ZÖLD RÖVIDHÍR

Brazília nem védi tovább az esőerdőket

2011. június 4., szombat 12:32

Enyhítene az esőerdőket védő szabályozáson Brazília, hogy versenyképesebbé tegye a farmereket más országok kevésbé szabályozott termelőivel szemben.

Sokak szerint beláthatatlan katasztrófához vezethet, ha Brazília felfüggeszti az 1965-ben, az esőerdők védelmére hozott törvényt, és enyhébb szabályozást vezet be. A brazil alsóház ugyanis a napokban megszavazta a negyvenhat éves törvény korszerűsítését, ami a konzervatív zöldpoltikát képviselők szerint akár ökológiai katasztrófához is vezethet.

A jelenlegi szabályozás szerint az Amazonas-medencében található zöldterület 80%-át kötelesek megőrizni a földművesek birtokaikon, ami az ország egyéb területeihez viszonyítva is nagyon magas, máshol ugyanis az ökoszisztémától függően 25-30% a megőrzendő terület. Egyesek szerint a régi szabályozásnak sem volt túl sok értelme, ugyanis azt a becslések szerint mindössze a földtulajdonosok 10%-a tartotta be. Az új törvény ráadásul amnesztiát adna mindazoknak, akik 2008 előtt szegték meg a törvényt, és elmulasztották a kötelező újraerdősítést végrehajtani. A brazil esőerdők körül évek óta heves politikai és gazdasági viták folynak, a földműves lobbi nem riad vissza a legdurvább eszközöktől sem, hogy akaratát keresztül vigye: a hetekben agyonlőtt zöld aktivista, Jose Claudio Ribeiro Da Silva ügyét is hozzájuk kötik -írja az Independent.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta