ZÖLD RÖVIDHÍR

Üvegházhatású gázok a nagyüzemi állattartás révén is keletkeznek

2011. május 31., kedd 14:57 |

Nem csak szolidaritásból érdemes előbb-utóbb felhagyni a hamburger és a hústermékek fogyasztásával: előállításuk és feldolgozásuk ugyanis nagyban szennyezi a környezetet.

A hamburgerhússá vált tehenek megevése nem csak morális kérdéseket vet fel – ezek az állatok érzelmeket táplálnak a rokonaik és barátaik iránt, és nemcsak a saját fájdalmukat képesek átérezni -, de tenyésztésük során is számos olyan hatás éri őket, aminek köszönhetően a húsukat megevő ember is veszélybe kerülhet – írja a One Green Planet.

A tömeges állattartás során sok esetben használnak antibiotikumokat és hormonokat, de a növényvédőszerek sem ritka vendégek. Ennek köszönhetően a fogyasztó is áldozatul eshet azoknak a vegyi anyagoknak, amelyeket az állatok közt terjedő kórok megelőzésére használnak. Évente milliók betegednek meg és ezrek halnak meg a fertőző állati eredetű élelmiszerek miatt.

2025-re az emberiség 64%-a vízhiányban fog szenvedni

Akit viszont nem különösebben hatnak meg az etikai kérdések, elég, ha csak belegondol a nagyüzemi húsfeldolgozás gépezetének káros környezeti hatásaiba. A becslések szerint ugyanis az üvegházhatású gázok körülbelül ötöde a nagyüzemi állattartás során keletkezik – ez több, mint amennyit a szállítás eredményez.

A kimutatások szerint a felesleges hús feldolgozásához közel annyi földet és vizet használnak fel, mint amennyit a nem állati élelmiszerek előállításához. Anna tükrében pedig, hogy az előrejelzések szerint 2025-re az emberiség 64%-a vízhiányban szenvedő területeken fog élni, egyértelmű, hogy a nagyüzemi hústermelés nem tartható.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta