerülte a közelgő tiltást. Március elején a Levegő Munkacsoport levélben kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy módosítsa a Bizottság javaslatát, és ne támogassa a karbendazim uniós felhasználásának újraengedélyezését.

Roncsolja az emberi DNS-t

Ezt indokolja az is, hogy a megújítási dokumentáció több tagállam szerint részben sok éves, elavult toxicitási adatokon alapul, pedig azóta számos tudományos vizsgálat igazolta, hogy a karbendazim ártalmas az egészségre. Kutatások bizonyították, hogy roncsolja az emberi DNS-t, és a reprodukciót károsító hatásokat tapasztaltak már egyszeri kitettséget követően is. A hazai hivatalos vegyszermaradék-vizsgálatok többször kimutattak karbendazim-szennyezést élelmiszerekben.

Pedig a karbendazim már egészen alacsony koncentrációban is hátrányosan befolyásolja a magzatok fejlődését: már az 1982-es állatkísérletek során is megfigyeltek a herék csökkenését és az alacsonyabb spermaszámot. Továbbá a gombaölő szerepel a hormonrendszert bizonyítottan károsító anyagok uniós listáján is. Mivel nem ismert a vegyület olyan alacsony koncentrációja, ami biztonságos lenne, bármekkora karbendazim-szennyezés veszélyes lehet. A Levegő Munkacsoport mindezen okok miatt szomorúan veszi tudomásul, hogy az EU az említett döntésével még további három évig veszélyezteti a lakosság egészségét.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta