Brazília nem védi tovább az esőerdőket

Enyhítene az esőerdőket védő szabályozáson Brazília, hogy versenyképesebbé tegye a farmereket más országok kevésbé szabályozott termelőivel szemben.

Sokak szerint beláthatatlan katasztrófához vezethet, ha Brazília felfüggeszti az 1965-ben, az esőerdők védelmére hozott törvényt, és enyhébb szabályozást vezet be. A brazil alsóház ugyanis a napokban megszavazta a negyvenhat éves törvény korszerűsítését, ami a konzervatív zöldpoltikát képviselők szerint akár ökológiai katasztrófához is vezethet.

A jelenlegi szabályozás szerint az Amazonas-medencében található zöldterület 80%-át kötelesek megőrizni a földművesek birtokaikon, ami az ország egyéb területeihez viszonyítva is nagyon magas, máshol ugyanis az ökoszisztémától függően 25-30% a megőrzendő terület. Egyesek szerint a régi szabályozásnak sem volt túl sok értelme, ugyanis azt a becslések szerint mindössze a földtulajdonosok 10%-a tartotta be. Az új törvény ráadásul amnesztiát adna mindazoknak, akik 2008 előtt szegték meg a törvényt, és elmulasztották a kötelező újraerdősítést végrehajtani. A brazil esőerdők körül évek óta heves politikai és gazdasági viták folynak, a földműves lobbi nem riad vissza a legdurvább eszközöktől sem, hogy akaratát keresztül vigye: a hetekben agyonlőtt zöld aktivista, Jose Claudio Ribeiro Da Silva ügyét is hozzájuk kötik -írja az Independent.

Oszd meg másokkal is!
Mustra